• 8 Μαΐου 2024,

Μιλώντας με το εγγόνι μου

 Μιλώντας με το εγγόνι μου

www.latimes.com

Ο εγγονός μου ζητάει να του εξηγήσω κάτι σχετικά με εκείνο που συμβαίνει στη Γάζα, γιατί αυτά που ακούει στην τηλεόραση δεν τον πείθουν. Του απάντησα έτσι, ενθυμούμενος το παρελθόν.

Μετά τις 25 Ιουλίου 1943 οι ναζί κατέλαβαν την Ιταλία, αλλά παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις και δολιοφθορές των ανταρτών, δεν σκέφτηκαν ποτέ να καταστρέψουν πόλεις, γράφει ο Francesco Masala.

Σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν (επιβίωναν;) στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το έδαφος της Γάζας, ανατίναξε σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και διέκοψε την παροχή ρεύματος, νερού και τροφής.

Είναι σαν να είχαν καταστρέψει οι ναζί μια κατοικημένη πόλη όπως η Ρώμη, ή σαν δύο Μιλάνο, διώχνοντας τους ανθρώπους που έμειναν ζωντανοί κάπου αλλού, με τα πόδια, μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, και τίποτα περισσότερο. Αλλά η Ρώμη και το Μιλάνο ήταν πιο τυχερές. Οι ναζί, που ήταν Γερμανοί, υπήρξαν ακριβείς, σκότωναν δέκα Ιταλούς για κάθε νεκρό Γερμανό, οι ισραηλινοί δεν έχουν όρια.

Και κανείς δεν λέει τίποτα, η Ιταλία δεν κάνει τίποτα;, ρωτάει ο εγγονός μου. Από το 1948, όταν ο ΟΗΕ «δημιούργησε» το Ισραήλ (και την Παλαιστίνη), οι Ηπα, η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, επέτρεψαν στο Ισραήλ να παραβιάσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που απαιτούσαν σεβασμό του διεθνούς δικαίου (και τη γέννηση της Παλαιστίνης), το Ισραήλ αναγνωρίζει μόνο τη Βίβλο, ως θεμέλιο του δικαιώματος (τους) να κάνουν ό,τι θέλουν.

Όλη η γη όπου ζουν και θα έπρεπε να ζουν οι παλαιστίνιοι στο Κράτος τους, λέει το Ισραήλ, είναι όλη γη μας, μας την έδωσε ο Θεός, και οι παλαιστίνιοι πρέπει να φύγουν. Από όλους εκείνους που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτήν την κατάσταση, το δυτικό μπλοκ, μέρος του οποίου είναι η Ιταλία, [και η Ελλάδα, στμ] υποστηρίζει το Ισραήλ ηθικά, υλικά, πολιτικά, στρατιωτικά, αηδιαστικά.

Και εξήγησέ μου την ιστορία των ομήρων, με ρωτάει. Οι παλαιστίνιοι αντάρτες έχουν πάρει ομήρους, γι’ αυτό οι ισραηλινοί κάνουν αυτή τη σφαγή και την καταστροφή. Τους θέλουν πίσω, θα τους έχουν ξανά με αντάλλαγμα παλαιστίνιους ομήρους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, ποτέ με μια δίκαιη δίκη, όπως το εννοούμε εμείς, για ένα σχόλιο στα social media, για πέταγμα πέτρας, για αντίσταση στη βία των ισραηλινών εποίκων που καταλαμβάνουν τα παλαιστινιακά εδάφη, διώχνουν τους παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, είναι και αυτοί όμηροι, λένε οι παλαιστίνιοι.

Αλλά, λέει ο ανιψιός μου, αν ακούς τηλεόραση, οι ισραηλινοί είναι άγιοι και οι παλαιστίνιοι διάβολοι. Κι εσύ μη την βλέπεις, του απάντησα. Ο ΑΤΤΙΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος la Bottega del Barbieri

Διαβάστε επίσης