• 26 Απριλίου 2024,

Esterno notte, Εξωτερικό νύχτα – Marco Bellocchio

 Esterno notte, Εξωτερικό νύχτα – Marco Bellocchio

(ειδωμένη από τον Francesco Masala)

Ο ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΛΟΚΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ DC-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ-BUONGIORNO NOTTE, ΤΟ 2003.

Η ημέρα της απαγωγής του Aldo Moro, καθώς και η 2α Αυγούστου 1980, είναι μέρες που δεν περνούν ποτέ, που έχουν μπλοκάρει την ιταλική ιστορία: είμαστε ακόμα εκεί. Ο Fabrizio Gifuni είναι ο Μόρο, δεν τον ερμηνεύει, είναι ακριβώς αυτός, ένα έργο για βραβείο Όσκαρ, όπως και η Margherita Buy, η Noretta, η σύζυγος του Aldo Moro.

Η ταινία, σε έξι μέρη, αφηγείται ορισμένες πτυχές της ιστορίας, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι ηθοποιοί είναι όλοι καλοί και η υπόθεση του Moro ζωντανού, όπως και στο τέλος της προηγούμενης ταινίας, είναι η αρχή του Outside Night-Esterno notte.

Δεν είναι μια ταινία διατριβής, δεν δίνει απαντήσεις: κάνει ερωτήσεις, σε καθιστά ανήσυχο, δείχνει τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα των πολιτικών είναι πραγματικά αυτά των ψευτών, ψεύτικων, ντροπιαστικών, αντικαταστάσιμων ηθοποιών στα χέρια κάποιου άλλου, των στρατηγών και των πολιτικών της στοάς P2, της Cia.

Στο τέλος παραμένει το ερώτημα: τι θα γινόταν αν ο Aldo Moro είχε βγει ζωντανός; Μια ταινία που δεν χάνεται, καλώς να τη δείτε (το φθινόπωρο θα είναι στην τηλεόραση)

Εν τω μεταξύ μπορείτε να δείτε και να ακούσετε κάτι εδώ quiqui , qui μπορείτε κάτι να διαβάσετε εδώ quiqui

https://markx7.blogspot.com/2022/06/esterno-notte-marco-bellocchio.html

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   labottegadelbarbieri

Διαβάστε επίσης