• 6 Μαΐου 2024,

Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 με νέα κτίρια για Ειδικά και Μουσικά Σχολεία

 Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 με νέα κτίρια για Ειδικά και Μουσικά Σχολεία

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περιλαμβάνει ημερήσια διάταξη με λίγα γενικά θέματα.

Μεταξύ αυτών υπάρχει η συζήτηση και η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος έργων έτους 2022. Έχει αποδειχθεί ότι το περιεχόμενο της πρότασης της διοίκησης έχει μικρή σημασία. Ακόμη κι όταν κάποτε έρχεται η ώρα των πράξεων.

Παρόλα αυτά είναι μία συγκεκριμένη πρόταση όπου τουλάχιστον αναφέρονται οι προτεραιότητες για τη διοίκηση του Δήμου. Προτεραιότητες όσον αφορά τον τομέα των έργων στον επόμενο χρόνο.

Αρνητικά στο προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα θα ψηφίσει ο Χρήστος Ποτόλιας όπως άλλωστε γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του πρόσφατα. Πάντως για το περιεχόμενο της πρότασης -δηλαδή το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος- συνεδρίασε στις 25 Οκτωβρίου η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης.

Εκεί τέθηκαν διάφορα θέματα από τους φορείς που συμμετείχαν ενώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιακωβίδης (φωτογραφία) που εισηγείται το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε την ευκαιρία να εξηγήσει:

«Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί έντονα καιρικά φαινόμενα με αρνητικές επιπτώσεις στις υποδομές του Δήμου, είναι ένα νέο κεφάλαιο. Εντελώς απαραίτητο στις παρεμβάσεις μέσω του τεχνικού προγράμματος. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στην αναβάθμιση των δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και σε νέες κατασκευές που εμπλουτίζουν το κτιριακό απόθεμα του δήμου. Όπως για παράδειγμα το κλειστό γυμναστήριο Περιγιαλίου, το νέο μουσικό σχολείο, το νέο ή νέα ειδικά σχολεία.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί το 2022 στην υλοποίηση της πράξης εφαρμογής Περιγιαλίου έτσι ώστε να υπάρχει 1) βελτίωση ανακατασκευή του δρόμου μπροστά από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών 2) κατασκευή δευτερεύοντος οδικού δικτύου Περιγιαλίου 3) μελέτη νέου κεντρικού οδικού άξονα στη συνοικία 4) προετοιμασία υλοποίησης της ίδιας μελέτης 5)μελέτη συνολικής αναβάθμισης παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο του νέου αναβαθμισμένου ρόλου της ευρύτερης περιοχής του στρατοπέδου Ασημακοπούλου».

Στη διαδικασία της διαβούλευσης της ίδιας πρότασης συζητήθηκε το έργο του νέου ειδικού σχολείου για το Δήμο Καβάλας.

Ο κ. Ιακωβίδης απαντώντας σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις φορέων (μεταξύ των οποίων και ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμΕΑ) είπε:

«Κατά τη διαβούλευση για την τοποθεσία του ειδικού σχολείου υπάρχουν διλήμματα και αναμένονται οι εγκρίσεις των οικοπέδων. Έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια και για τα ειδικά σχολεία και για το μουσικό να πάρουν εγκρίσεις για καταλληλότητα οικοπέδων που προτάθηκαν. Για κάποια υπάρχουν δυσκολίες εγκρίσεων. Για αυτά επανήλθε το θέμα με άλλες προτάσεις και θα συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι να εγκριθούν για την ανέγερση αυτών των σχολικών μονάδων».

Γίνεται δηλαδή κατανοητό ότι η συζήτηση  γίνεται κάθε φορά και περισσότερο επίκαιρη αφού τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί οριστικά η κατασκευή ενός καινούργιου μεγάλου ειδικού σχολείου όπου θα συνυπάρχουν όλα τα υφιστάμενα και η κατασκευή ενός κτηρίου που θα διατεθεί για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Το οποίο σήμερα λειτουργεί φιλοξενούμενο στο 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας. Στη διαδικασία της διαβούλευσης τέθηκε και το θέμα του έργου της κατασκευής του οικιακού δικτύου φυσικού αερίου.  Αν και ο Δήμος Καβάλας δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα.

Ο κ. Ιακωβίδης είπε:

«Η κατασκευαστική εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο και το έργο θα διαρκέσει έξι μήνες. Κάτι που φαίνεται υπερβολικό. Εκτός και αν σκεφτεί κανείς ότι θα ολοκληρωθούν στους έξι μήνες οι βασικοί κλάδοι και στην πορεία -ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρχει- θα υπάρχουν εργασίες επέκτασης στις συνοικίες και στους συνοικιακούς δρόμους».

Διαβάστε επίσης