Η γεωπολιτική του Κυκλώνα Al-Aqsa

 Η γεωπολιτική του Κυκλώνα Al-Aqsa

Η παγκόσμια προσοχή μόλις μετατοπίστηκε από την Ουκρανία στην Παλαιστίνη. Αυτή η νέα αρένα αντιπαράθεσης θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ του ατλαντικού και του ευρασιατικού μπλοκ. Αυτοί οι αγώνες είναι ολοένα και περισσότερο μηδενικού αθροίσματος: όπως και στην Ουκρανία, μόνο ένας πόλος θα βγει ενισχυμένος και νικηφόρος.

Η επιχείρηση «Cyclone Al-Aqsa» (Κυκλώνας Al-Aqsa*) της Χαμάς σχεδιάστηκε σχολαστικά. Η ημερομηνία επίθεσης επηρεάστηκε από δύο πυροδοτικούς παράγοντες.

Ο πρώτος ήταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον σεπτέμβριο έδειξε τον χάρτη του για τη «Νέα Μέση Ανατολή» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο διέγραψε εντελώς την Παλαιστίνη και κορόιδευε κάθε ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικό με το θέμα.

Δεύτερον, οι συνεχείς προκλήσεις στο ιερό τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της σταγόνας που ξεχείλισε το βάζο: δύο ημέρες πριν από τον κυκλώνα Al-Aqsa, στις 5 οκτωβρίου, τουλάχιστον 800 ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν επίθεση γύρω από το τζαμί, χτυπώντας προσκυνητές και καταστρέφοντας παλαιστινιακά καταστήματα, όλα υπό την παρακολούθηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Όποιος έχει λειτουργικό εγκέφαλο γνωρίζει ότι το Al-Aqsa είναι μια οριστική κόκκινη γραμμή, όχι μόνο για τους παλαιστίνιους, αλλά για ολόκληρο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Αλλά υπάρχει και χειρότερο. Οι ισραηλινοί έχουν τώρα επικαλεστεί τη ρητορική ενός «Περλ Χάρμπορ». Αυτό είναι ό,τι πιο απειλητικό μπορεί να υπάρχει. Το αυθεντικό Περλ Χάρμπορ ήταν η δικαιολογία της Αμερικής για να μπει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο και να πυρηνικοποποιήσει την Ιαπωνία, και αυτό το «Περλ Χάρμπορ» μπορεί να είναι η δικαιολογία του Τελ Αβίβ για την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

Οι τομείς της Δύσης που επευφημούν την επικείμενη εθνοκάθαρση – συμπεριλαμβανομένων των σιωνιστών που παρουσιάζονται ως «αναλυτές» λέγοντας δυνατά ότι οι «μεταφορές πληθυσμού» που ξεκίνησαν το 1948 «πρέπει να ολοκληρωθούν» – πιστεύουν ότι μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταστρέφοντας την παλαιστινιακή αντίσταση και αφήνοντας αποδυναμωμένους τους συμμάχους της Χαμάς όπως η Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Το σχέδιό τους για την Ουκρανία έχει σταματήσει, όχι μόνο κάνοντας τους ισχυρούς να φαίνονται πως έχασαν τη μπάλα, αλλά αφήνοντας ολόκληρες ευρωπαϊκές οικονομίες σε ερείπια. Ωστόσο, ενώ μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει: μετακίνηση από τη σύμμαχο Ουκρανία στο συμμαχικό Ισραήλ και εστίαση στο αντίπαλο Ιράν αντί στην αντίπαλη Ρωσία.

Υπάρχουν άλλοι καλοί λόγοι για να προχωρήσουμε εν τάχει. Μια ειρηνική δυτική Ασία σημαίνει: την ανοικοδόμηση της Συρίας – στην οποία η Κίνα συμμετέχει πλέον επίσημα. ενεργή ανάκαμψη για το Ιράκ και τον Λίβανο· Ιράν και Σαουδική Αραβία ως μέρος των BRICS 11· η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας που σέβεται τον εαυτό της και αλληλεπιδρά με όλους τους περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Ανικανότητα. Μια σκόπιμη στρατηγική. Ή και τα δύο.

