Η αποτυχία της Γερμανικής προεδρίας και η Ελλάδα: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

 Η αποτυχία της Γερμανικής προεδρίας και η Ελλάδα: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

Στο εξάμηνο της Γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. γίνανε συνολικά δέκα τρείς συνεδριάσεις, που είχανε ένα από τα κύρια θέματα τους τις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας σε βάρος κρατών-μελών της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα; Η Γερμανία επίμονα και προκλητικά, με κριτήριο τα οικονομικά της συμφέροντα και τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, αφαιρούσε τη λέξη «κυρώσεις» και την αντικαθιστούσε με «κατευνασμό και αναμονή».

Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η «φίλη και εταίρος» της Ελλάδας, της Κύπρου, Γαλλίας, Αυστρίας κλπ, σφυρίζει αδιάφορα σαν να μη συμβαίνει τίποτα με την Τουρκία, και τα καμώματα του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας την εδώ και 150 τουλάχιστον χρόνια στενή συνεργασία της με τη Τουρκία.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1914 . ΣΑΝ ΝΑΤΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ.

Και ενώ η Καγκελάριος προστατεύει με κάθε τρόπο τη Τουρκία, από την άλλη μεριά προσπαθεί να κάμψει την αδιαλλαξία της Βουλγαρίας, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις των Σκοπίων στην Ε.Ε.!

Η Βουλγαρία όμως δεν κάμφθηκε, μη δεχόμενη την «Μακεδονική γλώσσα» και την «Μακεδονική ιστορία», σε αντίθεση με τους πρόθυμους των Αθηνών που υπέγραψαν και συντηρούνε με αγκαλίτσες και φιλάκια μια βλαπτική για τα Εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία, λέγοντας ΝΑΙ στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε, ισχυριζόμενοι και προσπαθώντας να μας πείσουνε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών «λύθηκαν» τα προβλήματα της περιοχής.

Τόσο αδαείς και ανιστόρητοι είναι. Αυτή η στάση της Βουλγαρίας, δημιουργεί μια νέα επικίνδυνη δυναμική στα βόρεια σύνορα μας, λόγω παρελθόντος, ενώ εμείς πάρ’ όλες τις προσβολές και τα σκαμπίλια συνεχίζουμε αταλάντευτα να δεχόμαστε τη χάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής και της Εθνικής μας επιβίωσης,  σύμφωνα με τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συμφέροντα των «συμμάχων και εταίρων».

Σερνόμενοι πίσω από το άρμα του ευρώ. Και ενώ μπροστά στα μάτια της προεδρεύουσας Γερμανίας εκτυλίχθηκε ένας πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που τελείωσε με τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων, και ο πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ante portas , εξ’ αιτίας των προκλήσεων και απειλών της Τουρκίας, για τις οποίες απειλές και προκλήσεις Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία κλπ. ζητάνε μια σκληρή αντιμετώπιση της Τουρκίας, η καγκελάριος Μέρκελ, σαν να ήταν ίσες και όμοιες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. με την Τουρκία,  τραγουδάει αμανέδες.

Πρόσφατα οι κυβερνήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας, αντιδρώντας σε Γερμανικές ενέργειες που προέβλεπαν τη μείωση κονδυλίων σε βάρος των χωρών τους, μπλοκάρανε με VETO (υπάρχει και αυτό), τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 της Ε.Ε. και το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, αναγκάζοντας τη Γερμανία σε οπισθοχώρηση.

Ενώ οι δικοί μας, ευαισθητούληδες και ευάλωτοι σε ξένες πιέσεις, «δυσκολεύονται», να θέσουν VETO την ώρα που διακυβεύονται Εθνικά μας θέματα, αρκούμενοι σε ένα «εταιρικό» χαμόγελο, εξαντλώντας τις «πιέσεις τους» σε δηλώσεις που δεν ακούγονται και σε διαβήματα που δεν διαβάζονται.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Ακόμη και στη πολυσυζητημένη «διαδικασία του Βερολίνου», με σκοπό την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, η Γερμανία κρίνοντας από το αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτει τις δυνατότητες επίλυσης.

Ανακεφαλαιώνοντας τα άλυτα ζητήματα επί Γερμανικής προεδρίας απέδειξαν ότι αυτή δεν αξίζει τον ηγετικό ρόλο που επιζητεί στην Ε.Ε. , και που άλλοι επιπόλαια της παραχωρούνε, και πέτυχε μόνο σαν υποστηρίκτρια των διαχρονικών συμφερόντων της με τη Τουρκία, ενώ απέτυχε τόσο να συνετίσει Ουγγαρία και Πολωνία, όσο και τη Βουλγαρία στο θέμα του βέτο, χώρες που τηρούνε μια σύμφωνα με τα συμφέροντα των χωρών τους ανεξάρτητη πολιτική.

Για την Ελλάδα αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά, ότι το ισοζύγιο των σχέσεων μας με την Ε.Ε. είναι αρνητικό και πάντα σε βάρος μας, και ότι τα αποτελέσματα των διαχρονικών λαθών που γίνανε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα φαίνονται σαν χάδι, τώρα που ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει ένα κράτος-τραμπούκο, όταν ιστορικά είναι γνωστό ότι αυτά τα κράτη δεν υποχωρούνε μπροστά σε οτιδήποτε άλλο, πέρα από την ανταπόδοση ισοδύναμων μέτρων!

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης