“Η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο, αυτό που μένει είναι μια δουλειά ξεκαθαρίσματος”

 “Η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο, αυτό που μένει είναι μια δουλειά ξεκαθαρίσματος”

Σε συνέντευξή του ο Larry C. Johnson, πρώην αξιωματικός της CIA, υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο και ότι απομένει μόνο το έργο ξεκαθαρίσματος. Ο Τζόνσον εκπαίδευσε τους κομάντο των ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού για 24 χρόνια και στη συνέχεια εργάστηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί πιστεύετε ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Τις πρώτες 24 ώρες της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία καταστράφηκαν όλες οι δυνατότητες αναχαίτισης ραντάρ εδάφους της Ουκρανίας. Χωρίς αυτά τα ραντάρ, η ουκρανική αεροπορία έχει χάσει την ικανότητα αναχαίτισης αέρος-αέρος. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, η Ρωσία δημιούργησε μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, no-fly zone πάνω από την Ουκρανία.

Αν και εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στους πυραύλους εδάφους-αέρος [Manpad] που παρέχονται στους ουκρανούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία χρειάστηκε να περιορίσει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις μάχης.

Με εντυπωσίασε επίσης η άφιξη της Ρωσίας στο Κίεβο τρεις μέρες μετά την εισβολή. Θυμήθηκα ότι χρειάστηκαν οι ναζί επτά εβδομάδες για να φτάσουν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα [1941] και άλλες επτά εβδομάδες για να υποτάξουν την πόλη.

Οι ναζί είχαν το πλεονέκτημα ότι δεν φείδονταν προσπαθειών για να αποφύγουν απώλειες αμάχων και ήταν πρόθυμοι να καταστρέψουν βασικές υποδομές. Ωστόσο, πολλοί λεγόμενοι αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία ήταν βαλτωμένη.

Όταν τοποθετήθηκε για περισσότερο από μια εβδομάδα βόρεια του Κιέβου, σε μια περιοχή 24 μιλίων (ή 40 μιλίων, ανάλογα με την πηγή ειδήσεων), έγινε σαφές ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να ξεκινήσει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είχε εξαλειφθεί. Αν το πυροβολικό της είχε παραμείνει άθικτο, αυτή η φάλαγγα θα ήταν εύκολη λεία μαζικής καταστροφής. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Επιπλέον, εάν οι ουκρανοί είχαν μια αξιόλογη ικανότητα αεροσκαφών σταθερής ή περιστροφικής πτέρυγας [αεροπλάνα και ελικόπτερα, στμ.], θα έπρεπε να έχουν καταστρέψει αυτή τη φάλαγγα από τον αέρα. Αλλά και αυτό δεν συνέβη.

Ή, αν είχαν μια αξιόλογη ικανότητα πυραύλων κρουζ, θα έπρεπε να βρέξουν την κόλαση στη δήθεν αποκλεισμένη ρωσική φάλαγγα. Αυτό δεν συνέβη. Οι ουκρανοί δεν οργάνωσαν καν μια σημαντική ενέδρα πεζικού εναντίον της φάλαγγας με τα πρόσφατα εφοδιασμένα αμερικανικά Javelin τους.

Η κλίμακα και το εύρος της ρωσικής επίθεσης είναι αξιοσημείωτα. Σε τρεις εβδομάδες έχουν κατακτήσει περισσότερα εδάφη από τη χερσαία περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε πόλεις κλειδιά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν έχουμε δει ούτε μια περίπτωση στην οποία μια ουκρανική μονάδα στο μέγεθος ενός συντάγματος ή ταξιαρχίας να επιτεθεί και να κατατροπώσει μια παρόμοια ρωσική μονάδα. Αντίθετα, οι ρώσοι έσπασαν τον ουκρανικό στρατό σε κομμάτια και έκοψαν τις γραμμές επικοινωνίας του. Οι ρώσοι εδραιώνουν τον έλεγχό τους στη Μαριούπολη και έχουν εξασφαλίσει κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία είναι πλέον απομονωμένη νότια και βόρεια.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τόσα πολλά εδάφη στο Ιράκ το 2003, όταν πολεμούσαν μια πολύ μικρότερη και λιγότερο ικανή στρατιωτική δύναμη. Επομένως, αυτή η ρωσική επιχείρηση θα πρέπει να φοβίσει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ.

