• 28 Μαρτίου 2024,

Αναχώρηση σαν Βασιλιάς , Άφιξη σαν Τρομοκράτης

 Αναχώρηση σαν Βασιλιάς , Άφιξη σαν Τρομοκράτης

Κείμενο του Παναγιώτη Φώτου

Τον Απρίλη του 2010 λίγο πριν ο Γιώργος ο Παπανδρέου ανακοινώσει από το Καστελόριζο ότι η Ελλάδα πτώχευσε, είχαμε προγραμματίσει με τη γυναίκα μου να κάνουμε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να επισκεφτούμε τα παιδιά μας. Η διαδικασία των εισιτηρίων έγινε μέσω Internet και την ορισμένη ημέρα ξεκινήσαμε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με την AEGEAN και με ένα θαυμάσιο ταξίδι κατεβήκαμε στο Μόναχο . Κατευθύνθηκα σε έναν υπάλληλο και του ζήτησα να με πληροφορήσει πώς θα πάω στο Gate από το οποίο θα επιβιβαζόμασταν στο αεροπλάνο της Lufthansa για ΗΠΑ.

Δεν γύρισε να με δει καν αν και του μίλησα στην γλώσσα του. Σήκωσε απλώς το χέρι σαν τροχονόμος δείχνοντας μου μια κατεύθυνση. Πίστεψα ότι δεν του έδωσα να καταλάβει αν και τα Γερμανικά μου είναι αρκετά καλά . Απευθύνθηκα σε μια κυρία ,συνάδελφό του , η οποία μου απάντησε σε καθαρά Βαυαρικά δίχως να με κοιτάξει μια φορά στα μάτια και δεν κατάλαβα τίποτε .Η αγωνία μου ήταν μεγάλη γιατί είχαμε στην διάθεση μας μόνο μισή ώρα για την αναχώρηση της άλλης πτήσης μας . Ένας αστυνομικός ήταν πιο πέρα και παρακολουθούσε το δράμα μας στην αρχή αδιάφορος . Όταν φαίνεται κατάλαβε το αδιέξοδό μου έκανε νεύμα να τον πλησιάσω . Του μίλησα γερμανικά και του είπα το αίτημα μου και του είπα και το παράπονό μου για την συμπεριφορά των άλλων απέναντι μας . Μου απάντησε καθαρά Ελληνικά και μου είπε: – Άστα τα ζώα ,τρώνε ότι χόρτο τους δώσουνε. Τους έχει περάσει η προπαγάνδα ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ,κλέφτες και ζουν σε βάρος τους γιατί καρπώνονται τον δικό τους κόπο. Ετοιμάζουν έτσι την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.

Είδα ότι στα σημαιάκια που είχε καρφωμένα στο στήθος του ήταν και της Ελλάδας. Μας είπε να τον ακολουθήσουμε και μας οδήγησε στο Gate ακριβώς στην ώρα μας γιατί είχε ήδη αρχίσει η επιβίβαση. Ο Αστυνομικός πήγε στο προσωπικό που έλεγχε την επιβίβαση και κάτι του είπε δείχνοντας εμάς που περιμέναμε λίγο πιο πάνω . Ήρθε κατόπιν κοντά μας και μου είπε ότι δεν θα ακολουθήσετε τη σειρά.Τον ευχαριστήσαμε πραγματικά από καρδιάς αλλά εμείς πήγαμε στην γραμμή για την επιβίβασή μας . Τα εισιτήρια μα ήταν οικονομικής θέσης και μπήκαμε στη σωστή σειρά . Μια αεροσυνοδός ήρθε και μας είπε να την ακολουθήσουμε. Της έδειξα τα εισιτήρια και μου είπε αυτά βάλτε τα στην τσέπη σας . Πήρε το παλτό που κρατούσα και ένα χαρτοφύλακα από τα χέρια μου και μας οδήγησε στην πρώτη θέση του αεροπλάνου.

Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι κάνει λάθος και μου είπε ότι το λάθος είναι δικό μου . Μας έφερε αξεσουάρ ταξιδιού όπως παντόφλες ,ωτοασπίδες για τα αυτιά ,ειδική καλύπτρα για τα μάτια για τον ύπνο, ένα σωρό αρωματισμένα μαντιλάκια για διάφορες χρήσεις . Το πρόγραμμα για το γεύμα περιείχε πέντε είδη φαγητών που είχαμε την ευχέρεια να παραγγείλουμε με ονομασίες παράξενες και άγνωστες σ εμάς μέχρι τότε και ένα σωρό κρασιά και άλλα ποτά που ήταν στην διάθεσή μας σε όλο το ταξίδι . Οι θέσεις μας δυο φορές πιο φαρδιές από της Οικονομικής και μπροστά μας είχαμε μια οθόνη τουλάχιστον εικοσιπέντε ιντσών και επιλογή έργων τελευταίας προβολής.

Γύρισα στην γυναίκα και είδα ότι ήταν ξαφνιασμένη και λίγο τρομοκρατημένη και της λέω , – Κοίταξε ξέρω ότι κάνουν λάθος και θα το πληρώσουμε ,ας απολαύσουμε αυτά που μας προσφέρουν και ότι είναι να γίνει θα γίνει.Τσουγκρίσαμε τα ποτήρια της σαμπάνιας που μας προσφέρθηκαν και συνεχίσαμε το υπέροχο ταξίδι μας.

Στην αποβίβαση περιμέναμε τον λογαριασμό αλλά δεν έγινε τίποτε και όταν έδειξα το εισιτήριο μου κατά την έξοδο στον αρμόδιο υπάλληλο μας είπε χαμογελώντας , « Να περάσετε καλά και να προτιμάτε πάντα την Lufthansa, πάντα θα σας κάνει εκπλήξεις » Κατεβήκαμε στο αεροδρόμιο ΟΧΑΡΑ του Σικάγο και προχωρήσαμε προς τον έλεγχο των αποσκευών . Εγώ καθυστέρησα λίγο για να βγάλω τα παπούτσια μου και πέρασε πρώτη η γυναίκα μου. Όταν έφτασα εκεί είδα την γυναίκα μου τρομοκρατημένη και δίπλα της δύο πάνοπλοι αστυνομικοί , μια γυναίκα Αφροαμερικανή με άγρια όψη και ένας άνδρας . Ξαφνιάστηκα δεν περίμενα να ειδοποιήσουν την αστυνομία για ένα ταξίδι πρώτης θέσης που μας πρόσφεραν κατά λάθος και το οποίο δεν θα αρνιόμουν να πληρώσω από την πρώτη στιγμή.

Η αιτία όμως που η γυναίκα μου συνοδεύονταν από τους αστυνομικούς ήταν άλλη και την έμαθα μετά . Στις χειραποσκευές της , μου είπαν , βρήκαν βόμβες και μηχανισμούς ενεργοποίησής τους και περιμένουν τους ειδικούς . Μου έδειξαν στο μηχάνημα της αποσκευές της γυναίκας μου και πράγματι εκεί φαίνονταν δυο εικόνες σαν βόμβες και δύο παράξενα μηχανήματα που μου είπαν ότι μπορεί να είναι μηχανήματα για την ενεργοποίηση της βόμβας . Φώναξα την γυναίκα μου να έρθει και να δει αυτά που έδειχνε το μηχάνημα . – Τι είναι; Αυτά είναι δυο βάζα με γλυκό βύσσινο για την συμπεθέρα και τα δύο παιχνιδάκια που πήρα για τα παιδιά . Αυτά είναι . Πράγματι όταν άνοιξαν και είδαν τα αντικείμενα που υπήρχαν στην χειραποσκευή αυτά ήταν που είδε το μηχάνημα σαν βόμβες και μηχανισμούς και ήταν έτσι συσκευασμένα για τον φόβο της θραύσης τους που έμοιαζαν σαν βόμβες . Με αυτήν την περιπέτεια στο αεροδρόμιο του Σικάγο πληρώσαμε το ταξίδι μας της πρώτης θέσης που ήταν προσφορά του αστυνομικού Ελληνικής καταγωγής που όσο και αν έψαξα για να τον ευχαριστήσω δεν μπόρεσα να τον βρω .

Διαβάστε επίσης