10 Αυγούστου 1970: Oι Tουπαμάρος σκοτώνουν τον πράκτορα της CIA Dan Mitrione

 10 Αυγούστου 1970: Oι Tουπαμάρος σκοτώνουν τον πράκτορα της CIA Dan Mitrione

“El dolor preciso, en el momento preciso, en la cantidad precisa, para el efecto deseado”.

‘Ο συγκεκριμένος πόνος, στην συγκεκριμένη ποσότητα, για το επιθυμητό αποτέλεσμα’. Η φράση ανήκει στον Dan Mitrione και συνοψίζει ποιος ήταν αυτός ο μαέστρος στα βασανιστήρια της CIA και τι δεσμεύτηκε να κάνει, μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των αρχών της δεκαετίας του ’70 στη Λατινική Αμερική.

10 agosto 1970: Tupamaros mata agente CIA Dan Mitrione

Οι διδασκαλίες του Mitrione στη Βραζιλία και την Ουρουγουάη για τις ηλεκτροπληξίες στα γεννητικά όργανα, ηλεκτρικές βελόνες μπλοκαρισμένες στο δέρμα κάτω από τα νύχια, κάψιμο τσιγάρων και αργός στραγγαλισμός, κατέληξαν στην απαγωγή και εκτέλεση του, το 1970, από τους αντάρτες των Tupamaros.

Το τέλος της ζωής του ειπώθηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην ταινία του «Etat de Siége» του 1973, ‘Υπό κατάσταση Πολιορκίας’. Η παρουσία του Μιτριόνε στη Λατινική Αμερική μιλά για τη συστηματική πρακτική της CIA να επεμβαίνει στην περιοχή ώστε να πάρει μέρος στην «εξαφάνιση» κάθε απειλής για την ασφάλεια, στη μέση του Ψυχρού Πολέμου.

Η πρώτη αποστολή του Mitrione ήταν να δημιουργήσει μια «αστυνομική δύναμη» στη Βραζιλία, μετά το πραξικόπημα του 1964. Αυτή η δύναμη αριθμούσε 100.000 αστυνομικούς το 1969 και 523 «εξειδικευμένα» στοιχεία που ελάμβαναν οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1969, η Ουρουγουάη αντιμετώπιζε μια κοινωνική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα απεργίες, διαμαρτυρίες των φοιτητών και την επαναστατική δραστηριότητα των Τουπαμάρος. Ο αμερικανός παρείχε την υπηρεσία του στην αστυνομία της Ουρουγουάης, με πολύ πιο περίπλοκες μεθόδους βασανιστηρίων από αυτές που είχαν ήδη εφαρμοστεί.

Συμβούλεψε: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, απλώς πρέπει να προκαλέσουμε την απολύτως απαραίτητη ζημιά, όχι ένα επιπλέον χιλιοστό, πρέπει να ελέγξουμε την ψυχραιμία μας, το ταμπεραμέντο μας σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δράσουμε με την αποτελεσματικότητα ενός χειρουργού και με την τελειότητα ενός καλλιτέχνη».

Ο Mitrione πλήρωσε με τη ζωή του όταν απήχθη από τους Τουπαμάρος, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση 150 μαχητών που βρίσκονταν στη φυλακή. Το σώμα του Dan Mitrione, με δύο τρύπες στο κεφάλι, βρέθηκε στο πίσω κάθισμα ενός κλεμμένου Buick του 1968 σταθμευμένου σε έναν δρόμο στο Μοντεβιδέο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoautorg

Διαβάστε επίσης