Τα μεγάλα νέα ήρθαν αυτή την εβδομάδα με τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις ντε φάκτο βάσεις του ΝΑΤΟ στοYavoriv και το Zhytomyr. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια στο Zhytomyr τον σεπτέμβριο του 2018 και περιέγραψε την Ουκρανία ως έναν «εταίρο του ΝΑΤΟ».

Η Zhytomyr καταστράφηκε από υπερηχητικούς πυραύλους το περασμένο σάββατο. Η Yavoriv είχε παρόμοια τύχη την περασμένη κυριακή. Ήταν το κύριο κέντρο εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποιούσαν το ΝΑΤΟ και η EUCOM για την προμήθεια μαχητών και όπλων στην Ουκρανία. Πολλοί στρατιωτικοί και πολίτες στη βάση χτυπήθηκαν.

Όχι μόνο η Ρωσία χτυπά και καταστρέφει τακτικά τις βάσεις που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ από το 2015, αλλά δεν έχει υπάρξει αεροπορικός συναγερμός και καμία αντιμετώπιση των επιτιθέμενων πυραύλων.

Γιατί τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν τον ουκρανικό λαό ότι μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο του εναντίον της Ρωσίας; Εάν αυτό που λέτε είναι σωστό, τότε όλοι οι πολίτες που στέλνονται να πολεμήσουν ενάντια στον ρωσικό στρατό πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που δεν μπορούν να κερδίσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα ΜΜΕ θέλουν να εξαπατήσουν τον κόσμο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τι πιστεύετε για αυτό το πρόβλημα;

Είναι ένας συνδυασμός άγνοιας και τεμπελιάς. Αντί για έναν αληθινό απολογισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, υποστηρίζουν μια μαζική προπαγανδιστική εκστρατεία.

Θυμάμαι όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν Χίτλερ. Θυμάμαι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν Χίτλερ. Και τώρα έχουμε έναν νέο Χίτλερ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ένα παλιό και ήδη αποτυχημένο σχέδιο παιχνιδιού.

Όποιος τολμήσει να εγείρει νόμιμα ζητήματα χαρακτηρίζεται αμέσως ως μαριονέτα του Πούτιν ή τσιράκι των ρώσων. Όταν τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ο μόνος τρόπος είναι να καταφύγουμε σε μια προσβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο συνταγματάρχης Douglas MacGregor ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Tucker Carlson. Οι απόψεις του για τον πόλεμο είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με τις δικές σας. Αυτό είπε στη συνέντευξη: «Ο πόλεμος τελείωσε πραγματικά για τους ουκρανούς. Έγιναν κομμάτια, αναμφίβολα, παρά τα όσα ακούμε στα μέσα μας. Επομένως, το πραγματικό ερώτημα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι το εξής: θα ζήσουμε με τον ρωσικό λαό και την κυβέρνησή του ή θα συνεχίσουμε με αυτό το είδος «αλλαγής καθεστώτος» μεταμφιεσμένο σε πόλεμο της Ουκρανίας; Θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την Ουκρανία ως κριάρι εναντίον της Μόσχας, αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα;».

Συμφωνείτε με τον MacGregor ότι ο πραγματικός σκοπός της ώθησης της Ρωσίας σε πόλεμο στην Ουκρανία ήταν η «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία; Δεύτερον, συμφωνείτε ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή ενός πολέμου αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας;

Ο Νταγκ είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής, αλλά διαφωνώ μαζί του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση Μπάιντεν αρκετά έξυπνος για να σκεφτεί και να σχεδιάσει με αυτούς τους στρατηγικούς όρους.

Κατά τη γνώμη μου, τα τελευταία επτά χρόνια σημαδεύτηκαν από την αδράνεια του status quo του ΝΑΤΟ. Αυτό που εννοώ είναι ότι το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον πίστευαν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να γλιστρούν ανατολικά προς τα σύνορα της Ρωσίας χωρίς να προκαλέσουν αντίδραση.

Το ΝΑΤΟ και η EUCOM διεξήγαγαν τακτικές ασκήσεις – συμπεριλαμβανομένης της «επιθετικής» εκπαίδευσης – και παρείχαν εξοπλισμό. Νομίζω ότι οι αναφορές στις ΗΠΑ σχετικά με το ότι η CIA παρείχε παραστρατιωτική εκπαίδευση στις ουκρανικές μονάδες που δρούσαν στο Donbas είναι αξιόπιστες.

Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μετά τις καταστροφές μας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ξαφνικά έχουμε στρατηγούς επιπέδου Sun Tzu να τραβούν τα νήματα στην Ουάσιγκτον.

Υπάρχει ένας αέρας απόγνωσης στην Ουάσιγκτον. Εκτός από την προσπάθεια να απαγορεύσει οτιδήποτε ρωσικό, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εκφοβίσει την Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία. Δεν βλέπω καμία από αυτές τις χώρες να στέκεται προσοχή.

Νομίζω ότι η ομάδα του Μπάιντεν έκανε ένα μοιραίο λάθος προσπαθώντας να δαιμονοποιήσει όλους τους ρώσους και τα ρωσικά πράγματα. Αντίθετα, ενώνει τον ρωσικό λαό πίσω από τον Πούτιν και είναι έτοιμος να εμπλακεί σε έναν μακρύ αγώνα.

Με εκπλήσσει ο λάθος υπολογισμός σύμφωνα με τον οποίο οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα τη γονάτιζαν. Το αντίθετο ισχύει. Η Ρωσία είναι αυτάρκης και δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές της είναι απαραίτητες για την οικονομική ευημερία της Δύσης. Εάν αρνηθεί τα δημητριακά, το κάλιο, το αέριο, το πετρέλαιο, το παλλάδιο, το τελικό νικέλιο και άλλα βασικά ορυκτά στη Δύση, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία θα υποφέρουν.

Και αυτή η προσπάθεια εξαναγκασμού της Ρωσίας μέσω κυρώσεων έχει κάνει πολύ πιθανό ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος να παραδοθεί στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας.

Από την περίφημη ομιλία του στο Μόναχο το 2007, ο Πούτιν παραπονέθηκε για την «παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας». Στην Ουκρανία βλέπουμε ότι αυτά τα επίμονα προβλήματα ασφάλειας μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικό πόλεμο. Όπως γνωρίζετε, ο Πούτιν υπέβαλε μια σειρά από αιτήματα για τη ρωσική ασφάλεια τον δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν τα αγνόησε και δεν απάντησε ποτέ. Ο Πούτιν ήθελε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα περιλαμβάνει την Ουκρανία (μέλος) και ότι δεν θα αναπτυχθούν πυρηνικά πυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία ή την Πολωνία. Πιστεύετε ότι οι απαιτήσεις του Πούτιν είναι παράλογες;

Νομίζω ότι οι απαιτήσεις του Πούτιν είναι απολύτως λογικές. Το πρόβλημα είναι ότι το 99% των αμερικανών δεν έχει ιδέα τι είδους στρατιωτική πρόκληση-προβοκάτσια έχουν αναλάβει το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία επτά χρόνια. Πάντα έλεγαν στο κοινό ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι «αμυντικές». Αυτό δεν είναι αληθινό.

Τώρα μαθαίνουμε ότι το DTRA [Defense Threat Reduction Agency, [Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών] χρηματοδοτούσε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. Υποθέτω ότι ο Πούτιν μπορεί να δεχτεί πυρηνικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία εάν ο Μπάιντεν δεχθεί ρωσικά συστήματα συγκρίσιμα στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.

Αν δούμε την κατάσταση με αυτούς τους όρους, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι οι απαιτήσεις του Πούτιν δεν είναι ούτε τρελές ούτε παράλογες.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ρωσικοί «υψηλής ακρίβειας, εκτοξευόμενοι πύραυλοι από αέρος» έπληξαν μια εγκατάσταση στη δυτική Ουκρανία «σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ντόπιους στρατιώτες και ξένους μισθοφόρους». Το εκπαιδευτικό κέντρο ειδικών επιχειρήσεων βρισκόταν προφανώς κοντά στην πόλη Ovruch, η οποία απέχει μόλις 15 μίλια από τα πολωνικά σύνορα. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό το περιστατικό; Η Ρωσία προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ;

Σύντομη απάντηση: ναι! Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έχουν σοκάρει και ανησυχούν τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε την κυριακή 13 Μαρτίου στο Γιαβορίβ της Ουκρανίας. Η Ρωσία επιτέθηκε στη βάση με αρκετούς πυραύλους, μερικοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι υπερηχητικοί. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και ανθρώπων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Πολλοί έχουν υποστεί καταστροφικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, και νοσηλεύονται.

Κι όμως το NATO και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν λίγο ενδιαφέρον στο να μεταφέρουν την καταστροφή.

