• 20 Απριλίου 2024,

Τρεις ακόμη υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στο Τριμελές Καβάλας

 Τρεις ακόμη υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στο Τριμελές Καβάλας

Για τα δικαστήρια και στην Καβάλα οι υποθέσεις της ενδοοικογενειακής βίας είναι -δυστυχώς- κάτι πολύ συνηθισμένο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτές οι υποθέσεις αριθμητικά στη συνεδρίαση είναι περίπου οι μισές! Κατηγορούμενοι είναι συνήθως άνδρες αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις με κατηγορούμενες και γυναίκες. Εμπλέκονται και άλλοι συγγενείς. Τις πιο πολλές φορές οι γονείς του ζευγαριού, τα ξαδέλφια, φίλοι κτλ.

Προχθές είχαμε μία ακόμη φορά πολλές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ευτυχώς οι τρεις τουλάχιστον είχαν αίσιο τέλος (ειδικά ως προς την ουσία τους) αν και μία καταδικαστική απόφαση υπήρξε. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Στις υποθέσεις της περασμένης Παρασκευής, όλες σχεδόν του 2019, επήλθε συμφιλίωση. Μαζί με την επιείκεια του δικαστηρίου τα θέματα λήγουν και ελπίζουμε να λήγουν οριστικά.

Ας δούμε τις τρεις υποθέσεις πιο αναλυτικά:

1) Σε χωριό του Δήμου Νέστου η ενήλικη κόρη πήρε μέχρι και κουζινομάχαιρο(!) και στράφηκε κατά του συντρόφου της μητέρας της. Η κατάθεση της τελευταίας ήταν καθοριστική ενώ από τότε μέχρι σήμερα οι διαφορές λύθηκαν. Τα τρία πρόσωπα φαίνεται να συνυπάρχουν ως ένα βαθμό αλλά ειρηνικά. «Το δικαστήριο αθωώνει την κατηγορούμενη, εξαντλώντας την επιείκεια του» είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου. Κι η επιείκεια χρειάζονταν προκειμένου να ξεπεραστεί η βέβαιη απειλή μέσω του προαναφερθέντος μαχαιριού. Και οι τρεις συμμετέχοντες στην ακροαματική διαδικασία έφυγαν μαζί, ικανοποιημένοι από την δικαστική απόφαση. Ευχαριστώντας πολλές φορές το δικαστήριο. «Να συνεχίσετε έτσι, μονιασμένοι» ήταν η προτροπή του προέδρου.

2) Σε χωριό του Δήμου Καβάλας, επίσης το 2019, μεθυσμένος σύζυγος απωθεί για να διώξει από το σπίτι την σύζυγο του. Την τραυματίζει πολύ ελαφρά. Αν και διαζύγιο δεν εκδόθηκε ακόμη, το ζευγάρι είναι χωριστά. Έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις του. «Από τότε δεν έγινε κάτι άλλο κι ευτυχώς έπαψε να πίνει» κατέθεσε η γυναίκα. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αμέσως την μεταμέλεια του, τη συγνώμη του. Καταδικάζεται μόνο για παράνομη βία αλλά με ελαφρυντικό. Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή.

3) Δύο νεαρά παιδιά βρίσκονται μαζί μακριά από την Καβάλα, συζούν και συνυπάρχουν αρμονικά. Δημιουργείται παρεξήγηση, εμπλέκονται και οι γονείς. Η υπόθεση φθάνει στο δικαστήριο με πολλές μηνύσεις και από τα δύο μέρη. Ως που οι τόνοι πέφτουν. Συνάπτεται και συμφωνητικό για την απόσυρση των μηνύσεων, την παροχή εξηγήσεων και τη λήξη των επεισοδίων. Αυτό τηρείται κι έτσι η κατηγορούμενη την Παρασκευή αθωώνεται. Χωρίς καν να είναι παρούσα.

Διαβάστε επίσης