• 5 Μαΐου 2024,

Δρακόντεια και πετυχημένα τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη των δύο Υφυπουργών στην Καβάλα

 Δρακόντεια και πετυχημένα τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη των δύο Υφυπουργών στην Καβάλα

Πρωτοφανή για τα δεδομένα της Καβάλας ήταν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη το διάστημα που σε αυτήν βρίσκονταν ο Έλληνας και ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης και ο Σεντάτ Ονάλ. Κινητοποιήθηκαν 350 περίπου αστυνομικοί. Προερχόμενοι από την Καβάλα και όμορες διευθύνσεις.

Τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μάη κι έληξαν το μεσημέρι της Κυριακής 30 Μάη. Τελευταίος αναχώρησε από την Καβάλα ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Ο Τούρκος υφυπουργός έμεινε στην Καβάλα και το βράδυ του Σαββάτου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπονταν, επειδή όπως είπε ήθελε να συναντήσει την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη τον κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα με αυτά τα γεγονότα, το πρόγραμμα κτλ η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έλαβε μέτρα σε δύο εκδηλώσεις που έκανε στην πλατεία Καπνεργάτη ΠΑΜΕ και ΚΚΕ και σε μία συγκέντρωση που έγινε έξω από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Τα αστυνομικά μέτρα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης ως μέτρα Τροχαίας στην περιοχή κοντά και έξω από το ξενοδοχείο Λούσυ.

Αυτό τότε το ξενοδοχείο και η περιοχή γενικότερα άρχισε να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση. Τα μέτρα εντάθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με την άφιξη του Τούρκου Υφυπουργού. Επειδή το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε πρόγραμμα εντός του ξενοδοχείου, τα μέτρα επεκτάθηκαν στο κατάστημα στο λιμάνι όπου οι δύο Υφυπουργοί συνέφαγαν.

Οι αστυνομικοί πήγαιναν αρκετά νωρίς στον τόπο που θα έφθαναν οι Υφυπουργοί (κάτι που έγινε και στα καταστήματα της Παναγίας, των Σφαγείων, της Νέας Ηρακλείτσας) κι έκαναν αναλυτικό έλεγχο και με την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Φρόντιζαν επίσης για την κίνηση και στάθμευση μιας πομπής περισσότερων από 10 αυτοκινήτων. Σημειώνουμε ότι στην αναχώρηση και στην επιστροφή της πομπής στο ξενοδοχείο υπήρχαν τροχονόμοι στις περισσότερες διασταυρώσεις ώστε τα αυτοκίνητα να μην χρειαστεί να σταματήσουν σε κανέναν κόμβο και για οποιοδήποτε λόγο.

Τα μέτρα κάποιοι τα θεώρησαν υπερβολικά. Άλλοι, που δεν ήξεραν, τρόμαξαν. Σημασία έχει ότι πέτυχαν αφού όσες μέρες ήταν στην Καβάλα οι δύο Υφυπουργοί δεν συνέβη το παραμικρό. Υπήρξε μια αναστάτωση και ενόχληση πολιτών αλλά άπαντες έδειξαν να αντιλαμβάνονται το λόγο. Στο παρελθόν και σε επισκέψεις κυρίως εν ενεργεία πρωθυπουργών υπήρξαν στην Καβάλα παρόμοιες σκηνές και κινητοποίηση.

Αυτήν την φορά ξεπεράστηκαν οι συγκεκριμένες καταστάσεις αφού ήταν τέτοιες οι συνθήκες και η συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που η παρουσία του κ. Ονάλ στην Καβάλα έπρεπε να είναι άριστη και χωρίς κανένα απρόοπτο. Όπως και τελικά έγινε.

Διαβάστε επίσης