• 25 Απριλίου 2024,

Μένουμε θετικοί σε διάθεση: Κείμενο του Μπάμπη Ηλιάδη

 Μένουμε θετικοί σε διάθεση: Κείμενο του Μπάμπη Ηλιάδη

Η επιδημία του κορωνοϊού πέρυσι τα Χριστούγεννα υπήρχε ως ένα  μακρινό πρόβλημα στην Κίνα. Δεν πέρασαν 3 μήνες και έγινε πανδημία η οποία θα καταγράφει στην νεότερη ιστορία του πλανήτη ως το γεγονός που άλλαξε άρδην το ρου του πλανήτη, στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι η εικόνα του πλανήτη όταν θα τελειώσει όλο αυτό, θα είναι τελείως διαφορετική. Αλλάζει η δομή της κοινωνίας αλλά και η λειτουργία του ιστού  της μετατοπίζεται σε άλλα επίπεδα. Καλώς ή κακώς κανένας δεν μπορεί να μας πει αν θα τελειώσει σε ένα μήνα σε πέντε μήνες ή σε κάποια χρόνια.

Το σίγουρο όμως είναι ότι θα τελειώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο και θα υπάρξει η πρώτη εξομάλυνση στην οικονομία και την κοινωνία , η δεύτερη, θα έχει αποδεχτεί αλλαγές στην καθημερινότητα της οι οποίες  θα έχουν γίνει μια νέα πραγματικότητα.

Κανείς δεν ξέρει να απάντηση με σιγουριά σε κανένα ερώτημα για το ακριβές αποτέλεσμα και ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί μόνο με σιγουριά είναι ότι θα δημιουργήσει νέες οικονομίες κλίμακας, αλλαγή του τρόπου ζωής στα υλικά αγαθά αλλά και καθημερινές συνήθειες.

Εδώ είναι το σημείο κλειδί… όπως έχει γράψει και ο Καβάφης «Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου, μην δημιουργείς αδιέξοδα εκεί που δεν υπάρχουν. Ζήσε.»

Δεν πρέπει να δημιουργούμε αδιέξοδα, κάποιοι έζησαν ή ζουν πιο δύσκολα, μπορεί να έρθουν ακόμα πιο δύσκολα, έτσι η μόνη λύση είναι να φερθούμε και να ζήσουμε θαρραλέα.


ΗΛΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε επίσης