Τι είναι και τι δεν είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε)

 Τι είναι και τι δεν είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε)

Όταν τον Ιούνιο του 2021 οι υποψήφιοι φοιτητές μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους, για να επιλέξουν τις Σχολές που επιθυμούν, πολλοί από αυτούς δοκίμασαν μια δυσάρεστη έκπληξη, διαπιστώνοντας ότι δεν έβλεπαν στην οθόνη τους όλες τις Σχολές του Επιστημονικού τους Πεδίου (ΕΠ).

Τι είχε συμβεί;

Η πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 

Τι είναι η Ε.Β.Ε;

Ένας μεταβλητός «βαθμολογικός πήχης» που θέτει κάθε Σχολή και τον οποίο πρέπει να ξεπεράσει ο υποψήφιος προκειμένου να έχει δικαίωμα να την επιλέξει. Ο «πήχης» αυτός ανεβαίνει ή κατεβαίνει κάθε χρόνο, ανάλογα με τον μέσο όρο (ΜΟ) των υποψηφίων σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠ). Πιο συγκεκριμένα η Ε.Β.Ε κάθε Σχολής προκύπτει ως εξής:

Τα εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε ΕΠ είναι τέσσερα. Ο ΜΟ των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα τέσσερα αυτά μαθήματα πολλαπλασιάζεται επί έναv συντελεστή που ορίζεται ξεχωριστά από κάθε Σχολή. Η ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή τιμή του συντελεστή αυτού καθορίζεται από σχετική ΥΑ και για τις Πανελλαδικές του 2022 είναι 0,8 και 1,2 αντίστοιχα. Δηλαδή:

 

Ε.Β.Ε σχολής = ΜΟ (ΕΠ) x συντελεστή (από 0,80 έως 1,20)

Προϋπόθεση για να μπορεί κάθε υποψήφιος να επιλέξει μια Σχολή στο μηχανογραφικό του, είναι να έχει ΜΟ μεγαλύτερο ή ίσο από την Ε.Β.Ε της Σχολής.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τον ΜΟ καθώς και την ελάχιστη και μέγιστη Ε.Β.Ε ανά Επιστημονικό Πεδίο, στις Πανελλαδικές του 2021:

Ε.Β.Ε ανά Επιστημονικό Πεδίο στις Πανελλαδικές του 2021
Επιστ. ΠεδίοΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ (ΜΟ)Ελάχιστη Ε.Β.Ε

(ΜΟ x 0,8)

Μέγιστη Ε.Β.Ε

(ΜΟ x 1,2)

1ο ΕΠ: Νομικών & Ανθρωπιστικών Επ.11,178,9413,4
2ο ΕΠ: Θετικών Επιστημών11,989,5814,38
3ο ΕΠ: Επιστημών Υγείας12,129,7014,54
4ο ΕΠ: Επιστημών Οικ/μίας & Πλ/κής10,348,2712,41

 

Ε.Β.Ε ορίζεται ανά Σχολή και σε κάθε ειδικό μάθημα όταν αυτό απαιτείται για την εισαγωγή σ’ αυτήν (εκεί το εύρος των συντελεστών έχει οριστεί από 0,7 έως 1,1).

Οι συντελεστές Ε.Β.Ε που έχουν ορίσει οι Σχολές για τις Πανελλαδικές του 2022 περιγράφονται σε σχετική ΥΑ που εκδόθηκε στις 17/12/2021.

 

Τι ΔΕΝ είναι η Ε.Β.Ε;

Δεν είναι η Βάση της σχολής, δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός μορίων (αυτά υπολογίζονται με διαφορετικό αλγόριθμο) που πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος για να εισαχθεί σε μια Σχολή. Η Βάση μιας Σχολής αποτελεί μέτρο της θελκτικότητάς της καθώς και του επιπέδου των επιδόσεων των υποψηφίων που την επιλέγουν, ενώ η Ε.Β.Ε αποτελεί τον ελάχιστο ΜΟ που επιτρέπει στον υποψήφιο τη διεκδίκηση μιας θέσης σ’ αυτή.

Για να το θέσουμε απλούστερα: έχοντας πιάσει την Ε.Β.Ε έχεις απλά το δικαίωμα να επιλέξεις τη Σχολή στο μηχανογραφικό, ενώ πιάνοντας τη Βάση της να είσαι φοιτητής της.

 

Συνέπειες εισαγωγής της Ε.Β.Ε:

Βασική συνέπεια της εισαγωγής της Ε.Β.Ε είναι η μείωση του αριθμού εισακτέων, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό εισαγωγής. Ουδείς εισάγεται σε Σχολή αν δεν έχει κατακτήσει τουλάχιστον το 80% του ΜΟ των συνυποψηφίων του στο οικείο ΕΠ. Συνεπώς η ποιοτική και καλά σχεδιασμένη προετοιμασία του κάθε υποψηφίου καθίσταται ακόμη πιο σημαντική.

 

Αργύρης Μυστακίδης

Εκπαιδευτικός Φροντιστής

Φροντιστήριο Πυρήνας

Διαβάστε επίσης