Μια ευχάριστη ανατροπή: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

 Μια ευχάριστη ανατροπή: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

Η χθεσινή μέρα, μετά τη συνάντηση συνέντευξη τύπου των Δένδια- Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, και έχει σημασία ο τόπος για τη τουρκική ιδιοσυγκρασία, έκρυβε μια «ασυνήθιστη» για τα Ελληνικά πολιτικά δεδομένα ανατροπή.

Αυτή της δημόσιας αντίρρησης και αντίκρουσης των τουρκικών απαιτήσεων και απειλών. Μιας πολιτικής, διαφορετικής από αυτήν που θέλουνε να επιβάλουνε πολιτικοί που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό γι’ αυτή την τουρκικά αδιαλλαξία.

Και που μέχρι πρόσφατα οι ίδιοι και πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κολαούζοι τους, συνεχίζουνε να υπερασπίζονται. Μιας πολιτικής που στοχεύει στην ανατροπή της Εθνικής κυριαρχίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τις υφιστάμενες συνθήκες και το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Και ενώ η Τουρκία πιέζει για να επιβάλει τις παράνομες, και το γνωρίζει, επιδιώξεις της, στην Ελλάδα υπήρχανε και υπάρχουνε φωνές που καλούν “να τα βρούμε, να τα μοιράσουμε, να τ’ αποδεχθούμε”.

Ακόμη και το κίνδυνο μη προσέλευσης τούρκων τουριστών επικαλέσθηκαν, παραβλέποντας ότι οι τούρκοι που έρχονται στην Ελλάδα, είναι από τα μικρασιατικά παράλια, που είναι αντίθετοι στον Ερντογάν, ενώ οι υποστηριχτές του της Ανατολίας, έτσι και αλλιώς δεν μπορούνε να ρθούνε.

Και βέβαια αυτή η φοβική συμπεριφορά δίνει το σήμα στη Τουρκία να γίνει ακόμη πιο απαιτητική. Οι φοβίες και πισωγυρίσματα της Ελλάδας, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα από τις συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι, είναι εντελώς αντίθετες με τη δυνατότητα αμυντικών αντιδράσεων από την Ελλάδα, και εκφράζουνε το υποχωρητικό σύνδρομο μέρους των Ελλήνων πολιτικών.

Εάν υπήρχε αυτή η αδυναμία της Ελλάδας, η Τουρκία θα «είχε ανοίξει το φρενοκομείο», μετά από τόσες προκλήσεις της και αφορμές μας που δήλωσε. Αλλά ενώ η Ελλάδα δεν θέλει, η Τουρκία αντικειμενικά δεν μπορεί.

Επειδή όπως είναι γνωστό και το γνωρίζει, έναν πόλεμο μπορεί να τον αρχίσεις όποτε θέλεις, αλλά δεν ξέρεις, πότε και πως θα τελειώσει. Και η Τουρκία δεν φημίζεται για τους πολλούς φίλους περιμετρικά της.

Για την υλοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων και απειλών, που δεν θα σταματήσουνε, το ιδανικό σενάριο γι’ αυτήν είναι να κερδίζει ότι θέλει, χωρίς μάχη, έχοντας απέναντι της μια αδρανοποιημένη Ελληνική πολιτική ηγεσία, που θα σύρεται σε διμερείς Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, εκπληρώνοντας όλες τις τουρκικές απαιτήσεις!

Για το λόγο αυτόν σήμερα η Τουρκία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη, και θα το δείχνει συνέχεια, με τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας που έχουνε δημιουργηθεί με χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και Μουσουλμανικές-Σουνιτικές ακόμη χώρες, και τον ταυτόχρονο αποκλεισμό της ιδίας, την απόφαση επανεξοπλισμού των Ενόπλων δυνάμεων, μετά από τον υπερδεκαετή μαρασμό, και την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση από πλευράς κρατών, των δικαίων της Ελλάδας.

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης