• 20 Απριλίου 2024,

Να προστατέψουμε τη ΒΙΟΜΕ – Proteggere la VIOME

 Να προστατέψουμε τη ΒΙΟΜΕ – Proteggere la VIOME

16/03/2023

VIOME fabbrica autogestita αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

12 Μαρτίου 2023

Πριν από δέκα χρόνια άρχισε να γράφεται στην Ελλάδα μια εξαιρετική ιστορία που κανείς δεν είχε προβλέψει, αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες που καταλαμβάνουν, παίρνουν στα χέρια τους, μετατρέπουν και ανοίγουν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην επικράτεια.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη -όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την σιδηροδρομική καταστροφή που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη γραμμή Αθήνα/Θεσσαλονίκη- δεν είναι γνωστοί μόνο για τα οικολογικά απορρυπαντικά τους, αλλά και για το ότι δημιούργησαν έναν χώρο αγώνα, πολιτισμού, αλληλεγγύης.

“Σήμερα βρισκόμαστε στην ατυχή θέση να σας ενημερώσουμε ότι η αυτοδιαχειριζόμενη VIOME κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ – γράφουν – Μέσω αδιαφανών διαδικασιών, η γη της χρεοκοπημένης μητρικής της VIOME Filkeram πουλήθηκε σε ένα νοτιοαφρικανικό hedge fund…”. Tόλες οι πληροφορίες για να συμμετάσχετε στη διεθνή εβδομάδα υποστήριξης της ΒΙΟΜΕ

Για μια δεκαετία, η ΒΙΟΜΕ ήταν το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα, όπου οι εργάτες ελέγχουν την παραγωγή. Είναι ένας κόμβος στη συνέχεια των παγκόσμιων αγώνων αξιοπρέπειας των εξεγερμένων ενάντια στην καπιταλιστική εισβολή που σαρώνει τον κόσμο: από τη Ροζάβα μέχρι την Τσιάπας, από τα κίτρινα γιλέκα της Γαλλίας μέχρι το «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα κατεχόμενα εργοστάσια στην Αργεντινή μέχρι τους δίχως κατοικία, τους άστεγους της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, από τις εξεγέρσεις στο Ιράν και τη Χιλή έως τους πανταχού παρόντες αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και τη λεηλασία της φύσης.

Πριν από δέκα χρόνια, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ άρχισαν να παράγουν οικολογικά απορρυπαντικά στο εργοστάσιο που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες. Ενάντια στις επιθέσεις του κράτους και του κεφαλαίου, η ΒΙΟΜΕ πάλεψε και επιβίωσε χάρη στη στήριξη ενός τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, το κατειλημμένο εργοστάσιο έχει γίνει ένας σημαντικός χώρος αγώνα, δημιουργίας και πολιτισμού: αυτόνομες αγορές, συντονισμός των εργαζομένων στα ανακτημένα εργοστάσια και συνεργατικές πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο, η πρώτη εργατική κλινική στην Ελλάδα, φεστιβάλ, εικαστικές παρεμβάσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κινηματογραφικές, συναυλίες, πολιτικές συζητήσεις, δράσεις αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Τι συνέβη; Σήμερα είμαστε στην ατυχή θέση να σας ενημερώσουμε ότι η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Μέσω αδιαφανών διαδικασιών, η γη της χρεοκοπημένης μητρικής VIOME Filkeram πουλήθηκε σε ένα νοτιοαφρικανικό hedge fund.

Πάγιο αίτημα του αγώνα μας ήταν να διαχωριστεί η ΒΙΟΜΕ από την υπόλοιπη περιουσία της μητρικής εταιρείας και να δοθεί στον εργατικό συνεταιρισμό, στον οποίο η πρώην εργοδοσία συνεχίζει να χρωστά εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και ημερομίσθια.

Δυστυχώς καμία κυβέρνηση, οποιουδήποτε χρώματος, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Ενώ όλοι ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την εργασία και την οικονομική δραστηριότητα, ουσιαστικά ξεπουλούν χωρίς να ανησυχούν για την επιβίωση των εργαζομένων. Το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που απελευθερώθηκε από τα αφεντικά και επέστρεψε στην κοινωνία, το μόνο εργοστάσιο που λειτουργεί με όρους αυτοδιαχείρισης, ισότητας και αλληλεγγύης, κινδυνεύει!

Ως εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και το κίνημα αλληλεγγύης δηλώνουμε ότι θα μείνουμε στο εργοστάσιο, ότι η παραγωγική διαδικασία θα συνεχιστεί με κάθε μέσο, ​​ακόμα κι αν το κεφάλαιο και το κράτος καλέσουν την αστυνομία. Όσες φορές και να μας βγάλουν, θα ξαναμπαίνουμε. Γιατί αυτός ο τόπος είναι η ζωή μας και αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών αγώνων της πόλης μας!

Τι θα θέλαμε να κάνετε; Θέλουμε το μήνυμά μας να φτάσει σε όλο τον κόσμο: Απομακρυνθείτε από τη VIOME! Το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης θα σταματήσει κάθε «επένδυση» και κάθε προσπάθεια εκκένωσης! Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα!

Σας προσκαλούμε στη Διεθνή Εβδομάδα Αλληλεγγύης VIOME με στόχο τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας. Με κορύφωση στις 18 μαρτίουόταν θα πραγματοποιηθεί εθνική πορεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καλούμε τις συλλογικότητες σας σε δράση αυτή την εβδομάδα.

Για όλους μας, κάθε πορεία, κάθε μικρόφωνο, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε ψήφισμα σωματείου, κάθε διαμαρτυρία σε ελληνική πρεσβεία ή προξενείο, κάθε μικρή και μεγάλη δράση έχει σημασία, τόσο πρακτικά όσο και συμβολικά!

Για την προώθηση των δράσεων, χρησιμοποιούμε το hashtag #defendViome e il logo che accompagna questo testo. Potete inviare foto o testi di supporto al protbiometal@gmail.com. Προωθούμε αυτή την έκκληση στους συντρόφους μας, σε όλες τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις, τα σωματεία που γνωρίζουμε και με τα οποία είμαστε σε επαφή. Ας ενώσουμε τους αγώνες μας σε όλο τον κόσμο και ας κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας ενάντια στον καπιταλισμό.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ! ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! – ALLONTANATEVI DALLA VIOME! NEMMENO UN PASSO INDIETRO! #difendVIOME

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης