Δημαρχιακή συνέντευξη με θέματα τη ΔΕΥΑΚ και τις προμήθειες του δήμου

 Δημαρχιακή συνέντευξη με θέματα τη ΔΕΥΑΚ και τις προμήθειες του δήμου

Συνέντευξη με θέματα την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ και τις προμήθειες του δήμου Καβάλας παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης Χρήστο Τσοχαταρίδη και τον αντιδήμαρχο οικονομικών Τάσο Σμυρλόγλου.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου της νέας χρονιάς, ο Δήμαρχος παρατήρησε πως η ΔΕΥΑΚ οργανώνεται και κερδίζει τον στόχο της με τη βοήθεια όσων τη στηρίζουν. Η ΔΕΥΑΚ επηρεάζεται από την κατάσταση του προσωπικού της, λειτουργεί καθ’ όλο το 24ωρο κι αντιμετωπίζει καθημερινά κι άμεσα τις βλάβες όπου κι αν αυτές εντοπιστούν σε όλη την έκταση του δήμου. Έως και 13 ταυτόχρονες ζημιές σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και τα συνεργεία αντιμετώπισαν ταχύτατα την αποκατάστασή τους, χωρίς να μείνουν οι καταναλωτές επί μακρό άνευ υδροδοτήσεως.

Κοινωνική και οικονομική πολιτική ασκείται μέσω της ΔΕΥΑΚ που συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, κάτι το οποίο υποστηρίζουν και οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους. Παρόλα αυτά με πίστη, αφοσίωση και αυτοθυσία εργάζονται ακόμη και κάτω από τις πιο δυσχερείς συνθήκες. Γι’ αυτό και η διοίκηση στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα του προσωπικού ενάντια στην περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και η δημοτική αρχή θα εξετάσει τη στάση που θα τηρήσει προκειμένου να στηρίξει το προσωπικό της.

Η δημοτική επιχείρηση είναι πλέον τόσο καλά οργανωμένη ώστε έχει το περιθώριο να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του νερού. Τα 30 από τα 129 εκατομμύρια που μοίρασε η περιφέρεια ΑΜΘ για τα έργα του ΕΣΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΚ, γεγονός που αποδεικνύει την καλή δουλειά που μεσολάβησε από την μελετητική ομάδα και το γραφείο προμηθειών. Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η δημοτική επιχείρηση είναι πολλές, όπως για παράδειγμα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Το χρέος προς τη ΔΕΗ εξυπηρετήθηκε ωστόσο ομαλά. Υψηλή είναι η δαπάνη σε ρεύμα ώστε να φτάσει το νερό τα σπίτια των ορεινών συνοικισμών του διευρυμένου δήμου Καβάλας. Η μεγαλύτερη όμως αντιξοότητα είναι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και η κρίση.

Πάρα πολλοί δημότες δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Οι μεγαλο-οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ δεν είναι περισσότεροι από 30, άρα ο αριθμός των υπολοίπων αφορά σε μικροκαταναλωτές. Η δημοτική επιχείρηση μέσω διακανονισμών προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους δημότες, ώστε κι εκείνοι από την πλευρά τους να αποπληρώνουν το χρέος τους. Η διακοπή υδροδότησης δεν επιτρέπεται, αφού το νερό θεωρείται δημόσιο αγαθό κι επιπλέον ο δήμος δεν επιθυμεί να κόψει την παροχή στους μικρούς καταναλωτές.

Η ΔΕΥΑΚ στο παρελθόν δυστυχώς δεν είχε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το πρόβλημα επί των ημερών του κ. Σιμιτσή, διότι οι προσλήψεις ως γνωστό απαγορεύονται. Παρά τις συνθήκες που παρέλαβε η διοίκηση Σιμιτσή κατάφερε να λειτουργήσει τη δημοτική επιχείρηση και να εξασφαλίσει τα προαναφερόμενα ποσά προς υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης αναφέρθηκε στους εργαζόμενους της δημοτικής επιχειρήσεως, που σταδιακά είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, η οποία βρίσκεται σε επαφή με την πανελλήνια ένωση των εργαζομένων, ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί. Ο κ. Τσοχαταρίδης έκανε λόγο για την αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδείξει την παρούσα περίοδο η δημοτική επιχείρηση έναντι κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται για την επιβίωσή τους.

