• 25 Απριλίου 2024,

Λευτεριά για τον Οτσαλάν

 Λευτεριά για τον Οτσαλάν

Ήρθε η ώρα, ελευθερία για τον Οτσαλάν! Ειρήνη στο Κουρδιστάν!

Ρώμη, στις 11 Φεβρουαρίου 2023 στην  πλατεία Esquilino ξεκινώντας από τις 2.30 μ.μ.

Μεταξύ 2013 και 2015, 10.300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια διεθνή έκκληση που ζητούσε την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που απήχθη από μια διεθνή συνωμοσία στις 15 φεβρουαρίου 1999, και για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία.

Για περισσότερα από 24 χρόνια ο Οτσαλάν κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ιμραλί. Το 2015, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τερμάτισε μονομερώς τη διαδικασία δημοκρατικής επίλυσης με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και με το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που ξεκίνησε μέσω της αντιπροσωπείας του HDP στο Ιμραλί, η οποία μπόρεσε να συναντήσει τον ηγέτη του κουρδικού λαού μετά από μια μακρά μαζική απεργία πείνας στην οποία συμμετείχαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών. Αντιμέτωπη με τα αιτήματα για δημοκρατική αυτονομία που προωθούνται από τους κουρδικούς δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια μαζική στρατιωτική επίθεση η οποία έχει πολιορκήσει ολόκληρες κουρδικές πόλεις μέσω μακρών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει την εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδες θύματα αμάχων, διατάσσοντας έτσι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτή είναι η περίπτωση των πόλεων Cizre, Nusaybin και της συνοικίας Sur του Diyarbakir. Στη συνέχεια επέκτεινε την επίθεση κατά του κουρδικού λαού, πρώτα μέσω της επιχείρησης «κλάδος ελιάς» παραδίδοντας το καντόνι του Αφρίν στη Συρία στις κατοχικές πολιτοφυλακές Τζιχαντιστών, και στη συνέχεια στο νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) όπου μέσω διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων και εισβολής, οικισμοί αμάχων χτυπιούνται με πρόσχημα τον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας». Η χρήση χημικών όπλων που απαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις έχει καταγγελθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ερντογάν έχει τώρα επεκτείνει τη νεο-οθωμανική αυτοκρατορική πολιτική του όχι μόνο εναντίον των κούρδων αλλά και εναντίον όλων των γειτονικών χωρών της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Αρμενίας, του Ιράκ, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ/Αρτσάχ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, οι λαοί της βορειοανατολικής Συρίας, εμπνευσμένοι από τη σκέψη του Οτσαλάν, μέσω των δημοκρατικών τους θεσμών αυτοκυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών έχουν μετατρέψει τη γη τους σε ένα μεγάλο προπύργιο ειρηνικής συνύπαρξης και δημοκρατίας – μπροστά στις συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των συνεργατών τους συμμοριών τζιχαντιστών, που απειλούν να εισβάλουν στο Κομπάνι, την πόλη που νίκησε πρώτη το ISIS.

Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Οτσαλάν, η απάνθρωπη απομόνωση στην οποία εξακολουθεί να υπόκειται, η καταστολή της διαφωνίας στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν, οι επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία, η συνεχιζόμενη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ/Νότιο Κουρδιστάν, είναι όλα πτυχές της ίδιας προσέγγισης που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος: να επιτεθεί στις δημοκρατικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στους κούρδους, με όλα τα δυνατά μέσα, επιτιθέμενο ακόμη και στους κούρδους πολιτικούς ακτιβιστές της διασποράς στην Ευρώπη, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας τριών εκπροσώπων του κουρδικού λαού στο Παρίσι πριν από 10 χρόνια, και της σφαγής που έγινε για άλλη μια φορά στο Παρίσι μόλις πριν από ένα μήνα.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν νέα για την υγεία του Οτσαλάν για σχεδόν δύο χρόνια, εκτός από μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον αδερφό του το 2021. Δεν υπάρχουν νέα για τους ÖmerHayriKonar, Veysi Aktaş και Hamili Yıldırım για περισσότερους από 24 μήνες οι οποίοι κρατούνται στην ίδια φυλακή με τον κούρδο ηγέτη ΑμπντουλάχΟτσαλάν, που είναι έγκλειστος σε αυστηρή απομόνωση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου F İmralı εδώ και 24 χρόνια. Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επισκέφτηκε το νησί φυλακή το 2022 ισχυριζόμενη ότι δεν μπόρεσαν να συναντήσουν τον Οτσαλάν. Μέχρι σήμερα, η CPT δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει μια έκθεση σχετική με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Τουρκία. Οι δικηγόροι της νομικής εταιρείας Asrın υπέβαλαν νέο αίτημα στην Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους πελάτες τους. Στο αίτημα, ζητήθηκε από την CPT να γνωστοποιήσει την έκθεση της επίσκεψής τους στο İmralı μεταξύ 20 και 29 σεπτεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, μπλοκαρίστηκαν οι επισκέψεις μελών της οικογένειας και των δικηγόρων, καθώς και τα δικαιώματα τηλεφώνου, αλληλογραφίας και επικοινωνίας. Το δικαίωμα υπεράσπισης δίκαιης διαδικασίας-δίκης έχουν επίσης μπλοκαριστεί. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται από την ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CEDU). Η κατάσταση του incommunicado (μη λήψη ειδήσεων) έχει επιδεινωθεί. Τους τελευταίους 3 μήνες, παρουσιάστηκαν τακτικές αιτήσεις στην γενική εισαγγελία της Bursa και στη διεύθυνση φυλακών μέγιστης ασφάλειας Τύπου F του İmralı, χωρίς κάποια απάντηση.

Η απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα θέσει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στο Κουρδιστάν εδώ και πολύ καιρό, το τέλος του οποίου θα ανάψει ένα φως στη δυνατότητα επέκτασης της ειρήνης σε όλη την περιοχή και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

το Δίκτυο Kurdistan Italia και το Γραφείο πληροφοριών του Κουρδιστάν στην Ιταλία προσκαλούν κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, να βγουν στους δρόμους για μια εθνική διαδήλωση στη Ρώμη στις 11 φεβρουαρίου 2023 στην πλατείαEsquilino από τις 14.30.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoaut.org

Διαβάστε επίσης