Ο μύθος του ακριβού ελαιολάδου: Γράφει η Ζωή Κίτσου

 Ο μύθος του ακριβού ελαιολάδου: Γράφει η Ζωή Κίτσου

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), στην Ελλάδα, η κατανάλωση ελαιολάδου είναι 10 λίτρα ανά άτομο ετησίως.

Επομένως, μία τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 40 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο. Την εσοδεία της ελαιοκομικής περιόδου 2023 -2024 ο Παραγωγός προς τον καταναλωτή τη διαθέτει προς  10€/L μέση τιμή. Άρα η μέση ετήσια οικογενειακή  δαπάνη ελαιολάδου είναι: 40L × 10€/L= 400€.

Αντίστοιχα, σε μία τετραμελής οικογένεια, αν δύο από τα μέλη της πίνουν από ένα καφέ ημερησίως, σε επιχειρήσεις που τον προσφέρουν, τότε το χρόνο (365 μέρες × 2 καφέδες=730) πίνουν 730 καφέδες. Υπολογίζουμε ως μέση τιμή πώλησης από τις επιχειρήσεις διάθεσής του τα 3€/καφές.

Άρα, η ετήσια δαπάνη σε καφέ είναι: 730 × 3€/καφές = 2.190€. Παρατηρήσεις: 1η Τα ετήσια έξοδα μίας τετραμελής οικογένειας για ελαιόλαδο καλύπτουν τις ανάγκες και των τεσσάρων μελών της, ενώ αντίστοιχα για καφέ καλύπτουν τις ανάγκες μόνο των δύο από τα τέσσερα μέλη της.

2η: Όταν τα ετήσια έξοδα για κατανάλωση καφέ, που είναι ένα προϊόν ελάχιστης διατροφικής αξίας, είναι πενταπλάσια (2.190€) συγκριτικά με το ελαιόλαδο (400€) που αποτελεί  ένα προϊόν με τεράστια αξία διατροφής, τότε γιατί θεωρείται ακριβό προϊόν το ελαιόλαδο;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα το ελαιόλαδο ξεχωρίζει για την ευεργετική του επίδραση σε προβλήματα υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Ποια είναι εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που στο βωμό του κέρδους και του αθέμιτου ανταγωνισμού, μπορεί να διαταράξουν την υγεία των ανθρώπων, αφού μιλούν για “υποκατάστατα” προϊόντα ελαιολάδου?

Ζωή Κίτσου

Αγρότισσα

Διαβάστε επίσης