• 25 Απριλίου 2024,

H άφιξη της Ζαπατίστικης ομάδας εορτάζεται στη Γαλλία (φωτογραφίες)

 H άφιξη της Ζαπατίστικης ομάδας εορτάζεται στη Γαλλία (φωτογραφίες)

Η ακτή του Παρισιού χαιρετά την ζαπατιστική μοίρα


10 Ιουλίου, 2021

Κείμενο και φωτογραφίες: Daliri Oropeza

MONTREUIL, ÎLE-DE-FRANCE.- Ο Έρικ γνώρισε τον Ιανουάριο του 2021 την ύπαρξη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης των Ζαπατίστας. Μεταφέρει μερικά τυπωμένα φυλλάδια με την Έκτη Ανακοίνωση της Ζούγκλας Λακαντόνα στα γαλλικά. Σήμερα παίρνει μέρος στις οργανώσεις που καλωσορίζουν την Μοίρα 421, μια αντιπροσωπεία ζαπατίστα που ταξιδεύει στην ήπειρο που μετονόμασαν σε Slumil K’ajxemk’op —ή Ευρώπη.

Είναι Γάλλος μηχανικός, περιγράφει ότι ενώ έκανε τη δουλειά του ένιωσε ότι κάτι έλειπε στη ζωή του. Την άφησε το 2018 και άρχισε να συμμετέχει στην Extinction Rebellion —ή Rebelión a la extinción- Εξέγερση στην εξαφάνιση – ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα που οργανώνεται ενόψει της σοβαρότητας και του επείγοντος των οικολογικών κρίσεων με ειρηνικές ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.

Αυτή η πορεία τον οδήγησε στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ενάντια στις οικονομικές αδικίες, το οποίο κάλεσε διαμαρτυρίες που πολλαπλασιάστηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Απαίτησε την απομάκρυνση του σημερινού προέδρου Emmanuel Macron, αλλά εν τω μεταξύ έφτασε η πανδημία. Τον περασμένο Ιανουάριο, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, συνάντησε τις κοινότητες των ζαπατίστας.

Chalecos amarillos dan la bienvenida a la delegación zapatista. Erick, fue el responsable. Foto
Daliri Oropeza

“Ένα σημείο που έχουν κοινό τα κίτρινα γιλέκα με τους ζαπατίστας είναι ότι δεν θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, εντελώς. Και ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής μαζί. Ήμουν πολύ ανίδεος γιατί δεν γνώριζα τους ζαπατίστας.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι η πολιτική των πολιτικών είναι πραγματικά μια προσομοίωση. Οι ζαπατίστας κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αληθινή συμμετοχική δημοκρατία με συστήματα θέσεων και ευθυνών για την κοινότητα», διαβεβαιώνει ο Έρικ σε μια συνέντευξη αφού έδωσε ένα μήνυμα καλωσορίσματος στην Μοίρα 421.

Στην ομιλία που έδωσε, μπροστά σε περισσότερα από 200 άτομα που παρακολούθησαν το Forum La Parole Errante – ή το Wandering Word – Περιπλανώμενη λέξη, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι ιστορική, λόγω της επίσκεψης της Escuadrón 421 και επειδή γιορτάζουν τα 150 χρόνια της Κομμούνας του Παρισιού, όχι μόνο τα 500 χρόνια μετά την πτώση του Tenochtitlán. Ταυτόχρονα, βλέπει στο ζαπατισμό μια επιλογή ενόψει της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η μοίρα 421 στέκεται μπροστά στη σκηνή, ακούει το καλωσόρισμα ενός 100% ζαπατίστα, ο οποίος στη συνέχεια μιλά για τους αγώνες στο μικρόφωνο. Με τα κινητά τους τηλέφωνα δείχνουν την προσοχή τους σε όσα αναφέρονται. Η παρουσία τους καθιστά δυνατή την ενίσχυση και την αναπαραγωγή των φωνών όλων εκείνων που πολεμούν, που αγωνίζονται.

Η κόκκινη ζώνη του Παρισιού

Η πόλη του Montreuil βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Παρισιού, στο βόρειο τμήμα του ποταμού Σηκουάνα. Οι επιτροπές και οι οργανώσεις φιλοξένησαν την Squad 421 στο πρώτο στούντιο ταινιών της Γαλλίας, το οποίο αγόρασε ο Georges Méliès από τους αδελφούς Lumières και στη συνέχεια χρησιμοποίησε για ηχογραφήσεις. Αργότερα έγινε ένα σημαντικό λαϊκό θέατρο.

Αλλά τώρα υπάρχει το Word Wandering, η Palabra Errante, ένα πολιτικό και πολιτιστικό φόρουμ, που φιλοξενεί αγώνες για την αυτονομία, για τα θύματα, τους αναρχικούς, τους εργάτες, για τη γη, τα κοινωνικά, τους αριστερούς, αδελφοποιημένους στην τέχνη.

Preparativos para la recepción de la delegación zapatista. Foto Daliri Oropeza

Εκεί ζει η ακτιβίστρια Phuong, η οποία είναι μια νεαρή γυναίκα που συμμετέχει στις διευθετήσεις του Φόρουμ και ταυτόχρονα φροντίζει το μωρό της. Εδώ έχει ζήσει όλη τη ζωή της. Ήρθε η σειρά της να δει τις αλλαγές στη μετανάστευση και τα κοινωνικά κινήματα.

Διαβεβαιώνει ότι στη δεκαετία του ’70 περισσότεροι άνθρωποι έφταναν από την Ισπανία, αλλά στη δεκαετία του ’80 υπήρξε έντονη εισροή ανθρώπων από τη Σενεγάλη. Πιο πρόσφατα προέρχονται από το Μάλι.

Σε ολόκληρη την περιοχή, από τη δεκαετία του 1980, τα περισσότερα τμήματα ή δήμοι διοικούνταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας για αρκετές δεκαετίες.

Όσοι ζουν εδώ ασχολούνται με υπηρεσίες καθαρισμού ή είναι εργάτες. Μου λέει ότι κάνουν τις δουλειές που οι γάλλοι δεν θέλουν να κάνουν. Γι’ αυτό ενισχύθηκαν τα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για τα εργασιακά δικαιώματα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είναι πολλά τα πράγματα που γίνονται εδώ, όπως το Φόρουμ. Περιγράφει ότι, πλέον, είναι μια γειτονιά που έχει ήδη προβλήματα ανάπλασης και πολλοί δεν μπορούν πια να πληρώσουν το ενοίκιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κίνημα των κατοίκων που μισθώνουν έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ο αγώνας των ανθρώπων χωρίς έγγραφα που ζούσαν σε καταφύγια μεταναστών έχει ενισχυθεί λόγω της έλλειψης ευκαιριών με την πανδημία του covid 19.

“Κάθε μέρα πρέπει να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό», διαβεβαιώνει η στρατευμένη ακτιβίστρια. Λέει ότι το Φόρουμ έχει επίσης οργανώσει συλλογικές κουζίνες για άτομα που τις χρειάζονται στη γειτονιά.

Στο βιβλιοπωλείο της Περιπλανώμενης Λέξης, παρευρίσκεται ο Alexis. Η Emma Goldman καλωσορίζει όσους μπαίνουν. Υπάρχει ένα ειδικό ράφι για το ζαπατισμό στα γαλλικά. Διαβεβαιώνει ότι η αυτονομία είναι η κύρια αιτιολόγηση της ομάδας. Λέει πώς έχει γίνει χώρος συνάντησης, μετάδοσης, αλληλεγγύης και άμυνας κατά των καταχρήσεων από θεσμικά όργανα. Το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο είναι το ίδιο ένας αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις.

Το Montreuil έχει γίνει τόσο σημείο αναφοράς για τη σύγκλιση των αγώνων της αριστεράς που ακόμη και οι «Bobos» ή μποέμικοι αστοί, όπως αποκαλούνται εδώ, ζουν επίσης σε αυτή τη γειτονιά, η οποία βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα τμήματα της Γαλλίας: Σηκουάνας-Saint-Denis.

Ο ρατσισμός και η αστυνομική κτηνωδία

Fatou muestra las fotos de gran escala que imprimió en blanco y negro a modo de protesta. Foto Daliri Oropeza

Η αντιπροσωπεία της Μοίρας 421 δείχνει τον θυμό στα μάτια της όταν ο Fatou Diengs έκανε την καταγγελία στο μικρόφωνο: η αστυνομική βία κατά των ανθρώπων που προέρχονται από την Αφρική αυξάνεται. Έτσι γεννήθηκαν διάφορες ομάδες σε όλη την περιοχή, και ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταχρηστικών συμπεριφορών συναντήθηκαν και γεννήθηκε το Δίκτυο Αμοιβαίας Βοήθειας, Αλήθειας και Δικαιοσύνης κατά της Αστυνομικής Βίας-Red de Ayuda Mutua, Verdad Y Justicia Contra La Violencia Policial. Τρία από τα μέλη του κάνουν την καταγγελία μπροστά στους ζαπατίστας.

Fatou denuncia el racismo y el abuso policial. Foto Daliri Oropeza.

Η Φάτου είναι η γυναίκα του Lamine Dieng, ενός 25χρονου άνδρα που σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης στο Παρίσι. Η οικογένειά του είναι καταγωγής Σενεγάλης, αν και γεννήθηκαν στη Γαλλία.