Ο πρόεδρος ακόλουθα ανέλυσε τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η ΔΕΥΑΚ αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο που θα ισχύσει για άπορα άτομα, για προστατευόμενα άτομα με αναπηρία, για πολύτεκνες οικογένειες, για μακροχρόνια άνεργους, για τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις διαφοροποιήσεις της τιμολογιακής πολιτικής για την περιοχή αρμοδιότητας της πρώην ΔΕΥΑ Φιλίππων. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα και αποδοθούν προς χρήση, τότε η διοίκηση θα οδηγηθεί σε νέες οριζόντιες μειώσεις των τιμών. Επίσης, τα έργα θα βοηθήσουν στη μείωση των διαρροών, που στο μέλλον δε θα ξεπερνούν το 5% επομένως η εξοικονόμηση των χρημάτων σε επίπεδο ηλεκτρικού ρεύματος και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού θα είναι ότι το καλύτερο.

 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Ένας θεσμός που λειτουργεί σχεδόν άριστα στον δήμο Καβάλας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σιμιτσή, είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Είναι ένα από τα πρώτα που λειτούργησε στη χώρα και εξασφάλισε την καλή του οργάνωση. Σήμερα βασίζεται στη χρηματοδότηση του δήμου, ενώ ενισχύεται από τους ντόπιους επαγγελματίες και εθελοντές. Σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί άνω των 700 ατόμων και στην επόμενη φάση δεν αποκλείεται χίλιοι και πλέον πολίτες σε ένδεια να στηριχθούν. Πλήρης εχεμύθεια καλύπτει τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αν και τα ονόματα που ανέκυψαν κατόπιν αντικειμενικών διαδικασιών είναι προσβάσιμα στις παρατάξεις της αντιπολιτεύσεως. Η δε λειτουργία του βασίζεται στα μέλη του τοπικού συμβουλίου Καβάλας, όπου ορίσθηκε και μέλος της Συμπαράταξης Πολιτών, έστω κι αν δεν υπάρχει εκπρόσωπος στο τοπικό συμβούλιο.

Τα οικονομικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα κι όμως την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε πόλεμος εντυπώσεων, που δημιούργησε πρόβλημα. Αρκετοί επαγγελματίες διαμήνυσαν στο δήμο ότι δε σκοπεύουν να μετέχουν σε μελλοντικούς διαγωνισμούς διότι λοιδορούνται. Άνω των 170 διαγωνισμών διενεργήθηκαν από τον δήμο και 3.700.000 ευρώ συμβασιοποιήθηκαν βάσει του ΕΚΠΟΤΑ, κάτι που είναι υποχρεωτικό και δεσμευτικό. Ο Δήμαρχος ανέφερε τα στάδια από τα οποία πέρασαν οι προμήθειες έως την έγκρισή τους, ενώ ο αντιδήμαρχος Τάσος Σμυρλόγλου διευκρίνισε ότι βάσει νόμου κάποια προϊόντα υποχρεωτικά ομαδοποιούνται.

«Κανείς δεν μπορεί να μας πτοήσει και να μας λυγίσει, ούτε και η δημοσιότητα που λαμβάνουν κάποια θέματα, αφού έχουμε να αντιτάξουμε το προσφερόμενο έργο μας. Εργαζόμαστε αφενός για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αφετέρου για την απόλυτη νομιμότητα σε σχέση με το ταμείο του δήμου», σημείωσε ο κ. Σιμιτσής. Συμπλήρωσε ότι το σύνολο των προϊόντων που προμηθεύτηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουν τιμές πολύ χαμηλότερες, ενώ οι διαδικασίες προμήθειας έλαβαν τις ομόφωνες εγκριτικές αποφάσεις όλων των υπερκείμενων αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών. «Μη παίζετε με τον Κοινωνικό Παντοπωλείο και με τις ανάγκες των ανθρώπων που ωφελούνται από τη λειτουργία του», κατέληξε ο Δήμαρχος Καβάλας.

 

 

Διαβάστε επίσης