• 3 Μαΐου 2024,

Η σαδιστική εκδίκηση των συνεργών

 Η σαδιστική εκδίκηση των συνεργών

www.cnn.com

31 Ιανουαρίου 2024

Το ισραηλινό σχέδιο να εκδιώξει την UNRWA από τη Γάζα, μια οργάνωση που υποστηρίζει δύο εκατομμύρια ανθρώπινα όντα στις πιο βασικές τους ανάγκες, προκειμένου να καταστήσει την επιβίωση στην περιοχή ακόμη πιο αφόρητη για τους παλαιστίνιους, ήταν ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ «να λάβει άμεσα μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας», και ενώ -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- περισσότεροι από 750 χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν έναν «καταστροφικό λιμό», 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία. Τι είναι αυτό αν όχι μια εκδίκηση της γενοκτονίας και των συνεργών της;

Το ερώτημα του Rafael Poch δεν αφήνει περιθώρια για κανένα δισταγμό. Το πρόσχημα της ισραηλινής «καταγγελίας» κατά 12 ατόμων μεταξύ των 13 χιλιάδων υπαλλήλων της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που θα είχαν συμμετάσχει στις 7 Οκτωβρίου στις βιαιότητες που ακολούθησαν το άνοιγμα της παραβίασης στους φράχτες της Λωρίδας της Γάζας (και επομένως – που ξέρεις με ποιο δικαίωμα; – στις σφαγές) υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε ιλαρότητα

Gaza FREEstyle

SOS GAZA: στέλνουμε μερικές φωτογραφίες από τα μέρη όπου διανέμουμε ανθρωπιστική βοήθεια και βοηθάμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους. Από τη Γάζα, λάβαμε ένα αίτημα για αποστολή κεφαλαίων για την αγορά ξυλόφουρνων και σκηνών.

Ετοιμαζόμαστε. Αν θέλετε να κάνετε δωρεά https://gofund.me/871465b2 Και σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τα μηνύματα που μας στέλνετε. Συχνά, βοηθούν εμάς και τους παλαιστίνιους να προχωρήσουμε. Ευχαριστούμε. ACS – Σύνδεσμος Συνεργασίας και Αλληλεγγύης

Το ψήφισμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα, που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, υπόκειται σε διαφορετικές ερμηνείες. Την ίδια μέρα, οι παλαιστίνιοι στη Γάζα εξέφρασαν στο Al Jazeera την πικρία και την απόγνωσή τους επειδή το δικαστήριο δεν ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός που χρειάζονται για να επιβιώσουν και την οποία είχε ζητήσει η Νότια Αφρική.

μια από τις λίγες αξιοπρεπείς γερμανικές εφημερίδες, που σκανδαλίστηκε από τη δήλωση του δικαστηρίου. «Ένα μέρος της γενοκτονίας έχει ήδη συμβεί, ο στόχος ήταν να αποτραπεί η προώθηση και η ολοκλήρωσή της, αλλά αυτό είναι ακριβώς που δεν έκανε το Δικαστήριο», αναφέρει ένα αντιφρονών ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα περισσότερα από τα αυτοκρατορικά μέσα ενημέρωσης που αφιέρωσαν κάποια παραποιημένη προσοχή στο γεγονός της Χάγης -για παράδειγμα, αναφέροντας ελάχιστα την τρομερή παρουσίαση από τους νοτιοαφρικανούς δικηγόρους και αντίθετα αναφέροντας λεπτομερώς την γκροτέσκ και ξεδιάντροπη ισραηλινή «άμυνα» κατά τη διάρκεια της ακρόασης- έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι «το δικαστήριο αρνείται να διατάξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», όπως εξιστορεί ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Wall Street Journal το σάββατο 27 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, υποδηλώνοντας μια νίκη του προστατευμένου από αυτήν υποκείμενου της διαμάχης.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ψήφισμα της Χάγης ανέτρεψε πλήρως την ισραηλινή θέση. Αποφάνθηκε ότι η κατηγορία της Νότιας Αφρικής πως «το Ισραήλ έχει διαπράξει, διαπράττει και είναι πιθανό να συνεχίσει να διαπράττει πράξεις γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα» είναι «εύλογη». και ως εκ τούτου ενέκρινε τα περισσότερα από τα προληπτικά μέτρα που παρουσίασε η Νότια Αφρική και αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να «λάβει όλα τα μέτρα» για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Το ότι ένα δικαστήριο που σχεδιάστηκε ιστορικά από τον δυτικό ηγεμονισμό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό που δεν τόλμησε ποτέ να ερευνήσει και να καταδικάσει τα δυτικά κακώς κείμενα στον κόσμο, υπό την προεδρία μιας πρώην υψηλόβαθμης αξιωματούχου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του οποίου οι δικαστές αναλαμβάνουν καθήκοντα μόνο αφού δείξουν κατανόηση και υποταγή στην παρωδία της καθολικής-παγκόσμιας δικαιοσύνης της οποίας αποτελούν μέρος, κατέληξαν σε κάτι τέτοιο, αποτελεί συγκλονιστικό και εκρηκτικό γεγονός για τη φήμη όσων διαπράττουν τη γενοκτονία και των συνεργών τους, ανεξάρτητα από τις πρακτικές νομικές συνέπειες που αυτό θα έχει.