Στη συνέντευξή, διαβεβαιώνει ότι «στην Ευρώπη υπάρχει αστυνομική βία, σωφρονιστική βία και ρατσιστική βία, πιστεύω ότι στο Μεξικό συμβαίνει το ίδιο, μας βλέπουν ως μειονότητες, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει ο ρατσισμός. Μιλάμε για έναν ρατσισμό χρώματος που ασκεί η αστυνομία. Στη Δύση η αστυνομία δεν είναι εκεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους. Είναι ένας συστηματικός ρατσισμός. Επίσης εφαρμόζουν βασανιστήρια», καταγγέλλει.

“Ετοιμάζουμε την ημέρα κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και της κτηνωδίας στις φυλακές. Γνωρίσαμε ανθρώπους που ανήκουν στη μεξικανική κολεκτίβα εγκατεστημένη στη Γαλλία, οι οποίοι μας μίλησαν για την οικογένεια του Samir Flores», μοιράζεται μαζί μας η Fatou.

Εκείνη και η αδερφή της πέτυχαν, με μια ανεξάρτητη έρευνα, δράσεις με ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλης μορφής, και με δημόσιες διαμαρτυρίες η κυβέρνηση της Γαλλίας να παραδεχθεί την ευθύνη της για την παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και τα βασανιστήρια που υπέστη η Lamine. Διασφαλίζει ότι ο αγώνας των οικογενειών των θυμάτων αστυνομικής βίας θα δικαιωθεί.

“Είναι αλήθεια ότι από την αυγή του χρόνου είναι οι γυναίκες που αγωνίζονται για την ανθρωπότητα», λέει η Φάτου, όταν σκέφτεται την ελπίδα που φέρνει η συνάντηση με τους ζαπατίστας της Μοίρας 421.

Marijose registra con su celular las exposiciones de comités y colectivos. Foto Daliri Oropeza

Φτιάχνουν μπροστά στην Μοίρα 421 μια λίστα από τα άτομα που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς.

Το βάθρο απαιτεί ένα λεπτό χειροκροτημάτων σε φόρο τιμής στη ζωή του Simón Pedro Pérez, που δολοφονήθηκε πρόσφατα, μέλος της συλλογικότητας Las Abejas de Acteal, [μάλλον, Πραγματικές Μέλισσες]. Θυμούνται επίσης τον Marc Tomsin, από τη La Voie du Jaguar –ή τη μορφή του τζάγκουαρ–, τον Bastien Roche από την Εθνική Διάσκεψη εργασίας και την Επιτροπή σε Βοήθεια των Λαών της Τσιάπας σε Αγώνα – Confereración Nacional del trabajo y el Comité en Ayuda a los Pueblos de Chiapas en Lucha.

Η υπεράσπιση των κήπων των εργατών

Οι Jardínes a Defender, Κήποι που χρειάζεται να Υπερασπιστούν, είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι φυτεύουν τα λαχανικά που καταναλώνουν. Σήμερα έφεραν λουλούδια που προσέφεραν και χάρισαν στην αντιπροσωπεία των ζαπατίστας.

“Γνωρίζουμε ότι το λουλούδι είναι η λέξη», τους είπε η Μαρία στο μικρόφωνο. Είναι μια από τις υπερασπίστριες αυτών των εδαφών όπου το καθεστώς θέλει να χτίσει μια ολυμπιακή πισίνα. Το καταγγέλλει στο μικρόφωνο: Η πισίνα προορίζεται για την προπόνηση αθλητών κολύμβησης, αλλά όταν φτάνουν οι ολυμπιακοί αγώνες, θα παραμείνει σε μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου οι εταιρείες θα αναλάμβαναν το Spa και το Γυμνάσιο.

Σχεδιάζουν ένα «Σολάριουμ», που είναι μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για ηλιοθεραπεία. Το κατεστημένο θεωρεί αυτό ένα μεγάλο έργο. Αυτά τα εδάφη ανακτήθηκαν από εκατοντάδες κατοίκους που ξεκίνησαν ένα αυτοσυντηρούμενο σχέδιο. Τώρα το σύστημα διαμαρτύρεται για την ακύρωση της πισίνας, «της οποίας δεν θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να κάνουν χρήση εκείνοι που ζουν στους εργατικούς Κήπους», και αυτοί στην ακτή του Παρισιού.

“Είστε ένας καθρέφτης και ελπίδα», τους είπε η María στο μικρόφωνο. Ευχαρίστησε που την προσκάλεσαν για να ανανεώσουν τις ιδέες τους. Και στο τέλος της ομιλίας της, φωνάζει «ζήτω Slumil K’ajxemk’op!» Και ένα «Viva!» Ακούγεται από το Φόρουμ ένα “¡Viva!”, Ζήτω που σε κάνει να ανατριχιάζεις.

