• 25 Απριλίου 2024,

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων προτείνει ο Χρήστος Ποτόλιας

 Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων προτείνει ο Χρήστος Ποτόλιας

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. Κ. ΠΕΦΑΝΗ

ΚΟΙΝ.: 1. ΔΗΜΑΡΧΟ

  1. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  2. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»

 

κ. Πρόεδρε,

«Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς»

Αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το 4ο κύμα της πανδημίας, που επιβεβαιωμένα πλήττει μεγάλο ποσοστό των νέων.

Παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις με την πανδημία, οι όροι με τους όποιους άνοιξαν τα σχολεία οδηγούν στο να μετατρέπονται αυτά σε εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού.

Από την αρχή της πανδημίας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απαιτούν 15 μαθητές ανά τάξη, με την κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα επειδή «κοστίζει!». Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε δασκάλους-καθηγητές, με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις, με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν τον εαυτό τους, ενώ εν μέσω πανδημίας το προσωπικό καθαριότητας που εργάζεται με ελαστικές συμβάσεις εργασίας, δεν επαρκεί ούτε υπό “κανονικές συνθήκες”. Δεν υπάρχει επίσης πρόβλεψη για συχνή απολύμανση των αιθουσών, ούτε για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προστασίας στα σχολεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις “πρακτικές” της ΕΕ, συνεχίζει τη χρήση πρωτοκόλλων-λάστιχο προβάλλοντας ως “πανάκεια” το εμβόλιο, ενώ είναι γνωστό ότι για τους 800.000 περίπου μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός. Βασίζεται στα αμφιβόλου αξιοπιστίας self test και στην ατομική ευθύνη, που καταλήγει σε νέες επιβαρύνσεις στις λαϊκές οικογένειες για rapid test, με τους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας να θησαυρίζουν.

Θεωρούμε αναγκαίο, να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να οργανωθεί η διεκδίκηση για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ.
  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να σηκώσουν οι δήμοι το οικονομικό -και όχι μόνο- βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία τους, για υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
  • Μονιμοποίηση των καθαριστών – καθαριστριών, με πλήρες ωράριο και πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Να ληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

 

Καβάλα 12-09-2021

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Διαβάστε επίσης