«Να ελευθερώσουμε όλους της γης τους κολασμένους»

 «Να ελευθερώσουμε όλους της γης τους κολασμένους»

12/10/2022

Χαιρετισμός που διαβάστηκε στην Πάτρα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Pasquale Abatangelo Έτρεχα και σκεφτόμουν την Άννα»:

Από την μακρινή Καβάλα στέλνω ένα θερμό χαιρετισμό και μια σφιχτή αγκαλιά στον αγαπητό σύντροφο Πασκουάλε και σε όλους εσάς που μαζευτήκατε για να τον τιμήσετε! Είχα κι εγώ την τύχη να μοιραστώ εκείνα τα υπέροχα όσο και τρομερά χρόνια ’70 στην Φλωρεντία, παλεύοντας, από άλλα μονοπάτια, για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης.

Διαφορετικός ο δρόμος μου, μα αυτό δεν έχει καμία σημασία, μιας και βρισκόμασταν στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος. Ας γίνει το βιβλίο, η ιστορίες τις οποίες περιγράφει, φάρος και οδηγός για τους αγώνες του σήμερα. Ευχαριστώ τον Πασκουάλε, τον Λεωνίδα και όλους σας  Hasta siempre

Mιχάλης Μαυρόπουλος

Ο Πασκουάλε Αμπατάντζελο γεννήθηκε το 1950 στη Φλωρεντία. Τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς προλεταριακής οικογένειας με καταγωγή από τον Νότο. Τη δεκαετία του 1970, μετά από μια σειρά εμπειριών του δρόμου που θα τον οδηγήσουν αρκετές φορές στη φυλακή, συμμετέχει ενεργά στις εξεγέρσεις των προλετάριων κρατούμενων μέσα στις φυλακές και έξω από αυτές στις διαδηλώσεις της επαναστατικής αριστεράς.

Στις 29 Οκτώβρη του 1974, συλλαμβάνεται στη Φλωρεντία μετά από μια «προλεταριακή απαλλοτρίωση» των Ένοπλων Προλεταριακών Πυρήνων (ΝΑΡ) στο Ταμιευτήριο της πλατείας Αλμπέρτι. Εκεί, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους καραμπινιέρους, θα τραυματιστεί σοβαρά, ενώ δυο σύντροφοί του, ο Λούκα Μαντίνι και ο Σέρτζιο Ρομέο, έχασαν τη ζωή τους.

Συμμετέχει στις εξεγέρσεις στις ειδικές φυλακές στην Αζινάρα το 1979 και στο Τράνι το 1980. Ήταν ένας από τους δεκατρείς πολιτικούς κρατούμενους, την απελευθέρωση των οποίων είχαν ζητήσει οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (BR) με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Χριστιανοδημοκρατίας Άλντο Μόρο.

Εξέτισε είκοσι χρόνια φυλακής, έξι χρόνια ημιελευθερίας και τέσσερα χρόνια επιτηρούμενης ελευθερίας. Ποτέ δεν μετανόησε ούτε διαχωρίστηκε. Να ευχαριστήσω με την ευκαιρία τον Δυσήνιο Ίππο που μας δάνεισε την φωτογραφία του Πασκουάλε και το σύντομο κείμενο σχετικό με την ζωή του συντρόφουη φωτογραφία τραβήχτηκε στην εκδήλωση των Αθηνών στο Red και Noir

 Μιχάλης΄Μίκης’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης