• 9 Μαΐου 2024,

Μέση Ανατολή. Κρατώντας την αναπνοή λόγω κινδύνου κλιμάκωσης. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ ανακοινώνουν αντίποινα

 Μέση Ανατολή. Κρατώντας την αναπνοή λόγω κινδύνου κλιμάκωσης. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ ανακοινώνουν αντίποινα

Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία στην Τεχεράνη των επτά μελών των Φρουρών της επανάστασης που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής στο προξενικό κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Αυτό που έκανε την κηδεία πιο σημαντική ήταν η σύμπτωση με την ημέρα αφιερωμένη στο Al Quds (Ιερουσαλήμ) που δρομολογείται διεθνώς κάθε χρόνο από τις ιρανικές αρχές από τότε που η ισλαμική επανάσταση ανέλαβε την εξουσία στο Ιράν.

Μια σειρά διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, την Ιορδανία, το Μαρόκο, καθώς και τη Μαλαισία και την Ινδονησία και σε πολλές άλλες Χώρες, γράφει ο  S.C.

Όμως το ερώτημα που βαραίνει την κατάσταση παραμένει αν και πότε το Ιράν θα ξεκινήσει αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη σοβαρή επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, μια ενέργεια που συνιστά και πράξη πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μια φήμη που διαδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS κυκλοφορεί στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία οι αρχές στην Τεχεράνη ετοιμάζουν επίθεση ως απάντηση στον ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Κάποιοι αξιωματούχοι Ηπα το ανέφεραν στον τηλεοπτικό σταθμό υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δύο ιρανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times αναφέρουν αντιθέτως ότι το Ιράν έχει θέσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε «υψηλό συναγερμό». Οι αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν πήρε την απόφαση να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που συνέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ιρανικά αντίποινα θα περιλαμβάνουν τη χρήση drones και πυραύλων κρουζ. Οι πηγές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, περιοριζόμενες να αναφέρουν ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει πριν από το τέλος του Ραμαζανιού, την επόμενη εβδομάδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει περίπου τριάντα πρεσβείες στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας και έχει θέσει τη χώρα σε συναγερμό.

Και ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Hasan Nasrallah, μίλησε επίσης για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε μια τηλεοπτική ομιλία του. «Μόνο ο Χαμενεΐ μπορεί να αποφασίσει πώς, πότε και πού θα είναι η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ». «Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο (της Δαμασκού) αποτελεί σημείο καμπής στον συνεχιζόμενο πόλεμο και η περιοχή έχει εισέλθει σε μια νέα φάση», είπε ο Νασράλα.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ηγέτη της Hezbollah, τα αντίποινα του Ιράν για το χτύπημα του προξενείου του στη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είναι αναπόφευκτα.

Σε ένα απόσπασμα που αξίζει τη δέουσα προσοχή για το μήνυμα που στέλνει στον υπόλοιπο αραβικό/ισλαμικό κόσμο, ο Nasrallah στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον εκείνων που ισχυρίζονται ότι το Ιράν συμμετέχει σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορους φακέλους σχετικά με περιφερειακά ζητήματα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με το Ιράν, αλλά η ισλαμική Δημοκρατία ήταν απρόθυμη. Το Ιράν δεν έχει συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ σε περιφερειακά ζητήματα».

«Οι σχέσεις με το Ιράν είναι πηγή υπερηφάνειας, αυτοί που θα έπρεπε να ντρέπονται είναι εκείνοι που προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με τη σιωνιστική οντότητα». Τέλος, ο Nasrallah δήλωσε ότι μετά από έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, ο ισραηλινός εχθρός αντιμετωπίζει αποτυχίες και δεν είναι σε θέση να καταστρέψει τη Χαμάς ή να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που συνελλήφθησαν από την παλαιστινιακή αντίσταση κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Al-Aqsa Flood.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     contropiano.org

Διαβάστε επίσης