• 26 Απριλίου 2024,

To Cosmopolis πάει και στο Εκθεσιακό Κέντρο με οδηγό την Αλεξία Βουλγαρίδου

 To Cosmopolis πάει και στο Εκθεσιακό Κέντρο με οδηγό την Αλεξία Βουλγαρίδου

Μία από τις εκπλήξεις του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis θα είναι και η συμμετοχή της διεθνούς φήμης Καβαλιώτισσας σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου που βρέθηκε μάλιστα στην Καβάλα το προηγούμενο διάστημα και σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άλκη Ζοπόγλου σχεδίασαν και άρχισαν να οργανώνουν την κορυφαία εκδήλωση της ενότητας του CosmoClassical που θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 2021.

Πρόκειται για την παραγωγή της όπερας του Μότσαρτ «Così fan tutte».

Θα συμμετέχουν νέοι και νέες έως 29 χρονών από επτά Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία και  Ιταλία) που βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας και θα συνεργαστούν για την δημιουργία μιας ιδιαίτερα αξιόλογης ορχήστρας νέων, της «CosmoClassical Youth Orchestra».

Η Αλεξία Βουλγαρίδου, θα μεταφέρει στο project την τεράστια εμπειρία της, έχοντας τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως οι Madame Butterfly, Mimì, Michaela και Tosca σε όλο τον κόσμο. Έχει εμφανιστεί σε σκηνές όπως η La Scala, η Bavarian State Opera, το Covent Garden, η Deutsche Opera Berlin, το Bregenz Festival, η Sydney Opera, η Rome Opera, η Γενεύη, αλλά και σε διάσημες σκηνές όπως το Hollywood Bowl.

Στην παραγωγή θα συμμετάσχει και ο Gary Kudo, ένας βετεράνος coach στην Όπερα, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Είναι coach στο Εθνικό θέατρο του Mannheim της Γερμανίας, ενώ έχει επίσης εκτεταμένη διδακτική εμπειρία. Στο παρελθόν υπήρξε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Yale και σήμερα διδάσκει στο Mannheim Musikhochschule στη Γερμανία.

Η Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Gary Kudo θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία ρόλων, φωνητικά και στιλιστικά. Θα δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των νέων ερμηνευτών και μουσικών για το ξεκίνημά τους στον επαγγελματικό χώρο. Οι δυό τους είχαν βρεθεί μαζί και πάλι στην Καβάλα το 2016, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου (φωτογραφία)  και δίδαξαν σε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο masterclass το οποίο κατέληξε τότε και σε μία επίσης εξαιρετική μουσική παράσταση όπου οι νεαροί και νεαρές που συμμετείχαν στο σεμινάριο παρουσίασαν άριες από γνωστές όπερες.

Η Αλεξία Βουλγαρίδου είχε έρθει στην Καβάλα και το 2007 συμμετέχοντας στο επετειακό (50ο) τότε Φεστιβάλ Φιλίππων με την συμφωνική ορχήστρα της Κραϊόβα σε ένα γκαλά όπερας μαζί με τον συνάδελφό της Χιλιανό τενόρο Felipe Rojas Velozo. Τότε είχε και μια συγκινητική συνάντηση μετά από πολλά χρόνια με τον πρώτο δάσκαλό της στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας Θανάση Βασιλειάδη ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα.

Η Καβαλιώτισσα σοπράνο ήρθε στην Καβάλα και πέρσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων συνεργαζόμενη με την επίσης διακεκριμένη Καβαλιώτισσα κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα σε ένα πρόγραμμα που έφερε το τίτλο «Στον ίσκιο της Αργώς».

Η CosmoClassical Youth Orchestra είναι μέρος των δράσεων – μουσικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Cosmopolis και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Pythia Social Cooperative Enterprise και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Η δραστηριότητα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

Η Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Άλκης Ζοπόγλου μαζί με τον πρόεδρο της Δημωφέλειας Τάκη Αγγελίδη επισκέφτηκαν ήδη το Συνεδριακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη και φαίνεται πως κατέληξαν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος με την κατάλληλή διαμόρφωση για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής καθώς μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και εξακόσιους (600) καθήμενους θεατές.

Ήδη στην ιστοσελίδα του Cosmopolis υπάρχει η αίτηση συμμετοχής για τους νέους μουσικούς και ερμηνευτές και η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 30 Ιουνίου 2021. Όπως μας ενημέρωσε μάλιστα ο Άλκης Ζοπόγλου ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από νέους διαφόρων χωρών το οποίο θα κορυφωθεί φυσικά προς τα μέσα και τέλη του επομένου μηνός.

Θα επιλεγούν πενήντα περίπου μουσικοί και τραγουδιστές οι οποίοι και θα ξεκινήσουν τις πρόβες με την καθοδήγηση της Αλεξίας Βουλγαρίδου και του  Gary Kudo από τις 21 Νοεμβρίου ώστε να ετοιμαστούν κατάλληλα μέχρι την μέρα της παράστασης το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 -που μπορεί να είναι και δύο παραστάσεις ανάλογα με τη ζήτηση των εισιτηρίων- οπότε και θα ολοκληρωθεί όχι μόνον το CosmoClassical αλλά και γενικότερα το φεστιβάλ Cosmopolis του 2021.

Διαβάστε επίσης