Ας θυμηθούμε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αγνοήσουν οποιαδήποτε πιθανή καταδίκη κατά του Ισραήλ.

Η πραγματικότητα είναι ότι, παρά τα όσα ειπώθηκαν, το ψήφισμα της Χάγης έγινε απολύτως κατανοητό από τον γενοκτόνο και τους συνεργούς του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ισραηλινές αρχές, οι πρεσβείες και οι πράκτορες απομάκρυνσης της ντροπής είναι εκτός εαυτού. Κατηγορούν το δικαστήριο για αντισημιτισμό. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το δικαστήριο έχει υπερβεί τα όριά του εξετάζοντας την «αντισημιτική καταγγελία» της Νότιας Αφρικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Itamar Ben Gvir πρόσθεσε ότι «η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης καταδεικνύει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ότι αυτό το δικαστήριο δεν επιδιώκει δικαιοσύνη αλλά μάλλον τη δίωξη του εβραϊκού λαού».

Η ίδια Wall Street Journal, που είχε δημοσιεύσει εκείνον τον καθησυχαστικό τίτλο στο πρωτοσέλιδο της, επιτέθηκε εντός της εφημερίδας με ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ισραήλ».

Για να αντιμετωπίσουν την επικοινωνιακή ήττα και να εκδικηθούν το θράσος του ΟΗΕ, του οποίου το Δικαστήριο είναι ο δικαστικός βραχίονας, την Παρασκευή 26 οι ισραηλινές αρχές υπέβαλαν την «καταγγελία» τους κατά εκείνης της δεκάδας από τους 13 χιλιάδες υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) που θα είχαν συμμετάσχει στις βιαιότητες μετά την παραβίαση των περιφράξεων του «μεγάλου στρατοπέδου συγκέντρωσης» της Γάζα (ο ορισμός είναι από την Giora Eiland, υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας του Ισραήλ, και εκφράστηκε τον μάρτιο του 2004 , πολύ πριν τον αποκλεισμό της επικράτειας).

Η κατηγορία βασίζεται σε ανακρίσεις από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας χιλιάδων παλαιστινίων κρατουμένων που κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν μετά τις 7 οκτωβρίου.

Το ισραηλινό σχέδιο να εκδιώξει την UNRWA από τη Γάζα, μια οργάνωση που υποστηρίζει δύο εκατομμύρια ανθρώπους στις πιο βασικές τους ανάγκες, προκειμένου να κάνει την επιβίωση στην περιοχή ακόμα πιο αφόρητη, ήταν ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο, όταν η ισραηλινή τηλεόραση διέρρευσε μια αναφορά του Υπουργείου των Εξωτερικών Υποθέσεων Affari Esteri.

Η πρώτη φάση του σχεδίου ήταν αυτή της «επιβεβαίωσης της συνεργασίας μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς». Η δεύτερη ήταν να «μειώσει τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και βοήθειας» του οργανισμού και το τρίτο ήταν να «μεταφέρει» τη λειτουργία του σε νέους φορείς-οργανισμούς.

Έτσι συνέβη και 16 χώρες ανέστειλαν αμέσως τη χρηματοδότηση της UNRWA. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία. Συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της χρηματοδότησης του οργανισμού.

Επαναλαμβάνουμε: λίγες ώρες αφότου η Χάγη διέταξε το Ισραήλ «να λάβει άμεσα μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας ενόψει των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα», και ενώ – σύμφωνα με τον ΟΗΕ – περισσότεροι από 750 χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν έναν «καταστροφικό λιμό» με τερατώδη κίνδυνο ασθενειών και μόλυνσης, όλες εκείνες οι χώρες συνένοχοι στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της κύριας ανθρωπιστικής υπηρεσίας και αυξάνουν τις επιπτώσεις της σφαγής η οποία εξόντωσε περισσότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού και τραυμάτισε περισσότερο από το 2 τοις εκατό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τι είναι αυτό αν όχι εκδίκηση της γενοκτονίας και των συνεργών της μπροστά στη δικαστική απόφαση; Μετά από το γεγονός πως, για πρώτη φορά στην ιστορία, μια χώρα του νότου τόλμησε να θέσει την αποικιακή Δύση στο εδώλιο, απαιτώντας τον τερματισμό μιας σφαγής κατά του βασανισμένου αυτόχθονου πληθυσμού της Παλαιστίνης, το ψήφισμα της Χάγης καλεί σε διεθνή αλληλεγγύη.

Προς το παρόν, μόνο οι Χούτι της Υεμένης έχουν απαντήσει στις σφαγές και τους συνεργούς τους με αξιοπρεπή και συνεκτικό τρόπο, διακόπτοντας επιλεκτικά τη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    Comune-info

Διαβάστε επίσης