Αυτό μας φέρνει στο κόστος της έναρξης αυτού του νέου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η προπαγάνδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, η Χαμάς είναι το ISIS. Για τον Volodymyr Zelensky στο Κίεβο, η Χαμάς είναι η Ρωσία. Ένα σαββατοκύριακο του οκτωβρίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεχάστηκε εντελώς από τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο Πύργος του Άιφελ, η Γερουσία της Βραζιλίας είναι πλέον όλα ισραηλινά.

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι είχαν προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ για μια επικείμενη επίθεση από τη Χαμάς. Οι ισραηλινοί επέλεξαν να το αγνοήσουν, όπως έκαναν με τις ασκήσεις της Χαμάς που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ευχαριστημένοι με μιαν επίγνωση ανωτερότητας τους, πως οι παλαιστίνιοι δεν θα είχαν ποτέ το θράσος-θάρρος να ξεκινήσουν μια επιχείρηση απελευθέρωσης.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, ο Κυκλώνας Al-Aqsa έχει ήδη καταρρίψει ανεπανόρθωτα τη μαζική ποπ μυθολογία για το αήττητο του Tsahal, της Mossad, του Shin Bet, του τανκς Merkava, του Iron Dome και των «Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων».

Ακόμη και αν εγκατέλειψε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τη δραματική κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ που παρακολουθούν τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα στον πλανήτη.

Χαμηλού κόστους παλαιστινιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς πύργους αισθητήρων, διευκόλυναν την προέλαση του πεζικού αλεξίπτωτου πλαγιάς και άνοιξαν το δρόμο σε ομάδες επίθεσης με μπλουζάκια και AK-47 για να προκαλέσουν ρήγματα στον τοίχο και να διασχίσουν τα σύνορα, κάτι που δεν τολμούν ακόμη και οι αδέσποτες γάτες.

Το Ισραήλ, αναπόφευκτα, προχώρησε για να χτυπήσει τη Λωρίδα της Γάζας, ένα περικυκλωμένο κλουβί 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Άρχισαν οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία, πολυκατοικίες πολιτών, τζαμιά και παραγκουπόλεις. Οι παλαιστίνιοι δεν έχουν ναυτικό, ούτε αεροπορία, ούτε μονάδες πυροβολικού, ούτε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ούτε επαγγελματικό στρατό. Έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε επιτήρηση υψηλής τεχνολογίας, ενώ το Ισραήλ μπορεί να καλέσει τα δεδομένα του ΝΑΤΟ εάν το θέλει.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant κήρυξε «μια ολοκληρωτική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ρεύμα, φαγητό, καύσιμα, όλα θα είναι κλειστά. Πολεμάμε τα ανθρώπινα θηρία και θα πράξουμε ανάλογα».

Οι ισραηλινοί μπορούν να συμμετάσχουν με χαρά σε μια συλλογική τιμωρία επειδή, με τρία εγγυημένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην τσέπη τους, ξέρουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από αυτό.

Δεν έχει σημασία που η Haaretz, η πιο έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα, παραδέχεται ανοιχτά ότι «στην πραγματικότητα η ισραηλινή κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για ό,τι συνέβη (την πλημμύρα Al-Aqsa) λόγω της άρνησης των δικαιωμάτων των παλαιστινίων».

Οι ισραηλινοί δεν είναι άλλο από συνεπείς. Ήδη το 2007, ο τότε επικεφαλής της Ισραηλινής Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμος Γιαντλίν-Amos Yadlin είχε δηλώσει: «Το Ισραήλ θα ήταν χαρούμενο αν η Χαμάς έπαιρνε τον έλεγχο της Γάζας, γιατί τότε ο Ισραηλινός Στρατός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Γάζα ως εχθρικό Κράτος».

