• 25 Απριλίου 2024,

Το μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας είναι σχεδόν έτοιμο! (φωτογραφίες)

 Το μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας είναι σχεδόν έτοιμο! (φωτογραφίες)

Η πρώτη και καθοριστική απόφαση πάρθηκε πριν πολλά χρόνια. Επί Λευτέρη Αθανασιάδη. Το γκαράζ του Δήμου Καβάλας απομακρύνθηκε από το κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκε η πλατεία, η μετέπειτα πλατεία Καπνεργάτη, ενώ αναδείχθηκε η μεγάλη καπναποθήκη. Για χρόνια οι Καβαλιώτες την ανέφεραν ως «ροζ καπναποθήκη» εξ αιτίας του εξωτερικού της χρωματισμού.

Η ιστορία της φυσικά είναι μεγαλύτερη, συνδέεται με την Καβάλα ως πόλη του καπνού. Τόσο ο Αθανασιάδης όσο και ο Εριφυλλίδης έβαλαν στόχο την αξιοποίηση της. Ένα έργο που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 90. Τότε η πινακίδα ανέφερε ημερομηνία περαίωσης το 2005!

Η πρώτη αυτή παρέμβαση ανακαίνισης τέλειωνε το 2007 αλλά ένα απρόοπτο γεγονός, μια φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2007 αλλά ευτυχώς σβήστηκε πριν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, την καθυστέρησε κι άλλο.

Επακολούθησαν πολλά και διάφορα. Ουσιαστικά και γραφειοκρατικά. Το τελευταίο διάστημα ακούμε ότι το έργο τελειώνει κι έτσι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας σύντομα θα δοθεί προς χρήση!

Αυτό ισχυρίστηκε αρκετές φορές εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης.

Προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τα λόγια του με μια επίσκεψη μας στο κτήριο και περιήγηση σε όλους τους ορόφους του. Παρέα μας το προσωπικό που προετοιμάζει τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου τον πρόεδρο της Δημωφέλειας κ. Τάκη Αγγελίδη και την ψυχή της όλης διαδικασίας να στηθεί αυτό το τεράστιο υλικό με φροντίδα, τάξη και υψηλή αισθητική, τον συμπολίτη αρχιτέκτονα Γιάννη Αναγνωστόπουλο..

Η Δημωφέλεια άλλωστε θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του σπουδαίου αυτού χώρου.

Η αλήθεια είναι πράγματι ότι το έργο τελειώνει. Αλλού τέλειωσε, αλλού μένουν κάποια λίγα ακόμη πράγματα. Ο επισκέπτης είναι μπροστά σε έναν εκθεσιακό κυρίως χώρο, όμοιο του η Καβάλα δεν έχει. Το περιβάλλον άριστο.

Μια πλήρως ανακαινισμένη καπναποθήκη, αξιοποιημένη ωστόσο για κάτι διαφορετικό. Κυρίως εικαστικό. Ξύλινο πάτωμα, ξύλινα κουφώματα και ταιριαστά έπιπλα. Μαζί με προθήκες για τα εκθέματα. Το χρώμα του ξύλου μπερδεύεται με το λευκό, τα εκθέματα «δένουν» με κατάλληλο τρόπο.

Όντως το έργο τελειώνει. Στο απλό ερώτημα πότε θα λειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα σκοντάφτουν πάντα στις διαθέσεις της γραφειοκρατίας και στους ρυθμούς του δημοσίου.

Αν κάποιος το επιδιώξει, το Πολιτιστικό Κέντρο μπορεί να λειτουργήσει και σε έναν μήνα από σήμερα. Ελπίζουμε το αργότερο μέσα στην άνοιξη. Φαίνεται από την άλλη πλευρά ότι οι ρυθμοί δεν είναι βιαστικοί. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Θα είναι καλό, δεν το συζητάμε. Μήπως όμως παραάργησε;

Η λειτουργία των χώρων

Από το σύνολο των πολλών τετραγωνικών μέτρων στους τέσσερις ορόφους του κτηρίου χρησιμοποιούνται και ετοιμάζονται τα τρία τέταρτα. Ο υπόλοιπος χώρος (όλη η ανατολική πτέρυγα δηλαδή) προορίζεται για το Μουσείο Καπνού. Για το οποίο θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο.

Στον 4ο όροφο βρίσκεται η συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου. Έχει αναπτυχθεί αριστοτεχνικά, σε όμορφες βιτρίνες που φωτίζονται επαρκώς. Και μάλιστα κάθε βιτρίνα αναφέρεται και σε κάποιο επάγγελμα με εργαλεία που έχουν πια χαθεί (τσαγκάρης, μαραγκός κ.τ.λ.)

Πιο κάτω δημιουργείται επιτέλους στην πόλη μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πινακοθήκη. Πολλοί και ενδιαφέροντες πίνακες ζωγραφικής. Αρκετοί προέρχονται από τη συλλογή του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με πολλά έργα του Γιώργου Σικελιώτη. Υπάρχουν έργα Καβαλιωτών ζωγράφων αλλά και πίνακες που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Καβάλας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σ’ αυτόν τον όροφο πρόκειται να τοποθετηθούν και έργα του σπουδαίου συμπολίτη μας εικαστικού Δημοσθένη Σωτηρούδη. Έχουν δημιουργηθεί και δύο χώροι εκδηλώσεων. Των 100 και 75 θέσεων αντιστοίχως. Ξεχωρίζουν επίσης οι χώροι έκθεσης των έργων του Πολύγνωτου Βαγή. Όχι μόνο με την πλούσια συλλογή των έργων του αλλά και με πολλά προσωπικά του είδη.

Έχει δημιουργηθεί επίσης και ένας μεγάλος χώρος που φιλοξενεί τα βιβλία και τα αρχεία της δωρεάς του αειμνήστου Γιώργου Αστεριάδη.

Στο ισόγειο υπάρχει ένα παλιό τυπογραφείο. Κοντά του και μια μικρή έκθεση γραφομηχανών παλιάς και πολύ παλιάς τεχνολογίας. Για τα περισσότερα εκθέματα απομένει μια τελευταία πινελιά. Οι επεξηγηματικές επιγραφές.

Ο φωτισμός είναι άριστος κι έτσι οι συνθήκες θα είναι ιδανικές. Αναμένεται να δικαιωθεί στην πράξη ο τίτλος του Πολιτιστικού Κέντρου. Ενός κέντρου που θα είναι κατάλληλο για εκδηλώσεις και απευθύνεται σε όλους τους Καβαλιώτες. Για τους μικρούς άλλωστε συμπολίτες μας θα διατεθεί μέρος του ισογείου όπου μεταξύ των άλλων θα γίνεται και μάθημα τοπικής ιστορίας.

Της ιστορίας της Καβάλας. Σε άλλο χώρο του κτιρίου θα υπάρχει σχετικό υλικό για την ιστορία της πόλης.

Ο κ. Τάκης Αγγελίδης, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια, είναι σίγουρος ότι αυτό το μικρό θαύμα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πριν το Πάσχα. Αποδίδει τα εύσημα σε όλους όσους εργάζονται εκεί καθημερινά. Ένας από αυτούς είναι και ο έμπειρος και ικανός συμπολίτης αρχιτέκτονας, το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για αυτήν την υπόθεση, ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Καλή δουλειά λοιπόν και καλά αποτελέσματα. Όλη η πόλη τα περιμένει.

Διαβάστε επίσης