• 14 Μαΐου 2024,

Μετακομίζοντας στον οίκο ευγηρίας: Τα σωστά βήματα για μια πετυχημένη μετάβαση

 Μετακομίζοντας στον οίκο ευγηρίας: Τα σωστά βήματα για μια πετυχημένη μετάβαση

Κι έχει έρθει η στιγμή για την οποία έχετε ετοιμαστεί και συζητήσει τόσο καιρό:

Η μετάβαση στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που έχετε διαλέξει και σας φαίνεται ιδανική για τον γονιό σας. Πώς όμως κάνουμε το σχέδιο πράξη, ώστε να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Φυσικά, υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε ένα – ένα, μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Βήμα 1: Ψυχική προετοιμασία

Δεν βοηθάει ούτε η ανάλυση σε κλάματα, ούτε δηλώσεις που υπαινίσσονται πόσο θα λείψει ο ένας στον άλλο: αυτά εννοούνται και μπροστά σε μια τρομακτική για τον ηλικιωμένο γονιό μετάβαση, δηλώσεις και εκδηλώσεις τέτοιου είδους μεγεθύνονται στο μυαλό του, οδηγώντας τον στο να εστιάζει στα αρνητικά συναισθήματα παρά στις ρεαλιστικές συνθήκες της μετάβασης. Για να έχετε προχωρήσει και οι δύο σας σε αυτήν την απόφαση σημαίνει ότι έχετε ήδη αντιμετωπίσει από πλευράς σας τα αρνητικά συναισθήματα, και τώρα αυτό το οποίο που σας ενδιαφέρει είναι το καλύτερο για τον γονιό σας.

Βήμα 2: Ειλικρινής διαβεβαίωση για επικοινωνία

Εδώ χρειάζεται ειλικρίνεια, και όχι ψέματα ή αποφυγή αντιμετώπισης της αλήθειας: Ο γονιός σας σάς χρειάζεται ακόμα και για όσο βρίσκεται σε ένα γηροκομείο στην Αθήνα, συνεπώς οφείλετε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη επικοινωνία μαζί τους αλλά και τις συχνές επισκέψεις στη μονάδα. Ένας οίκος ευγηρίας δεν είναι χώρος παρατεταμένης στάθμευσης ηλικιωμένων, ούτε οι ηλικιωμένοι είναι ανίκανοι να υποπτευθούν τις προθέσεις σας, ειδικά όταν πρόκειται για τους γονείς σας. Φροντίστε λοιπόν για ό,τι δεν μπορεί να προσφέρει ακόμα και το πιο εξειδικευμένο προσωπικό: την αγάπη σας.

Βήμα 3: Ετοιμασία των αντικειμένων

Προφανώς δεν μιλάμε για κανονική μετακόμιση, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους ηλικιωμένους να πάρουν μαζί τους όλα τους τα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια καλή επιλογή από τα πιο χρήσιμα αλλά και από τα πιο αγαπημένα τους αντικείμενα. Είναι καλή ιδέα να προχωρήσετε μαζί σε αυτήν τη διαδικασία, δίνοντάς της έναν πιο χαρούμενο τόνο. Μερικές φωτογραφίες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα τους φανούν πολύ βοηθητικές σε αυτήν τη μετάβαση.

Βήμα 4: Συνεννόηση με τον οίκο ευγηρίας

Δεν θα βρείτε καλύτερους βοηθούς στη μετάβαση αυτή από το υπεύθυνο προσωπικό του οίκου ευγηρίας που επιλέξατε. Οι άνθρωποί του θα λύσουν κάθε απορία δική σας ή και του γονιού σας, όπως επίσης και μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το τι άλλο θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο σε αυτήν τη φάση. Μην αμελείτε την επικοινωνία μαζί τους, αφού θα σας δίνουν κάθε φορά μία αντικειμενική εικόνα της κατάστασης του γονιού σας.

Το παν και το μεγαλύτερο βήμα σε αυτήν τη μετάβαση είναι εμπιστοσύνη: Η δική σας στον οίκο ευγηρίας και του γονιού σας σε εσάς για την επιλογή σας.

Διαβάστε επίσης