• 19 Μαΐου 2024,

Ευχαριστούμε Gianni: Ύμνος στη φαντασία ή…

 Ευχαριστούμε Gianni: Ύμνος στη φαντασία ή…

28/09/2020

… αν ο Παύλος της Ταρσού είχε γνωρίσει τον Rodari

η πρόταση του Andrea Serra με την απαραίτητη συνεργασία του αγίου Παύλου

Από την επιστολή του Gianni R. στον Καθένα

Ακόμα κι αν μιλούσα όλες τις γλώσσες του κόσμου και εκείνη του πάντα, του τόνου ή της χελώνας, αλλά δεν είχα τη φαντασία, θα ήμουν σαν μια κιθάρα χωρίς χορδές ή φλάουτο με βουλωμένες τρύπες.

Και αν είχα το δώρο της προφητείας και ήξερα πώς να αποκαλύψω όλα τα μυστήρια, και αν όλες οι ιστορίες που έχουν ήδη γραφτεί ήταν δικές μου και ήμουν ικανός να αφηγηθώ ένα πεύκο ή μια αράχνη, αλλά δεν είχα τη φαντασία, δεν θα ήμουν τίποτα.

Και ακόμη και αν χάριζα όλες τις ιστορίες μου και έδινα τα ποιήματά μου, δώριζα τις σκέψεις μου, αλλά δεν είχα τη φαντασία, σε τίποτα δεν θα με ωφελούσε. Η φαντασία είναι ανυπόμονη, η φαντασία είναι αγαθή, καλοπροαίρετη. η φαντασία δεν έχει κανένα λόγο να ζηλεύει, δεν έχει τίποτα να καυχηθεί, δεν φουσκώνει, δεν της λείπει ο σεβασμός, δεν επιδιώκει το δικό της συμφέρον, δεν μπορεί να είναι θυμωμένη, δεν λαμβάνει υπόψη το κακό που δέχεται, την αδικία ξέρει πολύ καλά πώς να την μεταμορφώσει στη δικαιοσύνη, είναι ευτυχισμένη να είναι αυτό που είναι.

Μιλάει για όλα, μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε τα πάντα, όλα φωτίζει με επιθυμία, όλα γίνονται τα πάντα. Η φαντασία δεν τελειώνει ποτέ. Οι προφητείες θα εξαφανιστούν. οι γλώσσες θα μπερδευτούν και η επιστήμη δεν θα βρει απαντήσεις ακόμη και στις πιο ασήμαντες ερωτήσεις.

Η γνώση μας είναι ατελής και ατελής είναι η προφητεία μας. Αλλά όταν θα δώσουμε χώρο στη φαντασία, αυτό που είναι ατελές θα εξαφανιστεί. Όταν ήμουν παιδάκι μιλούσα σαν παιδάκι, σκεφτόμουν σαν παιδάκι, γιατί η φαντασία ήταν η δασκάλα μου.

Όμως, έχοντας γίνει άντρας, εγκατέλειψα αυτό που ήταν παιδικό. Έτσι έκλεισα τη φαντασία στο μπαούλο των αναμνήσεων. Αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα, το βλέπουμε σαν μέσα καθρέφτη, με σύγχυση, με τρόπο μπερδεμένο. να ανοίξουμε το μπαούλο και μετά θα δούμε τα πάντα με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Τώρα γνωρίζω με ατελή τρόπο, αλλά τότε θα γνωρίζω τέλεια. Και τον εαυτό μου. Αυτά λοιπόν είναι τα τρία πράγματα που παραμένουν: η περιέργεια, οι επιθυμίες και η φαντασία. αλλά από όλα αυτά πιο μεγάλο είναι η φαντασία!

Τις ΕΙΚΟΝΕΣ διάλεξε ο Andrea Serra: «είναι ένα λουλούδι που γεννήθηκε σε ένα χυμώδες φυτό που βρίσκεται στο δρόμο όπου ζω. Διάρκεια του ανοιχτού λουλουδιού, 18 ώρες. Προετοιμασία για άνοιγμα περίπου πέντε ημερών».

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης