• 17 Μαΐου 2024,

Kick a nazi. Eric Cantona: “The King” της κλωτσιάς …. στον φασίστα!

 Kick a nazi. Eric Cantona: “The King” της κλωτσιάς …. στον φασίστα!

Το να αρπάξω στις κλωτσιές ένα φασίστα υπήρξε το καλύτερο πράγμα που έκανα σε όλη μου την καριέρα […] έπρεπε να είχα χτυπήσει πιο δυνατά. Δεν μπορώ να μετανιώσω. Αισθάνθηκα υπέροχα. Έμαθα πολλά από αυτό το επεισόδιο και πιστεύω πως και αυτός έμαθε πολλά “.

Eric Cantona

Ο Eric Cantona γεννιέται στο Les Caillols, ένα προάστιο της Μασσαλίας στις 24 Μαΐου 1966. Les Caillols είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, σκαρφαλωμένο στα βράχια. Πόλη σε απόδραση από τον εαυτό της, δέντρα και αρώματα της Προβηγκίας. Στο Les Caillols, στα χρόνια Πενήντα, ερωτεύτηκαν οι γονείς του Cantona.

Αυτός ονομάζεται Albert και έχει τις ρίζες του στην Σαρδηνία. Αυτή, η Eleonore Raurich είναι κόρη καταλανών εξορίστων, προσφύγων, του Pedro και της Paquita. O Pedro Raurich, μητρικός παππούς του Eric, πολέμησε ενάντια στους φασίστες του Franco στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο στα χρόνια Τριάντα.

Τραυματίστηκε στο ήπαρ, τον έκλεισαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. όταν τον άφησαν ελεύθερο, γύρισε στη Γαλλία όπου και περιπλανήθηκε, μέχρι τη Μασσαλία, τελευταίο προορισμό. Σαρδηνία συν Καταλονία και Βαρκελώνη. Ισχυρές ρίζες, που εξηγούν τα πώς και τα γιατί του Eric που θα ακολουθήσει

25 Ιανουαρίου 1995, στη διάρκεια του παιχνιδιού ανάμεσα στην Crystal Palace και την Manchester United, ο Eric Cantona, ο οποίος μόλις έχει αποβληθεί, κατευθύνεται προς τα αποδυτήρια, βγαίνοντας από τον αγωνιστικό χώρο, οι οπαδοί της Palace τον βρίζουν.

Ένας από αυτούς, ο Matthew Simmons, εικοσάχρονος από το Thornton Heath, South London. Ο Simmons δεν έχει καθαρό παρελθόν. Συμπαθών της άκρας δεξιάς, κατηγορήθηκε ότι είχε χτυπήσει έναν βενζινοπώλη από την Σρι Λάνκα. Ο Simmons εξαπολύσει προσβολές προς τον Eric: «Γάλλε γιέ πουτάνας».

Και ο Cantona, που ανησυχούσε για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του, εκείνου του πατέρα που στο Les Caillols τις ευτυχισμένες ημέρες των παιδικών χρόνων του επαναλάμβανε: «Στη μάχη αυτός που χτυπά πρώτος χτυπά δυο φορές», ξαπλώνει τον Simmons με μια ιπτάμενη κλωτσιά – που αμέσως βαπτίστηκε “χτύπημα kung fu” – και μια γροθιά που του έριξε την ώρα που πήγε να σηκωθεί. Το επεισόδιο κάνει τον γύρο των τηλεοράσεων του κόσμου, από την Αλάσκα μέχρι την Αυστραλία.

Ο Cantona αποβλήθηκε-τιμωρήθηκε για 8 μήνες από τη βρετανική Ομοσπονδία (τον έστειλαν επίσης σε δίκη και καταδικάστηκε σε 120 ώρες δημόσιας υπηρεσίας), ενώ ο φίλαθλος άρπαξε επτά ημέρες φυλάκισης, η συνδρομή του στην Palace αποσύρθηκε και απαγορεύτηκε η είσοδος του στο Selhurst Park.

Στην ταινία “Ο φίλος μου Eric” (film του 2009 που σκηνοθέτησε ο Ken Loach) έπαιξε τον εαυτό του, στο ρόλο του αόρατου φίλου ενός γκαντέμη ταχυδρόμου από το Μάντσεστερ, ο οποίος σε κάποιο σημείο τον ρωτάει: «Τι έκανες μετά το kung fu χτύπημα;». Απάντηση: «Τρομπέτα. Έμαθα να παίζω τρομπέτα». Και ξεκινά μια πρακτική επίδειξη, στους ήχους της Μασσαλιώτιδας.

« Quando i gabbiani seguono il peschereccio è perché pensano che verranno gettate in mare delle sardine. » (Éric Cantona) Όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα είναι επειδή πιστεύουν ότι οι θα πεταχτούν στη θάλασσα σαρδέλες

Mιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   maddalenarobin

Διαβάστε επίσης