Το Γιαβορίβ ήταν μια σημαντική προωθημένη βάση για το ΝΑΤΟ. Μέχρι τον φεβρουάριο (πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Διοίκηση Εκπαίδευσης της 7ης Στρατιάς των ΗΠΑ λειτουργούσε από το Yavoriv μέχρι τα μέσα φεβρουαρίου.

Η Ρωσία δεν σταμάτησε εκεί. Οι στρατιωτικές ειδήσεις της ASB αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί σε άλλη τοποθεσία, το Delyatyn, το οποίο βρίσκεται 60 μίλια νοτιοανατολικά του Yavoriv (πιστεύω, την πέμπτη).

Ieri [20 marzo, ndr] la Russia ha attaccato Zytomyr, un altro sito dove la NATO era presenteΧθες [20 μαρτίου] η Ρωσία επιτέθηκε στο Zytomyr, μια άλλη τοποθεσία όπου είναι παρόν το ΝΑΤΟ. Ο Putin έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα: οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα θεωρούνται και θα αντιμετωπίζονται ως μαχόμενες. Τελεία και παύλα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως ένας «ηγέτης πολέμου» και σύγχρονος «Ουίνστον Τσόρτσιλ». Αυτό που τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε στους αναγνώστες τους είναι ότι ο Ζελένσκι έκανε μια σειρά από βήματα για να σφίξει την εξουσία του ενώ υπονόμευε τους εύθραυστους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουκρανίας.

Για παράδειγμα, ο Ζελένσκι «απαγόρευσε έντεκα κόμματα της αντιπολίτευσης» και προσπάθησε να αποτρέψει τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, Viktor Medvedchuk, να κατέβει στις εκλογές με την κατασκευασμένη κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Αυτή δεν είναι η συμπεριφορά ενός ηγέτη που είναι σοβαρά αφοσιωμένος στη δημοκρατία.

Τι πιστεύετε για τον Ζελένσκι, είναι πραγματικά ο «πατριώτης ηγέτης» που τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν;

Ο Ζελένσκι είναι ένας κωμικός και ένας ηθοποιός. Και όχι πολύ καλός, κατά τη γνώμη μου. Η Δύση χρησιμοποιεί κυνικά το γεγονός ότι είναι εβραίος για να αποσπάσει την προσοχή από το μεγάλο σώμα των νεοναζί (και με αυτό εννοώ τους πραγματικούς ναζί που εξακολουθούν να γιορτάζουν τα κατορθώματα της ουκρανικής ενότητας των Waffen SS όταν πολέμησαν μαζί με τους ναζί στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο).

Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: απαγορεύει τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και κλείνει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο νέος ορισμός της «δημοκρατίας».

Πώς τελειώνει; Υπάρχει μια εξαιρετική ανάρτηση στον ιστότοπο του Moon of Alabama με τίτλο «Ποια θα είναι η γεωγραφική τελική κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία». Ο συντάκτης της ανάρτησης, Bernard, φαίνεται να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα καταλήξει διαιρεμένη κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου «και στο νότο κατά μήκος της ακτής, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό ρωσικό πληθυσμό».

Λέει επίσης ότι αυτό «θα εξαλείψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και θα δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Υπερδνειστερία, η οποία χωρίζεται από τη Μολδαβία, που βρίσκεται υπό ρωσική προστασία. Η υπόλοιπη Ουκρανία θα ήταν χωρίς διέξοδο προς τη θάλασσα, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό γεωργική, άοπλη και πολύ φτωχή για να γίνει γρήγορα μια νέα απειλή για τη Ρωσία. Πολιτικά, θα κυριαρχούνταν από τους γαλικιανούς φασίστες, που θα γινόταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θα επιβάλει ο Πούτιν τη δική του εδαφική συμφωνία στην Ουκρανία για την ενίσχυση της ρωσικής ασφάλειας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών ή είναι πιο πιθανό ένα άλλο σενάριο;

Συμφωνώ με τη Luna dell’Alabama. Ο κύριος στόχος του Πούτιν είναι να προστατεύσει τη Ρωσία από εξωτερικές απειλές και να εξασφαλίσει το διαζύγιο από τη Δύση. Η Ρωσία έχει τους φυσικούς πόρους για να είναι ανεξάρτητη και υλοποιεί αυτό το όραμα.

* από Mpr21 

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   contropiano.org

Διαβάστε επίσης