• 20 Απριλίου 2024,

Η αμνήμων Δύση

 Η αμνήμων Δύση

Ήταν Μάιος του 2002, λίγο μετά την επίθεση της 11ηςΣεπτεμβρίου 2001, όταν ο πρόεδρος μιας χώρας, ανακοίνωσε την αρχή του δόγματος του προληπτικού πολέμου.

Σύμφωνα με αυτό το νέο αυτό στρατηγικό δόγμα, η χώρα του αποκτούσε αυθαίρετα το δικαίωμα να επεμβαίνει “προληπτικά” και να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία σε οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε ενδεχόμενα να απειλήσει την ασφάλεια της. Ο πρόεδρος ήτανε ο Τζορτζ Μπους και χώρα οι ΗΠΑ.

Μετά από λίγο το δόγμα αυτό εφαρμόστηκε “προληπτικά” στο Ιράκ επειδή λόγω “κοινών συνόρων” απειλούσε την ασφάλεια των ΗΠΑ. Και επίσης για τον ίδιο λόγο στη Συρία, Λιβύη, κλπ. Το ίδιο έκανε και συνεχίζει  η “μαθήτρια” Τουρκία, η οποία με  πρόσχημα την απειλής της ασφάλειας της, έχει εισβάλει στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Και άλλες χώρες στη Μ. Ανατολή.

Το ίδιο κάνει και σήμερα η Ρωσία, η οποία όμως λόγω κοινών συνόρων, όντως απειλείται από τη δημιουργηθείσα από τις ΗΠΑ εχθρική στάση της Ουκρανίας. Ας δεχθούμε ότι οι Ρώσοι κακώς εισέβαλαν, αν και προσκλήθηκαν από τις αυτόνομες Λ.Δ. του Ντονιένσκ και Λουγκάνσκ, με βάση ένα δόγμα που οι ΗΠΑ εξήγγειλαν και εφάρμοσαν.

Οι ΗΠΑ και λοιπές σύμμαχοι τους Χώρες, καλώς εισβάλανε κατ’ επανάληψη σε ανεξάρτητα κράτη στο παρελθόν; Τώρα θα μου πείτε άλλο η Ουκρανία, και άλλο οι Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Σομαλία, Λατινική Αμερική, Κύπρος κλπ.

Άλλο τα “δυτικά κράτη”, όπως αποτυπώνονται στο αναρτημένο πολιτισμικό χάρτη, και άλλο ο υπόλοιπος κόσμος; Επιπλέον είναι να γελάει κανείς όταν ακούγεται ότι θα παραπέμψουνε στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Ρώσους, όταν οι αυτοί ξεχνάνε τα άπειρα δικά τους εγκλήματα πολέμου κάθε μορφής, σε διάφορες χώρες.

Μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης. Ξεχνάνε τη τότε δήλωση της υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, που δεν είχε κανέναν ηθικό δισταγμό για το θάνατο 500.000 γυναικών και παιδιών στο Ιράκ, όταν δήλωνε πως άξιζε να πεθάνουν σαν “παράπλευρες απώλειες” για να επιτύχει η εισβολή. Όπως και των μετέπειτα αντίστοιχων Χ. Κλίντον και Κ. Ράϊς.

Μήπως τελικά κάποιοι πρέπει πρώτα να σκέπτονται τα αποτελέσματα προηγούμενων αποφάσεων τους, πριν οι όμοιες τους σήμερα καταστρέψουνε το πλανήτη;

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης