• 20 Απριλίου 2024,

30 Δεκεμβρίου 1996: Απόδραση με ελικόπτερο

 30 Δεκεμβρίου 1996: Απόδραση με ελικόπτερο

30 Δεκεμβρίου 1996 στις 3.35 μ.μ. ένα ελικόπτερο κατέβασε ένα μεγάλο καλάθι πάνω από την Ειδική Μονάδα Μέγιστης Ασφάλειας του Σαντιάγο (Χιλή), απελευθερώνοντας τέσσερις από τους πιο στενά φρουρούμενους μαχητές του Πατριωτικού Μετώπου Manuel Rodriguez.

Το ελικόπτερο με πιλότο τον λοχαγό των Carabineros-Καραμπινιέρων Daniel Sagredo είχε απογειωθεί λίγο λιγότερο από τρεις ώρες νωρίτερα. Μετά την απαγωγή του ελικοπτέρου και την εγκατάλειψη του πιλότου στα περίχωρα της πόλης, η επιχείρηση άρχισε συμπίπτοντας με τον τρίτο και τελευταίο γύρο επισκέψεων μελών της οικογένειας των κρατουμένων.

Το ελικόπτερο, αφού πέταξε πάνω από το κεντρικό οκτάγωνο του κτιρίου των φυλακών, κατευθύνθηκε προς την ειδική μονάδα. Παρά την έναρξη των πυρών από τους φρουρούς, πρώτα με πιστόλια και στη συνέχεια με ριπές αυτομάτων, κατέβηκε ένα μεγάλο καλάθι ενώ το ελικόπτερο ανταπέδιδε τα πυρά των φρουρών.

Στη μέση της ανταλλαγής πυροβολισμών, οι τέσσερις φυγάδες έφτασαν στο καλάθι καθώς το ελικόπτερο κέρδιζε γρήγορα ύψος.

Δέκα λεπτά αργότερα από το ελικόπτερο, που προσγειώθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου του «Parco Brasil», έξι ή επτά ένοπλοι άνδρες κατέβηκαν και μαζί με τους τέσσερις πρώην κρατούμενους πήραν τις θέσεις τους στα τέσσερα αυτοκίνητα που περίμεναν χωρίς πινακίδες..

Οι αστυνομικές αναφορές λεν ότι το ελικόπτερο ήταν θωρακισμένο με αλεξίσφαιρο γυαλί και ατσάλινες ενισχύσεις και ότι το καλάθι ήταν επενδεδυμένο με αλεξίσφαιρο ύφασμα. Τρεις χειροβομβίδες βρέθηκαν μέσα στο ελικόπτερο, ενώ δύο αυτόματα τουφέκια M-16 εγκαταλείφθηκαν αργότερα στα αυτοκίνητα.

Αυτά είναι τα ονόματα των πρώην φυλακισμένων:

Ricardo Alonso Palma Salamanca

Mauricio Hernández Norambuena

Pablo Muñoz Hoffman

Patricio Fernando Ortiz Montenegro

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης