Της σύσκεψης έπονται νέες συσκέψεις

 Της σύσκεψης έπονται νέες συσκέψεις

Η σύσκεψη τοπικών υπηρεσιών, φορέων και παραγόντων για την αντιπυρική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο την Τετάρτη, ήταν μία σημαντική και σοβαρή συζήτηση για θέματα που σύντομα  θα είναι επίκαιρα, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Ήταν – όπως γράψαμε και χθες – μία μαραθώνια διαδικασία, που πάντως είχε ουσία, όπως επίσης κι αρκετές διαφωνίες, σε σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους, δια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σύσκεψη την Τετάρτη  ήταν η πρώτη, έπονται κι άλλες. Η κυριότερη και κορυφαία αυτής της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί  στην Κομοτηνή, έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συσκέψεις θα γίνουν στα δημαρχεία, στους τέσσερεις δήμους του Νομού Καβάλας. Η πρώτη προγραμματίζεται να γίνει στην Ελευθερούπολη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Τις πρώτες μέρες του Μαΐου, ίδιες συσκέψεις θα γίνουν στους άλλους τρεις δήμους του Ν. Καβάλας, της Καβάλας, της Θάσου και του Νέστου.,

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της σύσκεψης την Τετάρτη, διαπιστώθηκε διαφωνία, που κάποια στιγμή ήταν αρκετά έντονη, ως προς τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θάσο, στο Λιμένα.

Ο Περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ. Ρήγας Ναθαναηλίδης, ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση κι άλλη υποστήριξη. Ένα κανονικό, προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα αμαξοστάσιο, για να σταθμεύουν εκεί τα οχήματα της Π.Υ. της Θάσου, που σήμερα είναι εκτεθειμένα.

«Δε μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο. Η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε το χρέος της. Ας συμπληρώσει τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία», φέρεται να είπε στον κ. Ναθαναηλίδη ο Δήμαρχος του νησιού, αφού το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο Λιμένα φιλοξενείται σε χώρο του Δήμου, ο οποίος πληρώνει χρήματα για τη λειτουργία του. Αυτό γίνεται άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα. Υπέρ των απόψεων του Δημάρχου Θάσου τάχθηκε αμέσως και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Αφορμή για τη συζήτηση, το γεγονός ότι η Θάσος θα ενισχυθεί από πλευράς εξοπλισμού, με περίπου δέκα ακόμη οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Επειδή ένα καινούριο όχημα της πυροσβεστικής  υπηρεσίας υπέστη σοβαρή πρόβλημα τον προηγούμενο χειμώνα, ο περιφερειακός διοικητής ζητά τα αυτοκίνητα της Π.Υ. να σταθμεύουν σε χώρο, για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά ζητά αυτό να εξασφαλισθεί από το Δήμο Θάσου, αλλά αυτός υποστηρίζει ότι πρόκειται για δαπάνη και ενέργειες που πρέπει να βαρύνουν το δημόσιο, δηλαδή την Π.Υ.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αρκετά, καθώς υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα, έχει σχέση με τη συντήρηση των δασικών δρόμων σε όλο το Νομό Καβάλας. Η συντήρηση δε γίνεται σωστά εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης πιστώσεων, τόσο του δασαρχείου Θάσου, όσο κι αυτού της Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης