• 8 Μαΐου 2024,

Μήνυμα διεθνιστών στη Ροζάβα

 Μήνυμα διεθνιστών στη Ροζάβα

Μάθαμε από τους ανθρώπους εδώ τι σημαίνει να προστατεύεις τον τόπο σου να προστατεύεις την ύπαρξη, και να επιμένεις σε αυτό μέχρι τέλους.

Είμαστε διεθνιστές στη Ροζάβα,

Είμαστε στην καρδιά της Γυναικείας Επανάστασης.

Είμαστε στο πνεύμα της επαναστατικής νεολαίας.

Είμαστε στη δύναμη των αμυντικών δυνάμεων YPG και YPJ.

Βρισκόμαστε στον ιστό των αστικών Υποδομών – έργων όπως η παροχή νερού και ενέργειας.

Μπορείτε να μας βρείτε σε σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικά συμβούλια, δικαστήρια και δήμους.

Είμαστε στα τούνελ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις πόλεις ενάντια στην τεχνολογική υπεροχή των κατακτητών.

Είμαστε στο «Mala Jin», μαθαίνοντας από τις πιο σοφές γυναίκες αυτών των γαιών.

Είμαστε στα χωριά, νιώθοντας το πραγματικό νόημα της κοινότητας.

Βρισκόμαστε στους προσφυγικούς καταυλισμούς, βλέποντας το ζωντανό πνεύμα της αντίστασης.

Επισκεπτόμαστε οικογένειες που μιλούν για το νόημα του να μπορεί ο καθένας να ζει στη δική του γη, με τη δική του κουλτούρα και γλώσσα.

Προσπαθούμε να μοιραστούμε ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας εδώ μέσα από τις αναφορές και τις γνώσεις, τις πληροφορίες μας

Από τις 5 Οκτωβρίου, αυτή η περιοχή δέχεται μαζικές επιθέσεις. Πολεμικά αεροπλάνα και πολεμικά drones βομβαρδίζουν τις ζωτικής σημασίας υποδομές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εν μέσω μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η Τουρκία βομβάρδισε σιλό σιταριού.

Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, οι μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου βρίσκονται στοχευμένες. Εν μέσω λειψυδρίας, φράγματα για πόσιμο νερό δέχθηκαν επίθεση και, επιπλέον, σε κάποια μέρη νοσοκομεία και σχολεία καταστράφηκαν από τα βαριά όπλα των φασιστών.

Το Τουρκικό Κράτος ανακοινώνει αμέσως μετά: «Ό,τι και αν προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν, θα το καταστρέψουμε εκ νέου». Τις τελευταίες μέρες το Τουρκικό Κράτος τρομοκρατεί ιδιαίτερα τον κόσμο: κοντά στην Ντιρμπεσίγιε- Dirbesiye, 5 γυναίκες που μάζευαν βαμβάκι τραυματίστηκαν στα χωράφια, στο Αΐν Ισά-Ain Isa χτυπήθηκαν ένας 10χρονος και ένας 9χρονος πέφτοντας νεκροί, ο κατάλογος αυτών των βαρβαροτήτων μεγαλώνει κάθε μέρα.

Όλα αυτά ενάντια σε μια κοινωνία που για χρόνια πολέμησε ενάντια στο ISIS και μέχρι σήμερα αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης εκατοντάδων διεθνών στελεχών του ISIS, επειδή οι χώρες καταγωγής τους αρνούνται να τους δεχτούν πίσω.

Όλα αυτά ενάντια σε μια κοινωνία, που θρηνεί πάνω από 13.000 πεσόντες μαχόμενους εναντίον του ISIS και άλλων ισλαμιστικών ομάδων. Όλα αυτά ενάντια σε μια κοινωνία, που δοξολογούνταν ως «ηρωική» όταν ήταν προς το συμφέρον ορισμένων διεθνών ηγεμονικών δυνάμεων.

Όλα αυτά κατά μιας κοινωνίας, η οποία αγωνίζονταν για ζωή και ελευθερία για πάνω από 10 χρόνια και γίνεται ο φάρος της ελπίδας, το φως που δείχνει το δρόμο σε έναν κόσμο γεμάτο φασισμό και καταστροφή. Και όταν αυτή η κοινωνία δεν υποκύπτει αλλά αμύνεται και δείχνει τη δύναμη της αντίστασης της, η βία του εχθρού εντείνεται.

