• 7 Μαΐου 2024,

Ο Drakon, ο Lorenzo Orsetti και οι νέοι Παρτιζάνοι

 Ο Drakon, ο Lorenzo Orsetti και οι νέοι Παρτιζάνοι

13 Ιουνίου 2019

O Marco Gelhat είναι ο νεότερος Ιταλός μαχητής στη Συρία. Έφυγε για να ενταχθεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες YPG σε ηλικία μόλις 22 ετών. οι Ακραίες Συνέπειες Estreme Conseguenze αφιερώνουν μια σειρά συνεντεύξεων στους νέους παρτιζάνους κατά του ISIS.

Άνδρες και γυναίκες που λογάριασαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και οι οποίοι, μόλις επέστρεψαν στην Ιταλία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση από αστυνομικά τμήματα και εισαγγελείς.

Ορισμένοι από αυτούς κινδυνεύουν με περιοριστικά μέτρα, να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα, να υποστούν έναν «περιορισμό», μια απαγόρευση με βάση τον υποτιθέμενο κοινωνικό τους κίνδυνο. Αυτές είναι ιστορίες που διαφεύγουν της προσοχής των mainstream μέσων ενημέρωσης και τις οποίες οι ΑΣ θέλουν να διηγηθούν από κοντά.

Συναντάμε τον Μάρκο σε μια ταβέρνα του rodigino, μια πεδιάδα που είναι ήδη ζεστή το καλοκαίρι. Το βλέμμα του, η γαλήνη του κάνουν εντύπωση. «Όταν έφυγα δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Η οικογένειά μου δεν ήξερε τίποτα, οι φίλοι μου δεν ήξεραν τίποτα».

Ήταν μια όμορφη συνάντηση, nom de guerre, όνομα μάχης «Drakon». Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον θείο του, Giuliano Giovannini για αυτή τη συνάντηση.“ Το επεξεργαζόμουν και το ξαναδούλευα στο μυαλό μου για περισσότερο από ένα χρόνο, μελετούσα τα κείμενα του Οτσαλάν, με ενδιέφερε το κουρδικό ζήτημα που είχε φουντώσει εδώ και λίγο καιρό, λέει.

Σιγά σιγά με μικρά βήματα πλησίασα την ιδέα να φύγω, γοητευμένος και από τον ισπανικό εμφύλιο, γοητευμένος από τις διεθνιστικές παρτιζάνικες ιστορίες, πάντα με γοήτευαν και αυτό το σύνολο αιτιών και παραγόντων συνέβαλλαν… στο τέλος έφυγα.

Δεν ξεκίνησα με την ιδέα της μάχης, θεωρώ ότι η βία είναι η ακραία λύση, η ακραία έσχατη λύση, πρέπει πάντα πρώτα να μιλάμε, πρέπει να υπάρχει διάλογος, το όπλο πρέπει να είναι πάντα η τελευταία «αναγκαιότητα”.

Πήγα εκεί για να μάθω, δεν πήγα για να διδάξω, δεν πήγα για να γιορτάσω τον εαυτό μου ή για να βρω κάτι που έχασα… Πήγα εκεί για να μάθω, πήγα εκεί για να γνωρίσω, και πήγα εκεί για τα λίγα που μπορούσα να δώσω, για να δώσω κάτι.

Αν έπρεπε να περάσω όλη την ημέρα καθαρίζοντας τουαλέτες, χρησιμοποιώντας μια γαλλική γλώσσα, θα το έκανα αυτό. Φυσικά, η πολεμική κατάσταση απαιτεί να εκπαιδεύεσαι, και να μάθεις να χρησιμοποιείς τα όπλα, γιατί αν μπει κάποιος στο σπίτι σου και πρέπει να αμυνθείς…

Η εκπαίδευση προβλέπει και έναν ιδεολογικο-γλωσσικό σχηματισμό, ανάπτυξη, άρα ιδεολογικό. ανασκοπεί κανείς τα κείμενα του Οτσαλάν, ξεκινάει από τους Σουμέριους, εξετάζει τη μυθολογία, καλώς ή κακώς το μεσανατολικό σώμα το οποίο εμπλουτίζεται από τη δυτική φιλοσοφία που είναι η «Ocaliana», αυτή η «apoista»… καλώς ή κακώς.

Στη συνέχεια περνάμε στη γλώσσα, συνεπώς στη μελέτη του κουρδικού Cumangi, και τέλος στη στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτό που θυμάμαι πάντα, είναι τα μάτια των παιδιών, αυτό που μου παραμένει περισσότερο, γιατί ένα παιδί βρίσκεται σε έναν πόλεμο που δεν τον θέλει, βλέπει τις βόμβες να πέφτουν από τον ουρανό αλλά δεν είναι ένα παιχνίδι αστείων, πεθαίνουν για κάτι, για τι… δεν ρωτούν ποτέ το γιατί τους εαυτούς τους, δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο πίσω από όλο αυτό, ίσως και παράλογο.

Είναι λίγο πιο περίπλοκο, γιατί να σκοτώνεις είναι διαφορετικό, το θεωρώ ως έσχατη λύση, δεν είναι… – Δεν θέλω να ρωτήσω αν σκότωσες κάποιον, αλλά ήσουν έτοιμος να το κάνεις, ήσουν σε πόλεμο… Είναι ότι όπως το βλέπω, είναι πολύ μηχανικό, με την έννοια… είναι ψυχρό, είναι λογικό, ναι, μετά υπάρχουν τα παράλογα συστατικά που σώζουν τη ζωή σου, τα ασυνείδητα, όμως όταν είσαι εκεί σκέφτεσαι να ζήσεις και αν σκέφτεσαι να ζήσεις σκέφτεσαι αυτόματα, λες δεν πρέπει να πεθάνω, γιατί είμαι εδώ, οπότε κάνεις έτσι ώστε να επιβιώσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καθίσταται πολύ λογικό, ενστικτώδες, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, αλλά γίνεται πολύ αυτοματοποιημένο.

Ναι, νιώθω μόνος από μια ορισμένη σκοπιά, αλλά πάντα σκέφτομαι όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παλεύουν και καταγγέλλουν τις αδικίες καθημερινά, αλλά αυτό το έλεγε και ο – Zinn – ο βορειοαμερικανός ιστορικός. μια φορά σε μια συνέντευξη του είπαν «μα μερικές φορές δεν νιώθεις μόνος με τις σκέψεις σου» και αυτός απάντησε «ναι κάθε τρίτη νιώθω πάντα λίγο μόνος, αλλά μετά σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους που αμφισβητούν τις αδικίες και τις καταγγέλλουν κάθε μέρα και αυτό με κάνει να νιώθω καλύτερα, γιατί με κάνει να μη νιώθω μόνος».

Αυτό είναι που με κάνει να νιώθω λιγότερο μόνος, γιατί παντού υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που δεν είναι μόνες/οι, αλλά είμαστε όλοι ενωμένοι και διαφορετικοί με έναν κάποιο, συγκεκριμένο τρόπο”

O Marco συνάντησε και γνώρισε τον Λορέντζο ‘Ορσο’ Ορσέτι, ο οποίος έπεσε στις 18 του περασμένου Μαρτίου. Η σορός του Lorenzo επέστρεψε επιτέλους στην Ιταλία, αναμένεται η ιταλική κηδεία, αφού η Κουρδική κοινότητα τον έχει ήδη χαιρετίσει.

(*) Η “bottega” παίρνει αυτό το άρθρο από το http://www.osservatoriosulfascismoaroma που δείχνει ως πηγή το “Estreme conseguenze”. Αυτό είναι το σημείωμα του Osservatorio που συνοδεύει τη δημοσίευση: μοιραζόμαστε τον ορισμό «νέοι παρτιζάνοι» που δόθηκε από το συντακτικό προσωπικό του «Extreme Consequences» στους μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών που στρατεύτηκαν κατά του ISIS και δεδομένου ότι ο ιστότοπός μας ήταν πάντα στο πλευρό των παρτιζάνων, νέων ή παλαιών, αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε αυτό το άρθρο του Daniele De Luca (το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου στον ιστότοπο “Estreme Conseguenze”).

Το συντακτικό προσωπικό του εργαστηρίου, της bottega, αποτελείται από τον Daniele Barbieri και όποιον συνεισφέρει ελεύθερα, δωρεάν και εθελοντικά με περιεχόμενα, πληροφορίες και απόψεις.

2 COMMENTI ΣΧΟΛΙΑ

  • Daniele Barbieri 20 Ιουλίου 2019 14:47 Θα ήθελα να επισημάνω ότι στη νέα «Internazionale» –είναι από χθες το νούμερο 1316 στα περίπτερα– υπάρχει ένθετο Zerocalcare (30 σελίδες) με την ιστορία του Lorenzo Orsetti – Heval Tekosher «Orso»: ένας παρτιζάνος, που πέθανε πολεμώντας ενάντια στο νέο φασισμό (το Isis και οι σύμμαχοί του).Rispondi
  • La Bottega del Barbieri 29 Noεμβρίου 2020 12:29 VV. – “Her Dem Amade Me ★ Είμαστε πάντα έτοιμες, είμαστε πάντα έτοιμοι– Στον Lorenzo Orsetti”.
    Παραγγείλετε το αντίγραφο της συλλογής “HAR DEM AMADE ME ★ SIAMO SEMPRE PRONTI, SIAMO SEMPRE PRONTE”
    Το διπλό cd με δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κομμάτια των: 24 Grana, Serena Altavilla, Assalti Frontali, Angela Baraldi, Cesare Basile, Paolo Benvegnù, Giorgio Canali, Pierpaolo Capovilla & I Cattivi Maestri, Marco Colonna, Vittorio Continelli, Max Collini, Cristiano Crisci, Dagger Moth, Ginevra Di Marco, Er Tempesta, Giancane, La Rappresentate di Lista, Lucio Leoni, Malasuerte Fi Sud, Mokadelic, Nummiriun, Rita ‘Lilith’ Oberti, Marco Parente, Carmelo Pipitone, Rapper C J A SAP, Marina Rei, Roncea, Rosso Fuoco, Tre Allegri Ragazzi Morti, Giovanni Truppi, Margherita Vicario. https://blackcandyrecords.bigcartel.com/product/her-dem-amade-me

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης