• 26 Απριλίου 2024,

Ένας μη ενσωματωμένος δημοσιογράφος, non embedded, διηγείται το Donbass στον ΟΗΕ

 Ένας μη ενσωματωμένος δημοσιογράφος, non embedded, διηγείται το Donbass στον ΟΗΕ

Η μετάφραση της ομιλίας του Τζόρτζιο Μπιάνκι-Giorgio Bianchi στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (06/05/2022).

*****

Καλησπέρα, είναι πραγματικά τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ.

Πρόσφατα επέστρεψα από το Ντονμπάς, όπου για περίπου δύο μήνες τεκμηρίωσα τη σύγκρουση.

Πρέπει να πω ότι περίμενα διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας στο πεδίο και της πραγματικότητας των μέσων επικοινωνίας, αλλά όχι σε αυτά τα επίπεδα.

Μπορώ να καταλάβω τη ρωσική προπαγάνδα, μπορώ να καταλάβω την ουκρανική προπαγάνδα, αυτό που παραμένει μέσα μου ακατανόητο είναι η ευρωπαϊκή προπαγάνδα.

Με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λογοκριμένα και με όλα τα άλλα λεγόμενα επίσημα μέσα ενημέρωσης να ευθυγραμμίζονται με την ουκρανική προπαγάνδα, είναι πρακτικά αδύνατο για το ευρωπαϊκό κοινό – εγώ είμαι ευρωπαίος – να σχηματίσει μια αντικειμενική άποψη για την πραγματικότητα επί τόπου. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον Ιστό για να λαμβάνουν ισορροπημένες πληροφορίες.

Οι κυβερνήσεις και οι ψηφιακές πλατφόρμες, αντί να αναρωτιούνται για αυτό το φαινόμενο, προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Φαίνεται ότι στόχος τους είναι να υποστηρίξουν μια μοναδική αφήγηση των γεγονότων.

Ο πόλεμος είναι δραματικός από μόνος του, ξέρω κάτι γι’ αυτόν, οπότε δεν χρειάζεται να τον κάνω ακόμα πιο φρικτό πλημμυρίζοντας τον αιθέρα και το χαρτί με ψεύτικες ειδήσεις. Νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση ή ακόμη και να την επεκτείνουμε, με εκστρατείες μίσους.

Μου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους συμφέρον να διαρκέσει η σύγκρουση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξαπλωθεί.

Προσωπικά αποκάλυψα πολλές ψεύτικες ειδήσεις που διαδόθηκαν στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης: το επονείδιστο πρωτοσέλιδο της La Stampa που απέδωσε κρυφά τη σφαγή στο Ντόνετσκ στις 14 μαρτίου στους Ρώσους. Το γεγονός ότι η Μαριάνα, το κορίτσι σύμβολο του βομβαρδισμού του νοσοκομείου της Μαριούπολης, δεν απήχθη από τους ρώσους. το γεγονός ότι οι ρώσοι δεν απελαύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη (δεν μπορούν να εκκενώσουν όλους τους αμάχους που θέλουν να φύγουν, σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν αυτούς που θέλουν να μείνουν)

Αντίθετα, έχω αποδείξει ότι οι ουκρανοί στρατιώτες και οι πολιτοφυλακές έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι μαρτυρίες που έχω συγκεντρώσει είναι δεκάδες και η συντριπτική πλειοψηφία το επιβεβαιώνει.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος από όλη αυτή την εργασία ελέγχου γεγονότων στο πεδίο, στον κυρίαρχο τύπο.

Τι παιχνίδι παίζουμε;

Θέλουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Θέλουμε να περιορίσουμε τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς στην ανέχεια με τις κυρώσεις;

Είμαι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Η δουλειά μου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Αλλά δεν μπορώ να δουλέψω στην Ουκρανία γιατί είμαι σε μια μαύρη λίστα – Myratvorets – όπου με χαρακτηρίζουν «εγκληματία».

Απλά γιατί έκανα τη δουλειά μου και επειδή μοιράστηκα την άποψή μου με το κοινό… Μια άποψη που τεκμηριώνεται από οκτώ χρόνια εργασίας στο πεδίο.

Με κατηγορούν ότι είμαι ενσωματωμένος επαγγελματίας. Αλλά δεν μπορώ να δουλέψω στην άλλη πλευρά γιατί κινδυνεύω να με συλλάβουν.

Πιστεύετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό;

Για μια ακόμη φορά: σε τι παιχνίδι παίζουμε;

Σίγουρα είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     contropiano.org

Διαβάστε επίσης