• 8 Μαΐου 2024,

Ένα ποίημα για την Επανάσταση της Ροζάβα και EZLN. Tρίτο Μέρος: Dení – «ένας παγκόσμιος χάρτης που περιέχει τη Χώρα Ουτοπία»

 Ένα ποίημα για την Επανάσταση της Ροζάβα και EZLN. Tρίτο Μέρος: Dení – «ένας παγκόσμιος χάρτης που περιέχει τη Χώρα Ουτοπία»

Σε αναγνώριση της 19ης Ιουλίου 2022 που σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο της Επανάστασης της Ροζάβα, η Υπηρεσία μας ζήτησε από τον Αμερικανό αναλυτή παγκόσμιων συγκρούσεων Δρ. Thoreau Redcrow να περιγράψει τι σημαίνει η Επανάσταση της Ροζάβα στον κόσμο.

Με βάση τις παρατηρήσεις του από πολλαπλές επισκέψεις σε όλη την περιοχή και τη δουλειά του με την Αυτόνομη Διοίκηση, ακολουθεί το ποίημά του με τίτλο «Όλα όσα η Ροζάβα είναι». Η Επανάσταση της Ροζάβα έχει ιστορικά τις ρίζες της στην Κομμούνα του Παρισιού, στους δρόμους της Βαρκελώνης του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και στην εξέγερση των Ζαπατίστας.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια ιδέα που στέκεται στους ώμους γυναικών μαρτύρων όπως η Arin Mirkan, η Zozan Cudi, η Hevrin Khalaf, η Ceren Gunes και χιλιάδες άλλες ηρωίδες. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ιερό έδαφος όπου πάνω από 13.000 μάρτυρες άφησαν τη ζωή τους επιδιώκοντας την ελευθερία.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι η πόλη του Κομπάνι που αρνείται ηρωικά να δεχτεί την ήττα ακόμα κι όταν περικυκλώθηκε, ήταν λιγότερη σε αριθμό και μετατράπηκε σε ερείπια. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι απόδειξη ότι γενναίοι άνθρωποι οπλισμένοι μόνο με όπλα, βιβλία και ιδανικά, μπορούν να απωθήσουν τον εισβολέα Τουρκικό στρατό με όλα τα τζετ, τα τανκς, τους πυραύλους, τα drones και το πυροβολικό του.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένα πεδίο μάχης όπου οι YPG και YPJ μάχονται μαζί με διάφορους συμμάχους από το Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας και την Τουρκική Αριστερά, για έναν καλύτερο κόσμο. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι το εμπνευσμένο παράδειγμα όπου οι γυναίκες δεν ανήκουν κρυμμένες σε μαύρα σάβανα ως αόρατα φαντάσματα, αλλά ως βασικά μέλη της δημόσιας ζωής.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένα ρηξικέλευθο πείραμα στον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό με το νησί Ιμραλί ως τον φάρο που αναβοσβήνει και την ανθρωπιά ως καθοδηγητική ηθική αξία. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένα όραμα όπου οι εταιρείες αντικαθίστανται με κομμούνες, οι πλουτοκράτες αντικαθίστανται με συμβούλια και η απομόνωση αντικαθίσταται από την κοινωνική ευθύνη.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια κοινότητα όπου κάθε πολίτης έχει μια πολιτική φωνή και η ζωή οργανώνεται για να εξασφαλίσει ότι θα συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο της μοίρας τους. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι η πεποίθηση ότι η κατάρρευση του πλανήτη μας μπορεί να αποτραπεί με την κοινωνική οικολογία και ότι καμία κοινωνία δεν είναι ελεύθερη εάν οι γυναίκες της δεν απελευθερωθούν πλήρως.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια κουλτούρα όπου οι υποχρεωτικές μαύρες μπούρκες των γυναικών υπό τον ISIS έχουν αντικατασταθεί με φορέματα αποφοίτησης πανεπιστημίου. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης όπου οι επιθετικοί στρατοί έχουν αντικατασταθεί με μονάδες αυτοάμυνας που ασχολούνται με την προστασία του λαού.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια δέσμευση ότι οι Σουνίτες, οι Σιίτες, οι Αλεβίτες, οι Αλαουίτες, οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι, οι Γιαζίντι και οι Ζωροάστρες πρέπει να είναι όλοι ελεύθεροι να λατρεύουν χωρίς φόβο.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια πολυεθνική δημοκρατία όπου Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Κιρκάσιοι, Τουρκμένοι, Τσετσένοι και δυτικοί εθελοντές είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια μικρή Κούρδισσα που μπορεί να πάει σχολείο στη μητρική της γλώσσα για πρώτη φορά. Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια αρμενική οικογένεια που χτίζει μια ευτυχισμένη ζωή πάνω στους ξεχασμένους τάφους των προγόνων τους που οδήγησαν στο θάνατο σε αυτά τα εδάφη κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια νεαρή Αράβισσα από το Ντέιρ εζ-Ζορ που λέει στον πατέρα της στη φυλή ότι θέλει τώρα να γίνει δικηγόρος και εκείνος αποδέχεται το όνειρό της.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένας νεαρός Σύριος που αποφασίζει να υπερασπιστεί το χωριό της οικογένειάς του από τον τουρκικό στρατιωτικό βομβαρδισμό και την κατοχή.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι εκτοπισμένες οικογένειες από το Αφρίν που γνωρίζουν ότι η Τουρκία μπορεί να κόψει και να κλέψει τις ελιές τους με τη βαρβαρότητά τους, αλλά ότι τελικά οι φασίστες εισβολείς θα ηττηθούν.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι κάθε παιδί που γελάει στο Derik, κάθε πολυσύχναστο εστιατόριο στο Qamislo, κάθε κουρδικό τραγούδι που τραγουδιέται στους δρόμους της Hasakah και κάθε χαμογελαστή οικογένεια που κάνει πικνίκ στο Amude.

Η Επανάσταση της Ροζάβα καταλαμβάνει τα μπουντρούμια του ISIS στη Ράκα και τα μετατρέπει σε κέντρα τέχνης ή βιβλιοθήκες και αραβικές οικογένειες από τη νότια Συρία μετεγκαθίστανται στο Manbij για την ασφάλεια και τη σταθερότητα που παρέχουν οι SDF.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι μια υπόσχεση ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν σχοινιά για να κρεμαστούν οι Σέιχ Σαΐντ, Σεΐντ Ρίζα και Καζί Μωάμεθ, ότι ποτέ δεν θα ρίξουν ξανά χημικό αέριο στις κουρδικές πόλεις και ότι χιλιάδες κουρδικά χωριά δεν θα καούν ξανά ολοσχερώς.

Η Επανάσταση της Ροζάβα είναι ένα αναμμένο κερί μέσα στο σκοτάδι, που φωτίζει μια πορεία προς ένα φωτεινότερο μέλλον για το Κουρδιστάν και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Rotenotes

και:

6 Νοεμβρίου 2023 paliacatezapatista

Dení

Έλεγε ο μακαρίτης SupMarcos ότι δεν θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει τους λόγους της εξέγερσης αν δεν γνώριζε προηγουμένως την ιστορία της Paticha, του πεντάχρονου κοριτσιού που πέθανε στην αγκαλιά του λόγω έλλειψης αντιπυρετικού χαπιού. Κι εγώ τώρα σας λέω ότι δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε αυτά που θα εξηγήσει λεπτομερώς o Εξεγερμένος Υποδιοικητής Moisés αν δεν γνωρίζετε την ιστορία της Dení.

Η Dení είναι ένα κορίτσι, ιθαγενής με αίμα και ρίζες Μάγιας. Είναι η κόρη μιας αντάρτισσας ιθαγενούς Ζαπατίστα και ενός αντάρτη ιθαγενή Ζαπατίστα. Όταν γεννήθηκε, πριν από περίπου 5 χρόνια, της έδωσαν αυτό το όνομα για να τιμήσουν τη μνήμη μιας συντρόφισσας που πέθανε πριν από πολλά χρόνια.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συνέλευση των διοικητριών και διοικητών ζαπατίστας. Ο πατέρας και η μητέρα της Dení δεν είναι παρόντες, αλλά το κορίτσι ήρθε ακολουθώντας τον Tzotz και την Pelusa, που είναι ξαπλωμένοι στα πόδια Εξεγερμένου Υποδιοικητή Moisés και, φαινομενικά, ακούνε προσεκτικά αυτά που λέγονται.

Κάποιος εξηγεί:

«Εδώ είναι η Dení που είναι, ας πούμε, η πρώτη γενιά. Μετά από 20 χρόνια, η Dení θα γεννήσει μια κόρη που θα την ονομάσει «Denilita», και θα είναι η δεύτερη γενιά. Η Denilita, 20 χρόνια αργότερα, θα φέρει στο φως ένα κορίτσι που θα λέγεται «Denilitilla», θα είναι η τρίτη γενιά.

Η Denilitilla, όταν γίνει 20 ετών, θα αποκτήσει μια κόρη που θα πάρει το όνομα «Denilititilla», και θα είναι η τέταρτη γενιά. Η Denilititilla, 20 ετών, θα φέρει στη ζωή ένα κορίτσι που θα το ονομάσει «Denilí», η πέμπτη γενιά.

