• 25 Απριλίου 2024,

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – 6 τρόποι να αντιμετωπίσουμε την Υπέρταση

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – 6 τρόποι να αντιμετωπίσουμε την Υπέρταση

Την περασμένη Τετάρτη, 17 Μαΐου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

Η υπέρταση είναι μια παθολογική κατάσταση από την οποία πάσχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, προσβάλοντας περίπου 1.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι υψίστης σημασίας, αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφροπάθειες, κ.α..

Οι υγιεινές συνήθειες ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από το αν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή ή όχι. Η προσέγγιση του τρόπου ζωής στη διαχείριση βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ελέγχουν περισσότερο την υγεία τους.

Διατροφή

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν τις φυτικές δίαιτες για να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η δίαιτα Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH) μπορεί να έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο. Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τις άπαχες πρωτεΐνες, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα δημητριακά, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, νατρίου (αλατιού) και τροφών και ποτών με προστιθέμενη ζάχαρη.

Άσκηση

Οι οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Ένας λογικός στόχος εκκίνησης είναι 20 με 30 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα. Οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα. Αλλά αν χρειάζεστε κίνητρο, εγγραφείτε σε μια λέσχη πεζοπορίας ή αθλητικό όμιλο (όπως χορό, padel, γιόγκα, ποδόσφαιρο, κλπ).

Βάρος

Αν και είναι φυσικό το βάρος να αυξάνεται κάπως με την ηλικία, ακόμη και πέντε έως 10 κιλά πάνω από τον ιδανικό αριθμό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η επένδυση σε μια υγιεινή διατροφή και η αύξηση της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους.

Νάτριο

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μερικές φορές σημαντική βελτίωση αποφεύγοντας το νάτριο (αλάτι). Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του νατρίου που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά και σούπες, κατεψυγμένα δείπνα, μεσημεριανά κρέατα, στιγμιαία και έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά, αλμυρά πατατάκια και άλλα συσκευασμένα σνακ. Μειώστε αυτά τα στοιχεία ή επιλέξτε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση περισσότερων από μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Καλό θα ήταν να μη ξεπερνάμε τα 2 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, ωστόσο η μείωση του αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ιδανική.

Στρες

Η μείωση του άγχους είναι επίσης προτεραιότητα. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή που καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά. Επιπλέον, το συνεχές στρες μπορεί να προκαλέσει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Για να διαχειριστείτε το άγχος, εξασκηθείτε σε αναπνοές χαλάρωσης και διαλογισμό ή ίσως απλώς αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε ό,τι θέλετε, ακόμα κι αν δεν είναι τίποτα.

 

Αναστασία Β. Πατέλη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.avpateli.gr

Διαβάστε επίσης