• 8 Μαΐου 2024,

Τριμελές Καβάλας: Οι αδέσποτες αγελάδες του Χαλκερού και τα πνευματικά δικαιώματα που αποδείχθηκαν ακριβότερα της ΑΕΠΙ

 Τριμελές Καβάλας: Οι αδέσποτες αγελάδες του Χαλκερού και τα πνευματικά δικαιώματα που αποδείχθηκαν ακριβότερα της ΑΕΠΙ

Οι υποθέσεις που απασχόλησαν χθες το Τριμελές Καβάλας δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές. Με τις αναβολές που δόθηκαν γρήγορα η αίθουσα του ακροατηρίου άδειασε από κόσμο. Γεγονός όχι συνηθισμένο. Ξεχώρισε υπόθεση αδέσποτων αγελάδων (πάλι) στο Χαλκερό και η περιπέτεια επαγγελματία από τον πρώην Δήμο Ορφανού, ο οποίος προσπάθησε να πληρώσει λίγα χρήματα για πνευματικά δικαιώματα αλλά στο τέλος έγινε το αντίθετο.

Η υπόθεση με τις αδέσποτες αγελάδες στο Χαλκερό έφθασε στο δικαστήριο μετά από πρωτοβουλία του παρόντα στη δίκη προέδρου του τοπικού συμβουλίου του χωριού Σάββα Χατζηβασιλειάδη. Ο γνωστός από προηγούμενες ίδιες υποθέσεις κτηνοτρόφος ισχυρίστηκε ότι έγινε στόχος του προέδρου και για εκλογικούς λόγους. Η ποινή του μειώθηκε από τους 6 (πρωτόδικη απόφαση) στους 3 μήνες. Απολογούμενος αρνήθηκε ότι οι αγελάδες του κυκλοφορούσαν ελεύθερες. Δέχθηκε τις παρατηρήσεις του δικαστηρίου που του υπενθύμισε ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Αμέσως μετά δικάστηκε μήνυση της ΑΕΠΙ σε βάρος επαγγελματία του πρώην Δήμου Ορφανού. Ο μάρτυρας υπεράσπισης- συγγενής του κατηγορούμενου- διηγήθηκε την ιστορία: «Εκείνο το Καλοκαίρι (2015) επιλέξαμε να πληρώσουμε άλλη εταιρία για τα πνευματικά δικαιώματα και όχι την ΑΕΠΙ. Σε αυτήν την εταιρία πληρώναμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ. Η ΑΕΠΙ ωστόσο μας έκανε τρεις μηνύσεις. Ισχυρίζεται ότι στο μαγαζί ακούγονταν ελληνικά τραγούδια ενώ το λογισμικό της άλλης εταιρίας είχε μόνο ξένα τραγούδια. Στις δύο προηγούμενες δίκες αθωωθήκαμε. Οι έλεγχοι έγιναν χωρίς να τους αντιληφθούμε. Ξαφνικά αρχίσαμε να λαμβάνουμε τις κλήσεις για τα δικαστήρια».

Το δικαστήριο αθώωσε κι αυτήν την φορά την επιχείρηση. Ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι λόγω των μηνύσεων και των εξόδων που δημιουργήθηκαν τελικά η επιχείρηση για πνευματικά δικαιώματα -έμμεσα ή άμεσα – πλήρωσε για το συγκεκριμένο Καλοκαίρι περισσότερα χρήματα. «Εξ αυτού του λόγου αποφασίσαμε και γυρίσαμε στην ΑΕΠΙ» κατέληξε μιλώντας προς το δικαστήριο. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο οι μηνύσεις της ΑΕΠΙ να έγιναν σκόπιμα προκειμένου να αποθαρρυνθούν επαγγελματίες να επιλέγουν άλλες εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «… άκουσα ότι το ίδιο έγινε και σε άλλα μαγαζιά της περιοχής».

 

Διαβάστε επίσης