Στην εκδήλωση, μια γυναίκα μαπούτσε καταγγέλλει την καταστολή της κυβέρνησης της Χιλής και ζητά την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων που υπερασπίζονται το Wal Mapu με τη μουσική. Προστατεύεται στη Γαλλία από την Colectiva de Mujeres y la Sexta la Otra Europa-Κολεκτίβα των Γυναικών και την Έκτη την Άλλη Ευρώπη. Επικαλείται τους προγόνους και παίζει τα παραδοσιακά τους όργανα, για να ενισχύσει την καρδιά σε αυτό το ταξίδι.

Η Edith, από τη συλλογικότητα Comité de Solidaridad con los Indígenas de las Américas, Επιτροπή αλληλεγγύης με τους Αυτόχθονες λαούς της Αμερικής – Η Γη Μας, διαβεβαιώνει ότι αυτή η επίσκεψη των ζαπατίστας ήταν ένα όνειρο γι’ αυτούς.

“Υπάρχουν άνθρωποι από τη Γαλλία που έχουν επισκεφτεί το Τσιάπας, αλλά τώρα έρχονται οι ζαπατίστας. Είναι ένα από τα μεγάλα κινήματα που μας εμπνέουν, μας δίνουν δύναμη να είμαστε πιο κοντά, από την ανθρώπινη ύπαρξη. Όταν συναντιόμαστε είμαστε όλοι πιο δυνατοί”.

Μουσική, τέχνη και αντίσταση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανάμεσα σε κάθε συμμετοχή-παρέμβαση, παίχτηκαν τραγούδια ειδικά προετοιμασμένα για την αντιπροσωπεία ζαπατίστα.

Ο El Bato Loko, ένας μεξικανός πολυ-οργανοπαίχτης που έχει ζήσει στο Παρίσι για περισσότερα από 20 χρόνια, ετοίμασε μια εκδοχή του ύμνου zapatista όπου αντί να λέει «πατρίδα» τραγουδά «γη»: «Επειδή η γη μας φωνάζει και μας χρειάζεται, όλη την προσπάθεια των ζαπατίστας”.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=Dal_air&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1413879255994404864&lang=es&origin=https%3A%2F%2Fpiedepagina.mx%2Fla-orilla-de-paris-saluda-al-escuadron-zapatista%2F&sessionId=9593ab1a9d35e4c25feffa9de8cbc2a2f70f7ff4&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

Μια νεαρή γυναίκα τραγούδησε το La Llorona en náhuatl a capela και συνέχισε με ένα κομμάτι σε φεμινιστικό ραπ. Μια μεγάλη χορωδία που ετοιμάστηκε κάνοντας πρόβες πριν από το καλωσόρισμα, αντήχησε στους τοίχους του μεγάλου εργοστασίου ταινιών με το τραγούδι του Vivir Quintana “Sin Miedo”.

Οι οργανώσεις, τα δίκτυα και οι συλλογικές ομάδες προετοιμάστηκαν για περισσότερο από 3 μήνες ώστε να καλωσορίσουν την αντιπροσωπεία Zapatista με τον καλύτερο τρόπο. Η εμπειρία οργανώσεων όπως η Επιτροπή Βοήθειας των Λαών της Τσιάπας στον Αγώνα ή η Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας, η οποία είναι μια αναρχική ένωση-συνδικάτο, έκαναν τη συνάντηση ένα ζωντανό και ισχυρό γεγονός.

Daliri Oropeza

Botas llenas de Tierra. Tejedora de relatos. Narro sublevaciones, grietas, sanaciones, Pueblos. #CaminamosPreguntando De oficio, periodista. Maestra en Comunicación y cambio social – Μπότες γεμάτες Γη. Αφηγητής. Αφηγείται εξεγέρσεις, ρωγμές, θεραπείες, Λαούς. #Περπατάμε, ρωτώντας αυτεπαγγέλτως, δημοσιογράφος. Μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και την κοινωνική αλλαγή . #Edición #Crónica #Foto #Investigación – Επεξεργασία # Χρονικά # Φωτογραφία # Έρευνα

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

#Escuadron421 del #EZLN en París (Pozol Noticias Chiapas, 10 de julio de 2021)

For more information from SIPAZ:

Chiapas/National/International: Zapatista Squadron 421 Disembarks in Vigo, Spanish State (June 22, 2021)

Chiapas/National/International: Zapatistas Denounce “Obstacles” To Get Passports; AMLO Requests Redress (June 15, 2021)

Chiapas: EZLN Delegation Departs from Jungle en Route to Europe (April 27, 2021)

Chiapas: EZLN “On the Way to Europe” (April 13, 2021)

Διαβάστε επίσης