• 4 Μαΐου 2024,

Η Ιταλία στην υπηρεσία του Ερντογάν; Η περίπτωση του Devrim Akcadag

 Η Ιταλία στην υπηρεσία του Ερντογάν; Η περίπτωση του Devrim Akcadag

Οι Τουρκικές διώξεις των Κούρδων της διασποράς «παρουσιάζονται» και στην Ιταλία


Δελτίο τύπου ορισμένων σωματείων αλληλεγγύης της Σαρδηνίας σχετικά με την αδικαιολόγητη σύλληψη, που πραγματοποίησαν οι ειδικές αστυνομικές αρχές του Sassari, ενός γερμανού πολίτη κουρδικής καταγωγής

Ο Devrim Akcadag είναι γερμανός υπήκοος, γεννήθηκε στο Βερολίνο από κούρδους γονείς, είναι 48 ετών, ασκεί την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ως μεταφραστής στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχει βρεθεί στη Σαρδηνία για λίγες μέρες, απλά από επιλογή διακοπών, με την 10χρονη κόρη του.

 

Trinità d’Agultu

Όχι, δεν είναι τόσο απλό: μόλις αποβιβάστηκε στο νησί, ο Ντεβρίμ συνελήφθη από τους Ντίγκος του Σάσσαρι, σε συμμόρφωση με ένα ένταλμα σύλληψης και αίτημα έκδοσης που είχαν εκδοθεί «από τις τουρκικές αρχές».

Οι ειδήσεις που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής δεν καθορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιες είναι αυτές οι «τουρκικές αρχές», και δεν διευκρινίζoουν γιατί ένας γερμανός πολίτης που ζει και δρα με απόλυτη ελευθερία στη Γερμανία μπορεί να υποβληθεί σε τόσο σοβαρά αστυνομικά και δικαστικά μέτρα εάν βρίσκεται στο ιταλικό έδαφος.

Ο Devrim κατηγορείται για «τρομοκρατία», αλλά περιέργως αυτή η απόδοση που φαίνεται ανύπαρκτη στη Γερμανία εμφανίζεται, εκπλήσσοντας, στην Ιταλία. τρομοκράτης, αλλά πιο συγκεκριμένα όχι ως δράστης επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από αυτή την έννοια, αλλά ως «υποστηρικτής» του κουρδικού πολιτικού κινήματος PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Με τη σειρά του, ο χαρακτηρισμός του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι τόσο παραπλανητικός και υπηρετεί έναν σκοπό αχρείο, που οι δικαστικές αρχές των χωρών της ΕΕ οι οποίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την κουρδική παρουσία τον αγνοούν στην πράξη (όπως η Γαλλία και η Γερμανία) ή ακόμη και τον αντικρούουν νομικά (π. ως Βέλγιο)·

Άλλωστε, στην πολιτική δοκιμασία, και ειδικά στη στράτευση της πρώτης γραμμής κατά της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους, οι μονάδες του PKK ήταν και είναι ουσιαστικής σημασίας, απαραίτητες στο παγκόσμιο γεωπολιτικό συμφέρον: το πρόβλημα είναι πως αντιθέτως είναι ακριβώς η τουρκική κυβέρνηση που συνεχίζει να υποστηρίξει ό,τι έχει απομείνει από το Isis.

Devrim Akcadag

Είναι επομένως προφανές ότι, όχι γενικότερα οι «τουρκικές αρχές», είναι η ίδια η τουρκική κυβέρνηση που υπέβαλε αυτό το αίτημα έκδοσης στις «ιταλικές αρχές», με έναν τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ενεργοποιήσει μια διακυβερνητική και όχι μια διαδικαστική διαδικασία;

Η εκβιαστική πίεση της Τουρκίας στη Σουηδία, η οποία έγινε πρόσφατα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για την οποία εκατοντάδες Κούρδοι πολίτες που διαμένουν στη Σουηδία τοποθετήθηκαν στο πιάτο ως όμηροι από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, είναι απόδειξη του νέου κλειδιού για την αληθινή άσκηση τρόμου: τον τρόμο που ασκεί το τουρκικό καθεστώς που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία εναντίον του κουρδικού λαού, των κοινοτήτων του και των πολιτικών του οργανώσεων και σε διεθνές επίπεδο.

Και είναι εκ των πραγμάτων η απόδειξη του γεγονότος ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να βασίσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης Τουρκίας και Ιταλίας, στη χρήση των κούρδων ως ομήρων, άρα στη διαμόρφωση των διπλωματικών σχέσεων με όρους εκβιασμού.

ο Devrim κατέστη, εν αγνοία του, το ιταλικό πιόνι σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Εν αναμονή της απόκτησης όλων των εγγράφων που θα σταλούν σύντομα από τις «τουρκικές αρχές», και από την πλευρά τους από τα γερμανικά γραφεία, το δικαστήριο του Sassari ενώπιον του οποίου έχει επιληφθεί το θέμα διέταξε εν τω μεταξύ την αποφυλάκισή του και την ανάθεση κατ’ οίκον, πράγμα που ανέλαβε η ένωση ASCE, η Ένωση Σαρδηνίας κατά της Περιθωριοποίησης, η οποία ήταν πάντα πολύ προσεκτική στην προβληματική αυτού του μετώπου.

Λυπούμαστε που έλαβε χώρα ένα τόσο σοβαρό γεγονός στη Σαρδηνία, για μια οικογένεια που θα θέλαμε να είναι οι ευτυχισμένοι καλεσμένοι μας. Ελπίζουμε ότι η δικαστική αξιολόγηση θα είναι προσεκτική στις πολιτικές επιπτώσεις και τις πρακτικές εγκλεισμού ενός καθεστώτος όπως εκείνο που έστειλε αυτό το αίτημα έκδοσης.

Από την πλευρά μας, με τη σειρά μας, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον Devrim, να είμαστε κοντά στην οικογένειά του και να απορρίψουμε σθεναρά κάθε ψέμα ενάντια στο κουρδικό δημοκρατικό κίνημα και ειδικότερα στο PKK.

Freie Universitat Berlin

Cagliari, 5 αυγούστου 2023

COBAS Scuola Sardegna   USB Unione dei Sindacati di Base Ένωση Συνδικάτων Βάσης

Cagliari Social Forum – Cagliari    Sa Domo de Tottus – Sassari

H A.S.C.E. sδραστηριοποιήθηκε ώστε να μπορέσει να προσφέρει στον Devrim Akcadag ένα μέρος για την διαμονή του εν αναμονή των αποφάσεων των ιταλών δικαστών. Ευχαριστώ με τη σειρά μου τον καλό φίλο Benigno Moi o οποίος μου επισήμανε την περίπτωση

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος  la bottega del barbieri

asceonlus.org/la-persecuzione-turca-dei-curdi-della-diaspora-si-presenta-in-italia/

cobasscuolasardegna.it/la-persecuzione-turca-dei-curdi-della-diaspora

https://www.unionesarda.it/news-sardegna/sassari-provincia/subito-scarcerato-il-presunto-terrorista-del-pkk-arrestato-in-sardegna-xmi5c8w9

https://www.ansa.it/sardegna/notizie/2023/08/03/presunto-terrorista-pkk-arrestato-io-estraneo-alle-accuse_6dea000c-2cd7-4956-82d3-84d3e693fbde.html

unionesarda tedesco-accusato-di-terrorismo-a-sassari-le-associazioni:curdi-perseguitati-anche-in-italia

Διαβάστε επίσης