• 19 Μαΐου 2024,

Τον καιρό που ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισκέπτονταν την Καβάλα και τύχαινε θερμής υποδοχής! (φωτογραφίες)

 Τον καιρό που ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισκέπτονταν την Καβάλα και τύχαινε θερμής υποδοχής! (φωτογραφίες)

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος την εποχή της «παντοκρατορίας» του, τότε που ήταν συνεχώς Υπουργός Εθνικής Άμυνας, διατηρούσε στενές σχέσεις με την Καβάλα.

Την οποία επισκέπτονταν αρκετά συχνά. Ίσως γιατί ως βουλευτής που εκλέγονταν στη Θεσσαλονίκη την προτιμούσε στις κομματικές και Υπουργικές του περιοδείες και υποχρεώσεις. Αναφερόμαστε στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κατά περίεργο τρόπο κι ενώ ποτέ δεν βοήθησε καθοριστικά την Καβάλα, τύχαινε πάντα μιας ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Αυτό αφορούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τοπικά, τα οποία δεν θα ήταν υπερβολή αν σημειώναμε ότι συχνά τον αποθέωναν.

Ίσως γιατί στο πρόσωπο του έβλεπαν έναν στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που συνεχίζονταν και μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν έβαλε την υπογραφή του για να λυθεί κάποιο σοβαρό τοπικό πρόβλημα.

Δεν βοήθησε όπως άλλοι υπουργοί τον Νομό Καβάλας. Ωστόσο κάθε επίσκεψη του ήταν μια ιδιαίτερη διαδικασία. Πολλών συναντήσεων, κομματικών επαφών ακόμη και επαφών με τοπικούς φορείς. Κάπως έτσι το 2001 βρέθηκε στο ΕΥΚ όπου μίλησε σε εργαζόμενους των Πετρελαίων ενώ αξέχαστη θα μείνει η συμμετοχή του στον χορό του τοπικού ΠΑΣΟΚ στον «Βράχο» (Καλαμίτσα) το 2002. Τότε μάλιστα και σε προχωρημένες ώρες σηκώθηκε από το τραπέζι που κάθονταν, χόρεψε ζεϊμπέκικο όπου στελέχη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ Καβάλας ήταν γύρω του και του χτυπούσαν παλαμάκια.

Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Τις αποκαλύψεις και τις μίζες για τις οποίες όχι μόνο καταδικάστηκε αλλά και φυλακίστηκε. Τότε οι εποχές ήταν διαφορετικές και το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας έμοιαζε να είναι ακόμη και… ερωτευμένο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο! Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την ίδια ιστορία δεν είχαν την ίδια υποδοχή όταν επισκέπτονταν την Καβάλα, ακόμη και άνθρωποι που ως Υπουργοί έλαβαν σημαντικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων του τόπου.

Οι περισσότερες επισκέψεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Καβάλα έγιναν όσο ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κάποτε του ζητήθηκε- από τους τοπικούς φορείς-  η Λέσχη Αξιωματικών. Για τις ανάγκες της πόλης. Αυτός ήρθε στην Καβάλα, έδωσε κάποιες αόριστες υποσχέσεις που φυσικά και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση επισκέφθηκε τη Νομαρχία όπου συνάντησε τον τότε Νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή.

Επισκέφθηκε επίσης την έκθεση του Επιμελητηρίου (2004) ενώ πολλές φορές ήρθε στην Καβάλα για προεκλογικές ομιλίες. Αυτό έγινε παραμονές των εκλογών του 2000 και του 2004. Για κομματικό λόγο μία τουλάχιστον φορά μίλησε σε εκδήλωση του τοπικού ΠΑΣΟΚ που έγινε στην Ελευθερούπολη. Αυτή πρέπει να ήταν κι η τελευταία επίσκεψη του στην Καβάλα, κάπου στο 2005. Επακολούθησαν αποκαλύψεις, έρευνες, δίκες και απομάκρυνση του όχι μόνο από την πολιτική αλλά και από το ΠΑΣΟΚ συνολικά.

Κι ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αυτές τις σχέσεις με την Καβάλα, το διάδοχο του ΠΑΣΟΚ τοπικό ΚΙΝΑΛ δεν εξέδωσε ανακοίνωση στο πρόσφατο δυσάρεστο νέο του θανάτου του. Ίσως γιατί εν τω μεταξύ όλα έχουν αλλάξει. Τα πρόσωπα που τότε τον λάτρευαν, σήμερα δεν είναι κι αυτά στο κόμμα.

Διαβάστε επίσης