Την 1η Οκτωβρίου, ημέρα επαναλειτουργίας της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στην καρδιά του Τουρκικού Κράτους, την Άγκυρα, εξερράγησαν πολλές βόμβες. 2 αγωνιστές της «Ταξιαρχίας των Αθανάτων» από το Κίνημα Ελευθερίας του Κουρδιστάν με το όνομα Rojhat Zîlan και ο Erdal Şahîn αποφάσισαν να φέρουν εις πέρας μια δράση, θυσιάζοντας τον εαυτό τους, μια πράξη αντίστασης.

Μπήκαν στον εσωτερικό χώρο των Ειδικών Δυνάμεων, υπεύθυνων για την ασφάλεια του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, πυροβόλησαν μέλη αυτής της μονάδας και εξερράγησαν με τις βόμβες που έφεραν μαζί τους.

Γιατί μια τέτοια ενέργεια; Το ζήτημα όσων δεν βλέπουν τον καθημερινό τρόμο που σκορπά η Τουρκία.

Στο Βόρειο Κουρδιστάν, διεξάγεται ένας συστηματικός πόλεμος ενάντια στην κοινωνία, ιδιαίτερα κατά των γυναικών. Βιασμοί, απαγωγές και δολοφονίες συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, η γυναικοκτονία είναι ανεξέλεγκτη.

Τα χωριά δέχονται επίθεση, νεκροταφεία βομβαρδισμένα και βεβηλωμένα, τα πτώματα στέλνονται στις οικογένειές τους σε σακούλες και κουτιά. η δημοκρατική αντιπολίτευση φυλακίζεται ή εξορίζονται μαζικά.

Κάθε μέρα πολιτικοί κρατούμενοι αφήνουν τις φυλακές σε φέρετρα και τα συστηματικά βασανιστήρια και η αυθαίρετη αδικία είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Στο Νότιο Κουρδιστάν/Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία διεξάγει έναν φαύλο πόλεμο, όπως ποτέ δεν έχει ξαναδεί η ιστορία.

Και η βαρβαρότητα του εχθρού και η αντίσταση του Αντάρτικου είναι χωρίς προηγούμενο. Σχεδιάζουν να διαλύσουν την Guerilla με τη μεθοδική χρήση χημικών όπλων, θερμοβαρικά όπλα και τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά οι Αντάρτες πολεμούν εδώ και χρόνια μέσω πολύπλοκων συστημάτων από σήραγγες και είναι ακόμα ανίκητοι.

Επειδή η Τουρκία δεν τα κατάφερε με επιτυχία κατά του Αντάρτικου, ούτε μέσω χερσαίων εισβολών ούτε με αεροπορικές επιθέσεις, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να ενισχύει την πολιτική της επιρροή στην περιοχή και να εντείνει τα δίκτυα των μυστικών υπηρεσιών της.

Στο Δυτικό Κουρδιστάν / Βόρεια Συρία, η Τουρκία είναι επίσημη κατοχική δύναμη στο Αφρίν, το Gire Spi και τη Serekaniye, περιοχές που αποτελούσαν μέρος της Αυτόνομης Αυτοδιοίκησης πριν από το 2018.

Κούρδοι απομακρύνονται βίαια από την περιοχή και μέχρι σήμερα η Τουρκία εγκαθιστά ισλαμιστικές πολιτοφυλακές και τις οικογένειες τους εκεί. Η Τουρκία συμμαχεί με ισλαμιστικές δυνάμεις για την καταπίεση και τον έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών και πέρα.

Οι επιθέσεις και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το ISIS στη Βόρεια Συρία παρακολουθούνται και κατευθύνονται από το τουρκικό κράτος, όπως η απόπειρα jailbreak-απόδρασης από τις φυλακές στο Haseke τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι δύο αγωνιστές Rojhat Zîlan και Erdal Şahîn έστειλαν ένα μήνυμα στον κόσμο.

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Κέντρου Λαϊκής Άμυνας που δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου ειπώθηκε: «Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει ότι τα μέλη της Ταξιαρχίας των Αθανάτων θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα με μικρή μόνο αλλαγή στο χρόνο τους, αν το ήθελαν.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν ελήφθη εσκεμμένα (…). Αυτή η ενέργεια είναι μια πράξη νόμιμης άμυνας κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται (…)· ενάντια στην απάνθρωπη πρακτική και πολιτική της απομόνωσης που εφαρμόζεται σε όλες τις φυλακές της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Kατά της χρήσης χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών μας (…)· ενάντια στη λεηλασία της φύσης μας και την Οικολογική καταστροφή στο Κουρδιστάν. ενάντια στην καταπίεση του κουρδικού λαού και όλων των δημοκρατικών κύκλων».