Ουκρανικά όπλα στους παλαιστινίους

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο κωμικός με το ιδρωμένο φούτερ του Κιέβου μιλούσε για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα «μεγάλο Ισραήλ» και καταχειροκροτήθηκε δεόντως από μια συμμορία ρομπότ του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Λοιπόν, τα πράγματα πήγαν διαφορετικά. Όπως με ενημέρωσε μια παλιάς σχολής πηγή του Deep State:

«Τα όπλα με το ουκρανικό σήμα καταλήγουν στα χέρια των παλαιστινίων. Το ερώτημα είναι ποια χώρα τα πληρώνει. Το Ιράν μόλις έκλεισε μια συμφωνία έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι απίθανο να τη θέσει σε κίνδυνο. Έχω μια πηγή που μου έδωσε το όνομα της χώρας, αλλά δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Γεγονός είναι ότι τα ουκρανικά όπλα πηγαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και πληρώνονται, αλλά όχι από το Ιράν».

Μετά την εκπληκτική εισβολή του περασμένου σαββατοκύριακου, η Χαμάς έχει ήδη εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ από αυτή που ασκούσαν οι παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες. Είναι σημαντικό, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες υποστηρίζονται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, το Τελ Αβίβ αρνείται. Ο Νετανιάχου έχει εμμονή με την ισοπέδωση της Γάζας, αλλά αν αυτό συνέβαινε, ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτος.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου – ένας σταθερός σύμμαχος του Άξονα της Παλαιστινιακής Αντίστασης – θα προτιμούσε να μην παρασυρθεί σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να είναι καταστροφικός στην δική της πλευρά των συνόρων, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το Ισραήλ διαπράξει μια de facto γενοκτονία στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει τουλάχιστον 100.000 βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, από τον Katyusha (βεληνεκές: 40 km) έως το Fajr-5 (75 km), το Khaibar-1 (100 km), το Zelzal 2 (210 km), το Fateh-110 (300 km). ) και Scud B-C (500 km). Το Τελ Αβίβ γνωρίζει τι σημαίνει αυτό και ανατριχιάζει με τις συχνές προειδοποιήσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα διεξαχθεί εντός της Χώρας.

Και αυτό μας φέρνει στο Ιράν.

Εύλογη γεωπολιτική αρνητικότητα

Η κύρια άμεση συνέπεια του κυκλώνα Al-Aqsa είναι ότι το υγρό όνειρο των νεοσυντηρητικών της Ουάσιγκτον για «ομαλοποίηση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου απλά θα εξαφανιστεί εάν μετατραπεί σε Μακρύ Πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, μεγάλες περιοχές του αραβικού κόσμου εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη – και όχι μόνο στο πλαίσιο των νέων BRICS 11.

Στην ώθηση προς έναν πολυπολικό κόσμο, που εκπροσωπείται από τους BRICS 11, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), μεταξύ των άλλων καινοτόμων θεσμών της Ευρασίας και του Παγκόσμιου Νότου, δεν υπάρχει χώρος για ένα εθνοκεντρικό Κράτος του Απαρτχάιντ που επιθυμεί τη συλλογική τιμωρία.

Μόλις φέτος, το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης. Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εμφανίστηκε ούτως ή άλλως και εκδιώχθηκε ανεπιφύλακτα από τη μεγάλη αίθουσα – μια εικόνα που έγινε viral.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών, ένας μόνο ισραηλινός διπλωμάτης προσπάθησε να διακόψει την ομιλία του ιρανού προέδρου Ιμπραήμ Ραΐσι. Κανένας δυτικός σύμμαχος δεν συσπειρώθηκε πίσω του, και επίσης εκδιώχθηκε από την έδρα.

