• 5 Μαΐου 2024,

Μια επιστολή στον Πρωθυπουργό που ξανά γίνεται επίκαιρη

 Μια επιστολή στον Πρωθυπουργό που ξανά γίνεται επίκαιρη

Η επιστολή αυτή έχει σταλεί πριν δύο μήνες στο γραφείο του Πρωθυπουργού και μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε παρά τη συνταγματική επιταγή. Την αναρτώ σήμερα μήπως και έχει καλύτερη τύχη δεδομένης της παρουσίας του στην Καβάλα…


Προς τον  Πρωθυπουργό Της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αθήνα

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ασκώντας το δικαίωμα του αναφέρεσθαι (Άρθρο 10 του Συντάγματος) επικοινωνώ μαζί σας για να σας κάνω γνωστό ένα αίτημα των Ογκολογικών ασθενών του Νομού Καβάλας, το οποίο χρονίζει και πρέπει να ικανοποιηθεί για κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και Δημοκρατικούς και ιδιαίτερα για λόγους Δικαιοσύνης.

Το Νοσοκομείο της Καβάλας κύριε Πρωθυπουργέ έχει ένα Ογκολογικό Τμήμα που εξυπηρετεί ένα πλήθος καρκινοπαθών που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες και τους προσφέρει χημειοθεραπείες με σχετική ικανοποιητική ποιότητα.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί χρειασθούν  ακτινοθεραπεία θα πρέπει να μετακινηθούν είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είτε πάλι προς την Θεσσαλονίκη για να κάνουν τις θεραπείες τους.

Τις  χιλιομετρικές αποστάσεις, τις οποίες πρέπει να διανύσουν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα πεντακόσια χιλιόμετρα για να πάνε και να γυρίσουν στο σπίτι τους. Αυτή η σωματική ταλαιπωρία  είναι απάνθρωπη για έναν ασθενή που μόλις είχε υποστεί την βάσανο της θεραπείας του, τον πόνο της ασθένειας του στο σώμα και τον φόβο του θανάτου στην ψυχή του.

Η Γεωγραφία και το πλήθος των ασθενών επιτάσσει Κύριε Πρωθυπουργέ, την άμεση δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Το αίτημα αυτό είναι διαχρονικό, δυστυχώς όμως δε βρήκε μέχρι σήμερα την λύση του.

Απευθύνομαι σ’ εσάς, έναν άνθρωπο ευαίσθητο που έχει βιώσει το πρόβλημα καρκίνος σε συγγενικό του πρόσωπο και είναι γνώστης των επιπτώσεων που έχει η ασθένεια αυτή, όχι μόνο στον ασθενή αλλά και σε ολόκληρο το οικογενειακό του περιβάλλον.

Η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα θα καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του Νομού Καβάλας αλλά μιας ευρύτατης Γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει το Δυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης, το Ανατολικό τμήμα του Νομού Σερρών, σχεδόν όλον το Νομό Δράμας, τα νησιά Θάσου και Λήμνου.

Οι Καρκινοπαθείς των περιοχών αυτών κάνουν ήδη χρήση των υπηρεσιών του Ογκολογικού Τμήματος για τις χημειοθεραπείες τους και για ακτινοθεραπείες αναγκάζονται να κάνουν το ταξίδι της ταλαιπωρίας και του πόνου που αναφέρεται παραπάνω.

Μια Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα με Ακτινοθεραπευτικό και Αιματολογικό Τμήμα θα προσφέρει στους Καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιοχής την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται στους Έλληνες άλλων περιοχών, θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία της μετακίνησης και την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται.

Ταυτόχρονα η απουσία τους από τις ουρές αναμονής των μεγάλων Νοσοκομείων θα καλυτερεύσει και την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας σ’ αυτά. Η ταχύτητα παροχής της θεραπείας καμιά φορά μπορεί να είναι και προσφορά ζωής.

Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη της Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα. Η ενέργεια αυτή θα είναι μια πολύ θετική παροχή από την Κυβέρνησή σας στην περιοχή μας και θα την πιστωθείτε σα μια προσφορά ανθρωπιάς που θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή μαζί με την ευγνωμοσύνη μας.

Θα σας πληροφορήσω ακόμη ότι είχε ανακοινωθεί στην Βουλή των Ελλήνων από τον τότε Υφυπουργό Υγείας, τον κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη, η προμήθεια ενός μηχανήματος Ακτινοθεραπείας, το οποίο είχε προορισμό το Νοσοκομείο της Καβάλας αλλά δεν το είδαμε ποτέ.

Πιστεύοντας στην ευαισθησία σας για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια, θα δείτε το αίτημά μας θετικά δίνοντας τις ανάλογες εντολές για την υλοποίηση του.

Υ.Γ Γνωρίζω ότι η επιστολή μου αυτή είναι δύσκολο να φτάσει στα χέρια του Πρωθυπουργού, κάνω επίκληση σε εσάς που θα τη διαχειριστείτε να τη δείτε με την ανθρωπιά και την κατανόηση που επιβάλλεται για τους ανθρώπους αυτούς που ζουν με τον καθημερινό πόνο της αρρώστιας στο σώμα, στο μυαλό και στη ψυχή και το φόβο του επικείμενου θανάτου.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Φώτου

Πρώην  Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας 

Διαβάστε επίσης