• 24 Απριλίου 2024,

Βηματίζοντας στην ιστορία μας: Μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε και η Δήμαρχος! (Φωτογραφίες)

 Βηματίζοντας στην ιστορία μας: Μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε και η Δήμαρχος! (Φωτογραφίες)

Κατάμεστη από κόσμο ήταν το απόγευμα του Σαββάτου η αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Ο Σύλλογος «Φίλων Μουσικής Καβάλας» πραγματοποίησε μια πετυχημένη εκδήλωση με μουσική- χορωδιακό τραγούδι- αφήγηση. Η εκδήλωση που λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος επαναλήφθηκε και χθες (στην ίδια αίθουσα), ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό για δύο λόγους. Μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος σύλλογος ασχολούνταν μόνο με τα χορωδιακά γεγονότα. Πρώτη φορά επέκτεινε τη δραστηριότητα του σε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν ήταν μόνο χορωδιακό γεγονός. Τα κατάφερε περίφημα και λόγω του δυναμικού που διαθέτει αλλά και λόγω των συνεργασιών του με άλλους συλλόγους. Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη αφορούσε τη Δήμαρχο. Στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Λυμπεράκης κατέβηκε από την σκηνή, η Δήμαρχος ήταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και τον περίμενε. Μαζί επέστρεψαν στην σκηνή κι η κ. Τσανάκα άριστα προετοιμασμένη και καταχειροκροτούμενη, διάβασε ένα κείμενο σχετικό με την εκδήλωση. Συμμετείχε σε αυτήν διαβάζοντας γράμμα που εγγονή έστειλε στη γιαγιά της. Η συμμετοχή της κ. Δημάρχου στην εκδήλωση διήρκεσε λίγα λεπτά, ήταν όντως κάτι μη αναμενόμενο. Το οποίο οι διοργανωτές έμοιαζαν να κρατούν μυστικό όλο το διάστημα που η εκδήλωση ετοιμάζονταν. Άλλωστε η συμμετοχή της κ. Τσανάκα στην εκδήλωση δεν αναφέρονταν στο πρόγραμμα που μοιράστηκε.

Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε με έναν ουσιαστικό του λόγο ο κ. Λυμπεράκης. «Σήμερα κάνουμε κάτι λιγάκι επικίνδυνο και γενναίο. Ένα βηματισμό στην ιστορία της φυλής μας. Ένα μουσικό ταξίδι από την άλωση της Πόλης έως την Μικρασιατική καταστροφή το 1922» είπε. Μνημόνευσε όλους όσους συνεργάστηκαν με τον σύλλογο: Τη θεατρική ομάδα A… live, τον Θόδωρο Κατάκαλο που επέλεξε μουσικούς από 14 ετών έως 84 ετών, τον πολιτιστικό σύλλογο Νέας Περάμου και τον προερχόμενο από τη Λέσχη Ποντίων κ. Γιώργο Τερζανίδη. Μία ακόμη φορά τη χορωδία διεύθυνε άριστα η κ. Μαρία Σγουρίδου.

Οι διηγήσεις «έδεναν» άριστα με τη μουσική. Τα κείμενα δεν ήταν τυποποιημένα. Δημιουργούσαν προβληματισμό αφού περιελάμβαναν αλήθειες. Δύσκολες και πικρές καμιά φορά. Κι όταν αυτά τέλειωναν, τότε αναλάμβανε δράση η μουσική. Το τραγούδι. Διαβάστηκαν κείμενα γνωστών ελλήνων λογοτεχνών, ποιήματα ελλήνων ποιητών ενώ για την παράσταση που είχε τίτλο « Βηματίζοντας στην Ιστορία μας» κείμενα έγραψαν ο κ. Δημήτρης Λυμπεράκης και ο κ. Βασίλης Ασημένιος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν (εκτός από τη Δήμαρχο) ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων κτλ. Η εκδήλωση είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά ενώ το Σάββατο η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο 20 τουλάχιστον λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της. Τον άλλο μήνα ο ίδιος σύλλογος οργανώνει την καθιερωμένη του χορωδιακή συνάντηση στο ΤΕΙ. Φέτος συμμετέχουν χορωδίες από την Ελλάδα. Το μήνυμα ωστόσο της εκδήλωσης χθες και προχθές είναι σαφές. Ο σύλλογος των «Φίλων της Μουσικής Καβάλας» ανανεώνεται, δυναμώνει, συνεργάζεται, ψάχνει το διαφορετικό και το χρήσιμο. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος που ήταν στην εκδήλωση και επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του, πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος. Οι Φίλοι της Μουσικής Καβάλας είναι σε καλή πορεία, σε καλά χέρια.

Διαβάστε επίσης