• 18 Μαΐου 2024,

Ένα Imperium στη δύση του

 Ένα Imperium στη δύση του

Κάποτε ο Αϊζενχάουερ είχε πει ότι σε ενδεχόμενο στο μέλλον ενδοευρωπαϊκό πόλεμο, όπως ήτανε στην πραγματικότητα ο Α΄ και ο Β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι, οι ΗΠΑ θα βάζουνε το όπλο και η Ευρώπη το στρατιώτη.

Τα χρόνια περνούσανε πόλεμοι γινόντουσαν και οι ΗΠΑ σε όλα σχεδόν τα μέτωπα που αναμίχθηκαν στρατιωτικά Κούβα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, χάνανε υποχωρώντας και αφήνοντας την ίδια ή χειρότερη κατάσταση γι’ αυτούς από πριν την επέμβαση τους.

Έτσι και σήμερα λοιπόν έχουνε έναν σε εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία όπου οι ΗΠΑ βάζουνε το όπλο και η Ουκρανία βάζει  τους στρατιώτες της για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ουκρανία λόγω θέσης, έχει τεράστια σημασία για τα συμφέροντα ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα μετά την ταπεινωτική τους αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δημιούργησαν την Αγγλοσαξωνική συμφωνία AUKUS απειλώντας Ρωσία και Κίνα από τον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό, και μέσω της επιδιωκόμενης δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προσπάθησαν να περικυκλώσουν-απειλήσουνε τη Ρωσία και από Δυτικά.

Και το έκαναν αυτό ενώ οι ίδιες ποτέ δεν θα δεχόντουσαν την εγκατάσταση Ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα σύνορά τους με τον Καναδά ή το Μεξικό, στηριζόμενες στο από το 1823 αποφασισθέν από τις ίδιες Δόγμα Μονρόε,  προκειμένου να έχουνε γύρω τους ένα χώρο ασφάλειας και γεωπολιτικής αναπνοής.

Τέτοιο αντίστοιχο δόγμα “του εγγύς εξωτερικού” έχει και η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ δεν το σεβάστηκαν. Η τελευταία αναγκάσθηκε ν αμυνθεί στον επιχειρούμενο στραγγαλισμό της επεμβαίνοντας μέσω   στρατιωτικών επιχειρήσεων (Γεωργία 2008, Ουκρανία 2014, 2022) και επιβάλλοντας την ειρήνη στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν.

Όλες αυτές οι ενέργειες, δείχνουνε ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να μπούνε σε μια μάχη, με άγνωστη εξέλιξη και τέλος, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η ήδη πολλαπλά τρωθείσα παγκόσμια κυριαρχία τους. Ξέρουνε ότι εάν χάσουνε, και μαζί με τα προβλήματα που έχει η οικονομία τους, θα τερματιστεί ο καθοριστικός τους ρόλος στις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτές όμως οι ενέργειες τους, που δεν αφορούνε μόνο τη Ρωσία, αλλά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απειλήσουνε και την πλέον πολύ μεγάλη και ισχυρή στρατιωτικά και οικονομικά Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη απειλή τους, οδηγούνε την ανθρωπότητα σταθερά σε έναν εντεινόμενο Ψυχρό πόλεμο, που μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό.

Επιπλέον οι ΗΠΑ με χαμένη την αξιοπιστία τους, επειδή αθέτησαν τις δοθείσες το 1991 υποσχέσεις στον Γκορμπατσώφ για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ των πρώην Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών χωρών, δεν μπορούν καν να υποσχεθούνε και στην Κίνα μια οποιαδήποτε συμφωνία.

Είμαστε ουσιαστικά σήμερα σε ένα μικρό Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με μεγαλύτερους κινδύνους καταστροφής της ανθρωπότητας από τους προηγούμενους. Μια αμυντική ή μια προβοκατόρικη επίθεση εναντίον μια μεγάλης Ρωσικής μονάδας από πύραυλο του ΝΑΤΟ, ή μια απ’ οπουδήποτε επίθεση σε φάλαγγα με στρατιωτικό υλικό προς την Ουκρανία εντός ΝΑΤΟικής χώρας, ή μια τυχαία ή προβοκατόρικη απελευθέρωση δηλητηριωδών τοξικών αερίων από τα δεκάδες εργαστήρια βιολογικού πολέμου που λειτουργούνε για λογαριασμό των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δίνοντας αφορμή στο ΝΑΤΟ για επέμβαση, θα σήμαινε την είσοδο σε ένα κόσμο που καταρρέει έχοντας στη διάθεση του τεράστια μέσα αυτοκαταστροφής του.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταστραφεί και ας μην το κατάλαβε ακόμη.

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης