Dark Mode Light Mode

Λιμάνια πυλώνας ανάπτυξης, σύνδεσης και πολιτιστικής ταυτότητας

Διάβαζα το άρθρο της Καθημερινής για τα λιμάνια της Καβάλας και δεν μπορώ παρά να σταθώ στη δυναμική που αναδεικνύεται.

Κείμενο της Στέλλας Αργυρίου

Η Καβάλα διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα: τέσσερα λιμάνια διαφορετικής δυναμικότητας σε μικρή απόσταση, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο θαλάσσιο κόμβο. Από τη Νέα Πέραμο μέχρι την Κεραμωτή, η πόλη μας έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε στρατηγικό κέντρο εμπορίου, τουρισμού και θαλάσσιας αναψυχής στην Ανατολική Μακεδονία.

Ωστόσο, αυτή η δυναμική δεν αξιοποιείται πλήρως αν δεν υπάρχει ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο. Η ανάπτυξη των λιμανιών πρέπει να συνδεθεί στενά με την πόλη, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Οι επενδύσεις σε υποδομές, η σιδηροδρομική σύνδεση, η αναβάθμιση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β΄» και η διεύρυνση της κρουαζιέρας αποτελούν σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και στόχων.

Σημαντική είναι και η διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης: η Καβάλα χρειάζεται πράσινες υποδομές, ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους γύρω από τα λιμάνια, προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης για πολιτιστικές, τουριστικές και κοινωνικές χρήσεις. Η θάλασσα πρέπει να είναι μέρος της ζωής των κατοίκων, όχι μόνο της οικονομίας. Κατα την ταπεινή μου άποψη και ως άνθρωπος που ταξιδεύω, θεωρώ πως η Καβάλα πρέπει να επενδύσει σε: Ένα ενιαίο Master Plan λιμένων, που να συνδέει εμπορικό, επιβατικό και τουριστικό προϊόν.

Στην ανάπτυξη κρουαζιέρας και yachting, με έμφαση στην ποιότητα υπηρεσιών και τη διασύνδεση με την πόλη και τον πολιτισμό. Στην στρατηγική στήριξη του εμπορικού λιμανιού, ώστε να γίνει κόμβος χύδην φορτίων και logistics για τα Βαλκάνια. Την στήριξη των ακτοπλοϊκών γραμμών, με συνέπεια και ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Την Κοινωνική ανταποδοτικότητα της ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας και στήριξη της τοπικής αγοράς.

Η Καβάλα έχει όλα τα εργαλεία για να γίνει θαλάσσιο κέντρο ανάπτυξης και πρωταγωνίστρια της Γαλάζιας Οικονομίας στην περιοχή. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα, όραμα και διαφάνεια στην υλοποίηση. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο αριθμοί και επενδύσεις, είναι και ποιότητα ζωής, ευκαιρίες για τους πολίτες και βιώσιμη πρόοδος. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Η Καβάλα μπορεί να κοιτάξει μπροστά, με τα λιμάνια ως πυλώνα ανάπτυξης, σύνδεσης και πολιτιστικής ταυτότητας.

Προηγούμενο άρθρο

Πρώτη απώλεια βαθμών για τον Ορφέα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Προβολή της περιοχής μέσω της επιστημονικής συνάντησης