• 8 Μαΐου 2024,

Ηλιακή Καταιγίδα στην Καβάλα το 1970

 Ηλιακή Καταιγίδα στην Καβάλα το 1970

Κείμενο του Παναγιώτη Φώτου


Το Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 29 Μαρτίου 2022 (ΕΑΑ) προέβλεψε με επιτυχία σε πραγματικό χρόνο μια Ηλιακή Καταιγίδα πρωτονίων με ενέργειες 30-50 MeV στην τροχιά της Γης. Ένα παρόμοιο φαινόμενο έζησα την δεκαετία του 1970 στο Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ στην Καβάλα.

Το κέντρο αυτό τότε ήταν συστήματος ανυψοπεριστροφικό με πολλούς ηλεκτρονόμους στις διάφορες φάσεις της λειτουργίας του. Την βραδιά εκείνη στο Κέντρο ήταν ο συνάδελφος και φίλος μου ο Κυριακίδης ο Σοφοκλής και η δική μου παρουσία συνέπεσε με τον έλεγχο και την καταγραφή των μετρητών των τηλεφωνικών συνδέσεων που υπήρχαν στο Κέντρο.

Ξαφνικά και απρόσμενα όλα τα όργανα του Κέντρου ενεργοποιήθηκαν και πήρε πραγματικά φωτιά όλο το σύμπαν. Είχε προηγηθεί από ότι μάθαμε την επομένη μέρα, μια Ηλιακή Καταιγίδα ηλεκτρονίων που τα συστήματα ασφαλείας του Κέντρου δεν μπόρεσαν να την αντιμετωπίσουν.

Με το γεγονός αυτό θέλω να δείξω πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στα μετεωρολογικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας, ορατά και αόρατα και πόσο η ύπαρξη του Πλανήτη Γη είναι συνδεδεμένη με τον ζωοδότη Ήλιο.

Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να προφυλάξουμε το όχημα στο οποίο βρισκόμαστε και ταξιδεύουμε μαζί του και με το οποίο είμαστε δεμένοι με ομφάλιο λώρο δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ.

Διαβάστε επίσης