Από την αρχή του ένοπλου αγώνα του PKK το 1984 μέχρι σήμερα, η Τουρκία προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βούληση αντίστασης του λαού, και σε αυτό απέτυχαν. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαδικασίας εκδημοκρατισμού της περιοχής.

Αυτά είναι τα λόγια του Abdullah Öcalan, ήδη από την εποχή των πρώτων εκεχειριών της δεκαετίας του ’90. Στην γραπτή Υπεράσπισή του, όπως ο «Χάρτης πορείας για τις Διαπραγματεύσεις» του 2013, the “Roadmap for Negotiations” from 2013, περιγράφει λεπτομερώς πόσο βιώσιμη είναι και δυνατή η ειρήνη στην περιοχή.

Ωστόσο, το πιο πρόσφατο κύμα επιθέσεων το δείχνει για άλλη μια φορά Η Τουρκία επιμένει να πραγματοποιήσει το νεο-οθωμανικό όνειρό της, μιλώντας τη γλώσσα του αποικισμού και της γενοκτονίας.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο στρατός που διεξάγει αυτόν τον αποικιακό πόλεμο στην περιοχή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ.

Η 9η Οκτωβρίου δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο Τσε Γκεβάρα, ένας από τους σημαντικότερους Διεθνιστές στην παγκόσμια ιστορία, δολοφονήθηκε.

9 Οκτωβρίου 1998 είναι η ημέρα του Abdullah Öcalan, ο οποίος, λόγω τεράστιων πολιτικών και στρατιωτικών πιέσεων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία, γεγονός που οδήγησε σε 129 ημέρες Οδύσσειας στην αναζήτηση καταφυγίου, η οποία τελείωσε με την απαγωγή του κατά την πτήση προς Νότια- Αφρική και τελικά παραδίδεται στην Τουρκία.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 1999 κρατείται σε πλήρη απομόνωση στο νησί της φυλακής Imrali, και για 2,5 χρόνια ούτε οικογένεια ούτε δικηγόροι μπορούν να τον επισκεφτούν, η κατάστασή του είναι ακόμα ασαφής. Και πάλι στις 9 Οκτωβρίου 2019, ξεκινά η εισβολή στο Gire Spi και Serekaniye, και από τότε η περιοχή βρίσκεται υπό Τουρκική Αποικιακή Διοίκηση.

Τώρα τελικά, φέτος, στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία επιτέθηκε στην περιοχή Cizire. 29 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Asayîş, που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή, σφαγιάστηκαν μέσω κατευθυνόμενης αεροπορικής επιδρομής, λίγες μέρες πριν το τέλος μιας πολύμηνης, μακράς εκπαίδευσης.

Γιατί ο κόσμος δεν δίνει σημασία;

Ο γενοκτονικός αποικισμός του παλαιστινιακού λαού έχει κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και γύρω στον κόσμο παρακολουθούμε την αντίστασή τους. Το Τουρκικό κράτος βλέπει αυτή την κατάσταση ως μια ευκαιρία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη σύγκρουση ώστε να εντείνει τις επιθέσεις της στη Ροζάβα, περνώντας απαρατήρητη.

Χωρίς μια ενεργή εισβολή να συμβαίνει στη Ροζάβα, ο κόσμος κλείνει τα μάτια, αλλά η Τουρκία τρομοκρατεί την περιοχή με έναν πόλεμο χαμηλής έντασης για χρόνια. Φυσικά, ο αγώνας στην Παλαιστίνη σχετίζεται άμεσα με τον αγώνα στη Ροζάβα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Για να αναπτυχθεί μια νέα δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να ξεπεραστεί η κατοχή ώστε οι λαοί να αρχίσουν να ζουν μαζί. Ωστόσο, είτε είναι στο όνομα του Παλαιστινιακού, Κουρδικού ή Ισραηλινού λαού, η απάντηση δεν μπορεί να είναι περισσότερα έθνη-κράτη, και δεν επιλύεται μέσω εθνικών κρατών, ούτε του εθνο-εθνικισμού.

Ο Κουρδικός λαός έχει αναλάβει κάτι παρά πάνω από απλά έναν αγώνα για τη δική τους απελευθέρωση, αλλά ένα μεγαλύτερο αγώνα για έναν νέο τρόπο ζωής, μια ελεύθερη ζωή, ένα τρόπο-δρόμο για όλους τους λαούς του κόσμου. Η προστασία αυτού του αγώνα σημαίνει προστασία της ελπίδας ενός νέου κόσμου.

Η Τουρκία διακηρύσσει αυτές τις τρέχουσες επιθέσεις ως την «πρώτη φάση του πολέμου».

Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει τα θεμέλια της ζωής των ανθρώπων, με επιθέσεις να επηρεάζουν τόσο υλικές όσο και άυλες συνθήκες. Η αντίσταση εδώ βασίζεται στο λαό. Η Τουρκία θέλει οι άνθρωποι να καταστούν πρόσφυγες και να εγκαταλείψουν τις παραμεθόριες περιοχές.

Μια άδεια γη είναι πιο εύκολο να καταληφθεί. Αυτή είναι η τακτική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, αλλά οι τρέχουσες επιθέσεις σηματοδοτούν μια νέα «συνολική» διάσταση αυτού. Με απλά λόγια: εν μέσω μιας λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης», ένα Κράτος του ΝΑΤΟ παίρνει τα φυσικά θεμέλια της Ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Υπάρχουν εικασίες για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου. Θα μπορούσε να είναι η άμεση δολοφονία ατόμων σε ηγετικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης. Η πρόκληση εξεγέρσεων κατά της Αυτοδιοίκηση μέσα στον κόσμο, λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών είναι επίσης δυνατή. όπως είναι πιθανό ορισμένες περιοχές να δεχτούν εντονότερες επιθέσεις για να προκληθεί μαζική μετανάστευση. Όλα αυτά είναι πιθανά.

Αλλά…

Το σίγουρο είναι η αντίστασή μας, η πεποίθησή μας, η αποφασιστικότητα και η διαύγεια μας.

Μαζί υπερασπιζόμαστε τη Rojava.

Μαζί πολεμάμε ενάντια στον τουρκικό φασισμό.

Μαζί με όλους τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την επανάσταση της Ελευθερίας των Γυναικών, Οικολογία και Δημοκρατία.

Μαζί με όλους εκείνους που καταπολεμούν τα αίτια του εκτοπισμού και της εκποίησης.

Μαζί με όλους εκείνους που υπερασπίζονται τα δάση, τις πεδιάδες και τα βουνά μας σε όλο τον κόσμο με όλα τα απαραίτητα μέσα.

Μαζί με όλους αυτούς που φωνάζουν Jin Jiyan Azadi! Γυναίκες Ζωή Ελευθερία!

Για όλους αυτούς που περπάτησαν αυτό το μονοπάτι πριν από εμάς και για όλους όσους ακολουθούν μετά από εμάς.

Για όλους εκείνους που βρίσκονται σε αναζήτηση της ελευθερίας. Για την οικοδόμηση μιας νέας ζωής όπου ο καπιταλισμός, ο εθνικισμός και η πατριαρχία δεν έχει καμία δυνατότητα ύπαρξης.

Σας προσκαλούμε όλους να υπερασπιστείτε την επανάσταση στο Κουρδιστάν και τη βορειοανατολική Συρία μαζί μας. Οι τρόποι και οι δυνατότητες είναι τόσες όσο και τα αστέρια στον ουρανό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αποφασιστικότητα και πως οι αριθμοί μας είναι πολλοί.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε φίλους σε 5 ηπείρους να ζητούν ελευθερία για τον Abdullah Öcalan. Αυτό έδωσε άφθονη δύναμη και ενέργεια – στέλνουμε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς μας σε όλους σας!


Bijî Rêber Apo!

Bijî Berxwedana Rojava!

Long live revolutionary Internationalism!

JIN JIYAN AZADÎ!

Στην αγάπη και τη Σύνδεση, τη Σχέση μας

Οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι συμμαθητές σου

Οι αδερφές, τα αδέρφια, οι κόρες, οι γιοι, τα εγγόνια, τα ξαδέρφια σου

Οι σύντροφοι των γιων και των κορών σας, που δίνουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την επανάσταση

Διεθνιστές στη Ροζάβα

Οκτώβρης 12, 2023

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης