• 28 Μαρτίου 2024,

30 Αυγούστου 1979, Τζιν Σίμπεργκ, ηθοποιός μέχρι την τελευταία πνοή

 30 Αυγούστου 1979, Τζιν Σίμπεργκ, ηθοποιός μέχρι την τελευταία πνοή

Σε εποχές «ενιαίας σκέψης, μοναδικής κατεύθυνσης», όπου εξ ορισμού η Δύση είναι «η καλή και »δημοκρατική» και όλοι οι άλλοι είναι »κακοί» και »δικτάτορες», αφιερωμένοι μόνο στην καταστολή του λαού και τη δίωξη των αντιπάλων, είναι καλό να θυμόμαστε την 30η Αυγούστου του 1979.

30 Agosto 1979: Jean Seberg – Attrice all’ultimo respiro

Η Jean Seberg, Αμερικανίδα ηθοποιός, πεθαίνει στο Παρίσι, μάλλον αυτοκτονεί. Οδηγημένη σε αυτή τη χειρονομία από την πολύ μακρά δίωξη που υπέστη από το FBI, τη «δημοκρατική» ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αφιέρωνε (και αφιερώνει) ένα ειδικό τμήμα της «υπηρεσίας» στην κατασκοπεία και την «εξουδετέρωση» καλλιτεχνών που «ταράζουν, ενοχλούν» την πολιτική γραμμή των Πολιτειών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι τόσο διαβόητες, αχρείες όσο και οι εγκέφαλοι των χρηστών τους.

Η Jean Seberg είναι το πρόσωπο της νουβέλ βαγκ από το 1960, όταν – ως πρωταγωνίστρια του A bout de souffle (Μέχρι την τελευταία πνοή, της πρώτης ταινίας του Jean-Luc Godard) – σε ηλικία μόλις 22 ετών ενσαρκώνει την ανησυχία και την ανάγκη για «ρήξη» της μεταπολεμικής γενιάς. Από εκεί έως το ’68 θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία για να γίνει αυτή η ανησυχία «μαζική συνείδηση» και κοινωνική εξέγερση.

Όπως θα συμβεί με πολλούς άλλους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου και του θεάτρου, ωστόσο, η Jean Seberg δεν περιορίστηκε στην «ερμηνεία» των ρόλων μιας επαναστάτριας. Στην εποχή της πολιτικής «στράτευσης» τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των Μαύρων Πανθήρων και των ιθαγενών Αμερικανών.

Φαίνεται σωστό, επομένως, να τη θυμόμαστε ακριβώς τις ημέρες που αυτή η εξέγερση εμφανίζεται ξανά στις Πολιτείες. Και το κάνουμε με τη σελίδα που της αφιερώνει ο Mimmo Franzinelli, στο βιβλίο του Rock & Secret services-Ροκ και Μυστικές υπηρεσίες, που σήμερα περισσότερο από χθες μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα ενός κόσμου που δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μόνο μπίζνες και star system.

*****

Στις επιχειρήσεις κατά του Κόμματος των Μαύρων Πάνθηρων εμπλέκονται και καλλιτέχνες που συμπάσχουν με τους μαύρους επαναστάτες και ως εκ τούτου υποβάλλονται σε εχθρικές εκστρατείες, για να εξουδετερωθεί η επιρροή που ασκείται μέσω των μέσων ενημέρωσης. Ο όρος εξουδετέρωση, που επαναλαμβάνεται σε αναφορές του FBI, καλύπτει τους παράνομους και ληστρικούς ελιγμούς του.

Μια τρομακτική ιστορία κατακλύζει την ηθοποιό Jean Seberg. Υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, η ηθοποιός χρηματοδοτεί τους Μαύρους Πάνθηρες και ορισμένες ομάδες ιθαγενών ινδιάνων. Την άνοιξη του 1970 μπήκε στο στόχαστρο του Χούβερ: συμπεριλήφθηκε στον Δείκτη Ασφαλείας, Security Index, στοχοποιήθηκε με επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου έχουσες στόχο την καταστροφή της εικόνας της.

Παντρεμένη με τον αντιφασίστα διανοούμενο Romain Gary, διανύει τον πέμπτο μήνα εγκυμοσύνης, όταν στήνεται και πυροδοτείται η παγίδα, από τα κεντρικά γραφεία του FBI, την οποία εμπιστεύονται σε έναν αδίστακτο αξιωματούχο: τον Richard W. Held, ο οποίος συρράπτει μια ανώνυμη επιστολή που προορίζεται για έναν εφησυχασμένο δημοσιογράφο (Joyce Haber, των «Los Angeles Times»), για να υπονοήσει ότι η επικείμενη μητρότητα είναι το αποτέλεσμα της μυστικής σχέσης με τον Raymond Hewit, ηγετικό στέλεχος των Black Panthers, και ότι επομένως η υποστήριξη της ηθοποιού στο κίνημα υπαγορεύεται από κίνητρα που με τα ιδανικά έχουν λίγα πράγματα να κάνουν.

ο Held ταυτόχρονα κατασκευάζει ένα έγγραφο που υποδεικνύει τον Χιούιτ ως πληροφοριοδότη του FBI, για να τραβήξει την εκδίκηση των συντρόφων επί του «προδότη»: πρόκειται για μια κλασική επιχείρηση που σχεδιάζεται και προβλέπεται από το πρόγραμμα αντικατασκοπείας κατά των «μαύρων εθνικιστικών Ομάδων μίσους».

Η έκθεση που συντάχθηκε στις 6 Μαΐου 1970 από την υπηρεσία του Λος Άντζελες για τον διευθυντή του FBI έχει πράγματι τον τίτλο «Πρόγραμμα Αντικατασκοπείας – Ομάδες Μίσους Μαύρων Εθνικιστών – Φυλετική Αντικατασκοπία – Κόμμα Μαύρων Πανθήρων», «Counterintelligence Program – Black Nationalist Hate Groups – Racial Intelligence – Black Panther Party».

Το χρονοδιάγραμμα, η επιλογή της στιγμής είναι μια ακόμη απόδειξη της δολιότητας των προβοκατόρων: «Για να προστατεύσουμε την πηγή πληροφοριών μας και να διασφαλίσουμε την επιτυχία του σχεδίου, το Γραφείο θεωρεί προτιμότερο να περιμένει περίπου άλλους δύο μήνες, έως ότου η εγκυμοσύνη της Seberg να είναι για όλους είναι προφανής».

Και, καταδεικνύοντας την εγκληματικότητα της ανώτατης διοίκησης του FBI, το έγγραφο σημειώνει: «Η Jean Seberg ήταν μια χρηματοδότης του BPP και θα πρέπει να εξουδετερωθεί».

Τα κουτσομπολιά για τη λευκή ηθοποιό που έμεινε έγκυος από τον μαύρο επαναστάτη ενισχύονται από τις εφημερίδες και τα περιοδικά σε όλο τον κόσμο. εκτός από το ότι διακυβεύεται η εικόνα της τριανταενάχρονης ηθοποιού, η συκοφαντική δυσφήμιση την καταβάλει σε ψυχοσωματικό επίπεδο σε μια πολύ λεπτή για εκείνη περίοδο.

Στις 23 Αυγούστου, δύο μήνες νωρίτερα, γεννιέται η μικρή Νίνα, μη καταφέρνοντας να επιβιώσει. Το σωματάκι τίθεται σε ένα γυάλινο φέρετρο, για να διαψεύσει τις φήμες περί εξωσυζυγικής πατρότητας.

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών καταγράφει «την πρόωρη γέννηση και τον θάνατο της κόρης της υποστηρίκτριας του εξτρεμιστικού Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, μιας ασύδοτης και σεξουαλικά διεστραμμένης ηθοποιού».

Η Jean Seberg συνδέει τον θάνατο της κόρης της με το σοκ που προκλήθηκε από την εκστρατεία του Τύπου και μηνύει για συκοφαντική δυσφήμιση τρεις δημοσιογράφους που καταδικάστηκαν να την αποζημιώσουν με 11.000 δολάρια.

Οι εντολείς παραμένουν στη σκιά και εξασφαλίζουν τα αποτελέσματα που είχαν υποσχεθεί στους εαυτούς τους: χτυπώντας την εικόνα της ηθοποιού και καταστρέφοντας την ισορροπία της. Πεπεισμένη ότι την κατασκοπεύουν, προσλαμβάνει δύο σωματοφύλακες, παρόλο που ο σύζυγός της και οι φίλοι της προσπαθούν να την αποτρέψουν, πεπεισμένοι ότι πρόκειται περί παράνοιας.

Η άθλια ιστορία βυθίζει τη γυναίκα στον εθισμό στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Στην πρώτη επέτειο του θανάτου της Νίνα, η αγχωμένη μητέρα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. σώθηκε την τελευταία στιγμή, θα προσπαθήσει ξανά αρκετές φορές και τον Σεπτέμβριο του 1979 θα βρεθεί άψυχη σε ένα αυτοκίνητο, σκοτωμένη από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

ο Romain Gary, που στο μεταξύ είχε πάρει διαζύγιο, υποστηρίζει ότι η γυναίκα του «καταστράφηκε από το FBI» (μερικούς μήνες αργότερα, θα αυτοκτονήσει κι αυτός).

Πηγή: Contropiano

Δες «Jean Seberg In Memoriam …died Augustus 30, 1979»:

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   infoaut.org

Διαβάστε επίσης