Το Εργατικό Κέντρο, η απεργία και η απασχόληση στο Ν. Καβάλας- Συνέντευξη Χρήστου Ασλανίδη

 Το Εργατικό Κέντρο, η απεργία και η απασχόληση στο Ν. Καβάλας- Συνέντευξη Χρήστου Ασλανίδη

Ο κ. Χρήστος Ασλανίδης είναι εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ Καβάλας και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

Ο φορέας συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη στην απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα. Μετά από καιρό συνυπήρξε με όλους τους άλλους. Κυρίως με το ΠΑΜΕ, με το οποίο οι διαφορές είναι μεγάλες και συνεχίζουν να υφίστανται.

Ο κ. Ασλανίδης μίλησε στην Πρωινή για: 1) Την τραγωδία των Τεμπών 2) Την απεργιακή συγκέντρωση της προηγούμενης εβδομάδας 3)Την στάση σε αυτήν του ΠΑΜΕ αφού όπως ισχυρίζεται δεν επέτρεψε στον εκπρόσωπο του ΕΥΚ να μιλήσει στη συγκέντρωση της Κ. Πλατείας. 4)Στην κατάσταση που υπάρχει στο Ν. Καβάλας σήμερα και σε επίπεδο απασχόλησης.

Η συνέντευξη

Ερ: Το Εργατικό Κέντρο συμμετείχε στην κινητοποίηση  της Πέμπτης (16/3) για το περιστατικό στα Τέμπη και όχι μόνο. Έτσι όπως είδατε την ανταπόκριση τη συμμετοχή των Καβαλιωτών, την πορεία και το δυναμισμό, τι έχετε να πείτε;

Απ: Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, έχει συγκλονίσει τους πάντες. Ο καθένας από μας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για αυτά που δεν έγιναν και πάνω απ` όλα την οργή μας για αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών καθώς και η λήψη μέτρων να μη ξανά θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αποτελεί το κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης. Αυτό ακριβώς φάνηκε την Πέμπτη στην Καβάλα αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ήταν μια δυναμική συγκέντρωση. Τουλάχιστον από το δικό μου χώρο εργασίας (τη ΔΕΥΑΚ), ίσως να ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση. Ίσως να ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της ΔΕΥΑ Καβάλας που σημαίνει ότι κάπου εκεί θα κινήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και κλάδοι.

Ερ: Θα υπάρχει συνέχεια; Τι λέτε σαν Εργατικό Κέντρο Καβάλας;

Απ: Εμείς υπαγόμαστε στην ΓΣΕΕ. Είμαστε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο της ΓΣΕΕ. Σαφώς είμαστε πάντοτε σε συνεννόηση με την ΓΣΕΕ στις απεργίες της. Για τον ιδιωτικό τομέα οι κινήσεις είναι  της ΓΣΕΕ και για τον δημόσιο της  ΑΔΕΔΥ. Ακολουθούμε τις αποφάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Επειδή επικρίθηκαν η ΓΣΕΕ και τα εργατικά κέντρα  για την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία δεν προκήρυξε απεργία η ΓΣΕΕ και κατά επέκταση τα εργατικά κέντρα, θέλω να τονίσω ότι την Πέμπτη 9 Μαρτίου, μια μέρα δηλαδή μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μαρτίου, είχε προκηρυχτεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο ήταν εκλογοαπολογιστικό. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν τυπικά δεν υπήρχε συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Θα ήταν προσχηματικό να συμμετάσχει η ΓΣΕΕ και επίσης δεν προλάβαινε να οργανωθεί. Σχετικά με την πορεία της περασμένης Πέμπτης και κάποια συνθήματα θέλω να κάνω μια καταγγελία. Κάποιοι προσπαθούν αυτά να τα εκμεταλλευτούν για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Δε θα το επιτρέψουμε. Ενώ για τη συγκέντρωση της Καβάλας υπήρχε μια συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ, δε δώσανε το λόγο στον εκπρόσωπο του εργατικού κέντρου που ήθελε να μιλήσει. Με τέτοιες πρακτικές το μόνο που κάνουνε είναι να διχάζουνε το εργατικό κόσμο και καταλαβαίνετε για ποιους μιλάω. Μπείτε στη σελίδα του ΠΑΜΕ και δείτε αυτό που γράφουνε για το πια σωματεία και ποια εργατικά κέντρα συμμετάσχουνε. Γράφουν μόνο για τα δικά τους σωματεία και μόνο για τα δικά τους εργατικά κέντρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να διχάζεται ο εργατικός κόσμος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Λένε επίσης ότι δεν κυβερνήσανε. Λένε ψέματα. Κυβερνήσανε το «βρώμικο» 1989. Το μόνο που θέλανε ήταν να στείλουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στη φυλακή. Εμείς δεν προκαλούμε.

Ερ: Με τα όσα αισθάνεται, ακούει, καταλαβαίνει το εργατικό κέντρο Καβάλας, πως είναι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυτόν το δύσκολο χειμώνα που ευτυχώς τελειώνει; Τι λέτε;

Απ: Η απασχόληση μπορεί σε ουσιαστικά νούμερα να είναι μεγάλη αλλά είναι μεγάλη λόγω της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Εμείς σαν εργατικό κίνημα έχουμε κάνει συνεχόμενες  παραστάσεις που ζητάμε να ενισχυθεί ο ΣΕΠΕ. Αν δεν ενισχυθεί ο ΣΕΠΕ θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το εργατικό κέντρο είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ανά πάσα στιγμή τα τηλέφωνα μας είναι ανοιχτά. Θέλω να προτρέψω όλους τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελίες. Εάν δεν μας καταγγελθεί κάτι επίσημο, εμείς δεν μπορούμε να κινήσουμε τις διαδικασίες που πρέπει.

Διαβάστε επίσης