Όπως είπε διπλωματικά ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping τον δεκέμβριο του 2022, το Πεκίνο «υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού Κράτους που θα απολαμβάνει πλήρη κυριαρχία με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Κίνα υποστηρίζει την Παλαιστίνη στο να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

Τα πιόνια τοποθετήθηκαν προσεκτικά στην σκακιέρα από τον εκλιπόντα διοικητή της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της ισλαμικής επανάστασης, στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, Qassem Soleimani, μια στρατιωτική ιδιοφυΐα απαράμιλλη. Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της βάσης για τις σωρευτικές επιτυχίες των ιρανών συμμάχων στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δημιουργία των συνθηκών για μια περίπλοκη επιχείρηση όπως ο Al-Aqsa Flood.

Αλλού στην περιοχή, η ώθηση των ατλαντιστών για άνοιγμα στρατηγικών διαδρόμων στις Πέντε Θάλασσες – την Κασπία, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και την ανατολική Μεσόγειο – προσαράζει.

Η Ρωσία και το Ιράν ήδη καταργούν τα αμερικανικά σχέδια στην Κασπία – μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) – και στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία πρόκειται να γίνει ρωσική λίμνη. Η Τεχεράνη προσέχει πολύ τη στρατηγική της Μόσχας στην Ουκρανία, παρόλο που βελτιώνει τη δική της στρατηγική για το πώς να εξασθενίσει τον Ηγεμόνα δίχως μιαν άμεση ανάμειξη: ονομάστε την μια αληθοφανή γεωπολιτική άρνηση.

Αντίο διάδρομε ΕΕ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας.

Η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν έχει δαιμονοποιηθεί ως ο νέος «άξονας του κακού» από τους δυτικούς νεοσυντηρητικούς. Αυτός ο νηπιακός θυμός προδίδει μια κοσμική ανικανότητα. Μιλάμε για Αληθινούς Κυρίαρχους με τους οποίους δεν μπορείς να αστειεύεσαι και, αν το κάνεις, το τίμημα είναι αδιανόητο.

Ένα βασικό παράδειγμα: εάν το Ιράν, το οποίο δέχεται επίθεση από έναν άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ, αποφάσιζε να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα εκτοξευόταν στα ύψη και η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας υπό το βάρος τετραδισεκατομμυρίων παραγώγων θα ήταν αναπόφευκτη.

Η Κίνα γνωρίζει καλά όλη αυτή τη θερμή κατάσταση μόλις μια εβδομάδα πριν από το τρίτο Φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο. Διακυβεύονται οι διάδρομοι συνδεσιμότητας BRI που έχουν σημασία: μέσω της Χάρτλαντ, μέσα από τη Ρωσία, καθώς και στον θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού και στον αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού.

Στη συνέχεια, υπάρχει το INSTC που συνδέει τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία – και, σε δευτερεύουσα επέκταση, τις μοναρχίες του Κόλπου.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του Κυκλώνα Al-Aqsa θα επιταχύνουν τις διασυνδεδεμένες γεωοικονομικές και υλικοτεχνικές συνδέσεις Ρωσίας, Κίνας και Ιράν, παρακάμπτοντας τον Ηγεμόνα και την Αυτοκρατορία του. Η αύξηση των εμπορευματικών ανταλλαγών και η απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών είναι μόνο ένα ζήτημα (καλών) μπίζνες. Σε ίσους όρους ανταγωνισμού, με αμοιβαίο σεβασμό – όχι ακριβώς το σενάριο του Κόμματος Πολέμου για μια αποσταθεροποιημένη δυτική Ασία.

Ω, τα πράγματα που μπορούν να επιταχύνουν ένα πεζικό αλεξίπτωτου πλαγιάς που κινείται αργά περνώντας πάνω από έναν τοίχο.

* το InfoPal επέλεξε τον όρο “κυκλώνας”, από την αρχή της Αντιστασιακής Επιχείρησης. Στα αραβικά طوفان, τυφώνας, πλημμύρα.

Pepe Escobar στο TheCradle.co της 12/10/2023, μετάφραση Infopal

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     contropiano.org

Διαβάστε επίσης