Από την αναβλητικότητα στη παραγωγικότητα

 Από την αναβλητικότητα στη παραγωγικότητα

Μερικές φορές, αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος μέσα στην ημέρα. Αλλά αν πέφτετε συνεχώς θύματα της αναβλητικότητας, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις συνήθειες σας.

Κάθεστε στο γραφείο σας, έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα έργο. Αλλά τότε, παρατηρείτε ότι η κορυφή του γραφείου σας είναι γεμάτη με τυχαία χαρτιά και σημειώσεις Post-It. Το καθαρίζετε και ταξινομείτε τα χαρτιά, όταν συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνετε από αυτή που έχετε στο πλάνο σας για σήμερα. Τότε αρχίζετε να αισθάνεστε συγκλονισμένοι και τρέμετε να δουλέψετε πάνω στις εργασίες που έχετε αναλάβει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνετε πιο παραγωγικοί, αλλά πέντε από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες είναι:

Κάντε μια λίστα: Τόσο το σημειωματάριο https://flexbook.gr/el/5-simiomatario όσο και το ημερολόγιο https://flexbook.gr/el/6-imerologio, βοηθούν να έχουμε συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεται να γίνουν μέσα στη μέρα σας. Απλά γράψτε τι θέλετε να πετύχετε και βάλτε προτεραιότητες για το τι πρέπει να γίνει πρώτα. Για επιπλέον υπευθυνότητα, μοιραστείτε την με έναν φίλο ή συνάδελφο.

Ξεκινήστε με τα δύσκολα: Αν έχετε πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν, κάντε πρώτα τη πιο δύσκολη. Θα είστε φρέσκοι και συγκεντρωμένοι το πρωί και αυτό θα σας βοηθήσει να βγάλετε από νωρίς τη δυσκολότερη εργασία της ημέρας σας, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αφήστε στην άκρη τους περισπασμούς: Εάν εργάζεστε στον υπολογιστή σας, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορίστε μια συνάντηση με τον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να επικεντρωθείτε σε μια εργασία κάθε φορά αντί να κάνετε multi-tasking.

Τακτικά διαλείμματα: Περνάμε ώρες στα γραφεία μας, δουλεύοντας χωρίς καν ένα διάλειμμα για τουαλέτα. Αυτό δεν είναι υγιές ή βιώσιμο. Είναι λογικό για το σώμα και το μυαλό σας να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη δουλειά. Τα οφέλη είναι διπλά: μπορείτε να απενεργοποιηθείτε όταν επιστρέφετε στο γραφείο σας και μπορείτε να επιστρέψετε με νέες ιδέες και προσεγγίσεις στη δουλειά σας.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν τελειώσετε: Τελειώσατε νωρίς; Κάντε μια βόλτα ή περάστε λίγο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Θέστε στόχους και γιορτάστε τις μικρές νίκες στην πορεία.

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς είναι να δεσμευτούμε για αυτούς τους στόχους, να αποκτήσουμε τον έλεγχο της μέρας μας και να εξοικονομήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο επιλέγοντας να κάνουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που πρέπει.

Διαβάστε επίσης