Η Denilí σε ηλικία 20 ετών θα γεννήσει ένα κορίτσι που θα λέγεται «Dení Καιλοιπά», το οποίο θα είναι η έκτη γενιά. Η Dení Καιλοιπά, 20 χρόνια μετά, δηλαδή σε 120 χρόνια, θα αποκτήσει ένα κοριτσάκι του οποίου το όνομα αδυνατούμε να δούμε, γιατί είναι πολύ μακρινό το ημερολόγιο της γέννησής του, πρόκειται όμως για την έβδομη γενιά.

Εδώ παρεμβαίνει ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Moisés: «Πρέπει λοιπόν να αγωνιστούμε ώστε αυτό το κορίτσι, που θα γεννηθεί μετά από 120 χρόνια, να είναι ελεύθερο να γίνει ό,τι θέλει. Δεν αγωνιζόμαστε, λοιπόν, για να γίνει αυτό το κορίτσι είτε ζαπατίστας είτε μέλος κάποιου κόμματος είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά για να μπορεί να επιλέξει, όταν θα αποκτήσει την ικανότητα κρίσης, το δρόμο της.

Και όχι μόνο να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα, αλλά κυρίως να αναλαμβάνει την ευθύνη για την όποια απόφασή της. Δηλαδή, να ξέρει ότι όλες οι αποφάσεις, ό,τι κάνουμε και ό,τι δεν κάνουμε, έχουν συνέπειες. Επομένως, το θέμα είναι αυτό το κορίτσι να μεγαλώσει και να έχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών τους.

Με άλλα λόγια, χωρίς να κατηγορεί το σύστημα, τις κακές κυβερνήσεις, τους γονείς, τους συγγενείς της, τους άνδρες, το ταίρι της (είτε είναι άντρας είτε γυναίκα είτε οτιδήποτε άλλο), το σχολείο ή τις φιλίες της. Γιατί αυτό είναι  ελευθερία: να μπορείς να κάνεις κάτι χωρίς πίεση ή εξαναγκασμό, αναλαμβάνοντας, όμως, την ευθύνη των πεπραγμένων σου. Να ξέρεις, δηλαδή, εκ των προτέρων τις συνέπειες».

Έρχονται συγκρούσεις και θάνατος μεταξύ αδελφών, μεταξύ γονιών και παιδιών, μεταξύ γειτόνων, μεταξύ φυλών, μεταξύ θρησκειών, μεταξύ εθνοτήτων. Τα μεγάλα οικοδομήματα θα παραδοθούν στις φλόγες και κανείς δεν θα είναι σε θέση να πει γιατί, ποιος, ή για ποιον λόγο. Αν και φαίνεται το αντίθετο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ξέρουμε καλά ότι δεν ήταν εύκολο. Και τώρα όλα είναι ακόμα χειρότερα, και πρέπει οπωσδήποτε να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτό το κορίτσι μετά από 120 χρόνια. Με άλλα λόγια, πρέπει να αγωνιστούμε για κάποια που δεν πρόκειται να γνωρίσουμε. Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά σας, ούτε τα παιδιά των παιδιών σας και πάει λέγοντας. Και πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι καθήκον μας ως ζαπατίστας που είμαστε.

Έρχονται πολλές συμφορές, πόλεμοι, πλημμύρες, ξηρασίες, ασθένειες και μεσούσης της κατάρρευσης εμείς πρέπει να μακρύνουμε το βλέμμα μας. Εάν οι μετανάστες είναι τώρα χιλιάδες, σύντομα θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες, και αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες.

Έρχονται συγκρούσεις και θάνατος μεταξύ αδελφών, μεταξύ γονιών και παιδιών, μεταξύ γειτόνων, μεταξύ φυλών, μεταξύ θρησκειών, μεταξύ εθνοτήτων. Τα μεγάλα οικοδομήματα θα παραδοθούν στις φλόγες και κανείς δεν θα είναι σε θέση να πει γιατί, ποιος, ή για ποιον λόγο. Αν και φαίνεται το αντίθετο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Εμείς ως ζαπατιστικές κοινότητες που είμαστε μπορούμε να επιβιώσουμε από την θύελλα. Όμως τώρα δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό, πρέπει να περάσουμε και αυτήν και τις άλλες καταιγίδες που πρόκειται να έρθουν, πρέπει να διασχίσουμε τη νύχτα και να φτάσουμε σε εκείνο το πρωινό, 120 χρόνια μετά, όπου ένα κορίτσι αρχίζει να μαθαίνει ότι το να είσαι ελεύθερη σημαίνει να είσαι υπεύθυνη γι’ αυτήν την ελευθερία.

Γι’ αυτό, με το βλέμμα μας σε εκείνο το κορίτσι εκεί στο βάθος, θα προχωρήσουμε στις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει από κοινού όλα αυτά τα χρόνια και για τις οποίες έχουμε συμβουλευτεί όλους τους ζαπατιστικούς λαούς

Μιχάλης΄Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης