• 19 Μαΐου 2024,

11 και 16 Σεπτεμβρίου: ντοκιμαντέρ “ITHAKA”, “Ιθάκη”, για τον Τζούλιαν Ασάνζ

 11 και 16 Σεπτεμβρίου: ντοκιμαντέρ “ITHAKA”,  “Ιθάκη”, για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η ιταλική περιοδεία του «Ithaka» ξεκίνησε τον περασμένο ιούνιο, μια ταινία ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία θα φτάσει στο Reggio Emilia τη δεύτερη εβδομάδα του σεπτεμβρίου με δύο προβολές στον κινηματογράφο Eden στο Puianello, με τις οποίες το Κίνημα Free Assange Reggio Emilia δεσμεύεται να οργανώσει αυτές τις ειδικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη προβολή είναι προγραμματισμένη για τη δευτέρα 11 στις 20.30, η δεύτερη το σάββατο 16 στις 16.00.

Στα δύο ραντεβού θα συμμετάσχει εξ αποστάσεως ο Άντριαν, ​​αδερφός της συζύγου του Stella, ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτηση του κοινού.

Δεν είναι το πρώτο φιλμ ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου έγκειται στην αφήγηση της ιστορίας από τη σκοπιά της οικογένειας, εκθέτοντας τη βάναυση πραγματικότητα, στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του (για πάνω από δώδεκα χρόνια διωκόμενος επειδή αποκάλυψε άβολες αλήθειες) μέσα από το συγκινητικό πορτρέτο ενός πατέρα που αγωνίζεται να σώσει τον γιο του.

Ως Κίνημα Ελευθερώστε τον Ασάνζ θέλαμε να οργανώσουμε αυτή την πρωτοβουλία με γνώμονα την επείγουσα ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κατάσταση του Ασάνζ και την εκστρατεία κινητοποίησης που διοργανώνουν τα Κινήματα διεθνώς, με συντονισμό από τη συνοδεία της Stella Moris Assange, για εκείνη που ονομάστηκε «Χ ΗΜΕΡΑ». (ημέρα Χ).

Βρισκόμαστε μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση για τον αυστραλό δημοσιογράφο που κρατείται άδικα σε μια λονδρέζικη φυλακή, καθώς το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί του αιτήματός του έφεσης, τελευταία που του έγινε δεκτή, κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία και πιθανότατα θα την μάθουμε λίγο νωρίτερα, οπότε την ονομάζουμε «ημέρα Χ».

Εάν η έφεση απορριφθεί, ο Ασάνζ θα μπορούσε να μεταφερθεί αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει ήδη γραφτεί ποινή ισόβιας κάθειρξης γι’ αυτόν.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι και να επιτρέψουμε να γίνει άλλη μια αδικία σε βάρος ενός δημοσιογράφου-συντάκτη που αγωνίστηκε για την αλήθεια και τη διαφάνεια, ενάντια στις κυβερνητικές καταχρήσεις και τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου.

Καλούμε τους πολίτες να δουν αυτήν την ταινία, η οποία θα δώσει σε όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση την ευκαιρία να πληροφορηθούν και σε όσους ήδη τη γνωρίζουν να εμβαθύνουν περαιτέρω πτυχές, χάρη και στη συμβολή του μέλους της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ που θα συμμετέχει διαδικτυακά.

Movimento Free Assange Reggio Emilia

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος pressenza.com

Διαβάστε επίσης