• 25 Απριλίου 2024,

Κάλεσμα στη Μ. Βρετανία ώστε να σχηματιστεί μια γιγάντια ανθρώπινη αλυσίδα στήριξης για την ελευθερία του Τζουλιάν Ασάνζ

 Κάλεσμα στη Μ. Βρετανία ώστε να σχηματιστεί μια γιγάντια ανθρώπινη αλυσίδα στήριξης για την ελευθερία του Τζουλιάν Ασάνζ

Το κάλεσμα στο προφίλ του Wikileaks στο twitter καλεί να συμμετάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στο παλάτι του Γουέστμινστερ.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν γι’ αυτό το Σάββατο να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανθρώπινη αλυσίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το Κοινοβούλιο για αν απαιτήσουν την ελευθερία του ιδρυτών των Wikileaks.

Η ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα ξεκινήσει στις 13:00 (τοπική ώρα), θα είναι μια συμβολική πράξη για να δείξει τη λαϊκή υποστήριξη στη φιγούρα του Ασάνζ, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια εικόνα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δράσης, περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους, μεταξύ των οποίων πολλές πολιτικές και προσωπικότητες της κουλτούρας.

Την ίδια ώρα, αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση κοντά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, για να καταγγείλει την έκδοση του Ασάνζ και να ζητήσει την άρση των κατηγοριών εναντίον του.

Υπό αυτή την έννοια, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIP) επεσήμανε ότι «ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις, η έκδοσή του θα έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε κίνδυνο».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της FIP, Dominique Pradalié, προέτρεψε τους επικοινωνιολόγους να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο που αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Συνεπώς, ο Pradalié δήλωσε ότι «Αυτή η 8η Οκτωβρίου είναι η στιγμή να κινητοποιηθούμε και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Ασάνζ, καθώς και το δικαίωμα όλων να σέβονται και να υπερασπίζονται την αλήθεια και την ελευθερία της έκφρασης».

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   the free

Διαβάστε επίσης