Ο παραστατικός χαρακτήρας της ισραηλινής βίας

 Ο παραστατικός χαρακτήρας της ισραηλινής βίας

24 Mαρτίου 2024

Οι πέντε μήνες της πιο καταστροφικής στρατιωτικής βίας που γνώρισε ποτέ η Γάζα κορυφώθηκαν σήμερα με τον πόλεμο κατά των νοσοκομείων.

Το να χτυπάς τον τομέα της υγείας με ένταση για να προκαλέσεις μια φρικτή εξόντωση μπορεί να οριστεί ως επιτελεστική βία, δηλαδή μια βία που ούτε περιγράφει ούτε προδιαγράφει μια ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα πραγματοποιεί την ολοκλήρωσή της.

Η εθνοκάθαρση που γίνεται σήμερα από το Ισραήλ αλλά ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, οι γιγαντιαίες ευθύνες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, η υποκρισία της διεθνούς κοινότητας: συνέντευξη με τον Angelo Stefanini, ήδη διευθυντή του ΠΟΥ-OMS για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, από την Patrizia Cecconi.

O Angelo Stefaninii ιατρός, ακαδημαϊκός, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Υγείας και ήδη διευθυντής του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στις 20 φεβρουαρίου συμμετείχε σε ένα συνέδριο στο Palazzo d’Accursio στη Μπολόνια που είχε ως θέμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η εβραϊκή Κοινότητα και άλλες ενώσεις ιταλών εβραϊκής θρησκείας διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή θεώρησαν ότι το αίτημα για κατάπαυση του πυρός ήταν επιζήμιο για την ελευθερία του Ισραήλ να σκοτώνει.

Το συνέδριο ωστόσο πραγματοποιήθηκε και η ομιλία του καθηγητή Stefanini, σχετικά με τον τομέα της υγείας, ισοδυναμούσε με γροθιά στο στομάχι για όποιον έχει συνείδηση ​​και, μαζί, ανθρώπινη ευαισθησία και την απαραίτητη κριτική αίσθηση για να ερμηνεύσει την πραγματικότητα παρά την επαίσχυντη επικοινωνιακή χειραγώγηση.

Η αναφορά-έκθεση του Στεφανίνι είχε τίτλο «Γάζα: ο πόλεμος στα νοσοκομεία» και, ένα μήνα αργότερα, αποφασίσαμε να του πάρουμε συνέντευξη ακριβώς σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της αφήγησης, η οποία, όσο σοκαριστική κι αν είναι, ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι συνέβη αργότερα, σαν να, έχοντας δοκιμάσει την πιθανότητα να ενεργήσει ατιμώρητο, το Ισραήλ είχε αποφασίσει εν γνώσει του ότι δεν είχε πλέον κανένα όριο στο να προχωρήσει στην απρόσκοπτη εξόντωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, χρησιμοποιώντας και όπλα που προμήθευαν χώρες που, με αποκρουστική υποκρισία, ενώ το προμήθευαν με θανατηφόρα εργαλεία, το προσκαλούσαν να σκοτώσει «λίγο λιγότερο».

Γνωριστήκαμε με τον καθηγητή Stefanini πριν από μερικά χρόνια ακριβώς στη Λωρίδα της Γάζας όπου, με διαφορετικές λειτουργίες, ακολουθούσαμε την καρδιοχειρουργική ομάδα του Dr. Luisi του PCRF που χειρούργησε παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας υπό την ισραηλινή πολιορκία, τώρα κάτω από τις βόμβες ή κάτω από τα ερείπια.

Στην παρέμβαση σας, μεταξύ άλλων, γράφετε: «Ο βομβαρδισμός του αραβικού νοσοκομείου του Al-Ahli στις 18 Οκτωβρίου… θεωρήθηκε από ορισμένους ως μια δοκιμασία για να μετρήσουν τη διεθνή απάντηση στις απαράδεκτες επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα».

Στις 18 Οκτωβρίου, είχαν περάσει μόλις δέκα μέρες από την έναρξη του πολέμου κατά της αντίστασης και των παλαιστινίων αμάχων. Πιστεύεις πραγματικά ότι εκείνη ήταν μια δοκιμή;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίπτωση αυτή ακολούθησε, στις 31 Οκτωβρίου, ο βομβαρδισμός του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου, το Νοσοκομείο Turkish-Palestinian Friendship και στις 10 Νοεμβρίου του παιδιατρικού Νοσοκομείου Al Rantisi, φαίνεται ξεκάθαρο ότι αυτά τα σημαντικά κέντρα θεραπείας δεν χτυπήθηκαν τυχαία, αλλά σκόπιμα ως συμβολικός στόχος με σκοπό την καταστροφή των πιο ευαίσθητων γαγγλίων επιβίωσης, των πιο ευάλωτων του συστήματος.

Η βία στις ένοπλες συγκρούσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης είναι πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο. Το έτος 2022 καταγράφει το ζοφερό ρεκόρ 1.989 επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, 45 τοις εκατό περισσότερες από το 2021, και τον χειρότερο συνολικό αριθμό από τότε που ο Συνασπισμός για την προστασία της υγείας στις συγκρούσεις ξεκίνησε τη μακάβρια καταμέτρησή του.

Στη Λωρίδα της Γάζας αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις συγκρούσεις του 2008-2009, του 2012 και του 2014, περισσότερες από 200 εγκαταστάσεις υγείας και περισσότερα από 150 ασθενοφόρα υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν, περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 175 τραυματίστηκαν. Το σύστημα υγείας της Γάζας δεν έχει ανακάμψει ποτέ πλήρως.

Ναι, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στη Λωρίδα της Γάζας. Από μια πρόχειρη έρευνα προέκυψε ότι πολλοί άνθρωποι -δεν ενδιαφέρονται για την Παλαιστίνη, αλλά απλοί τηλεθεατές- έχουν παρατηρήσει το διπλό μέτρο με το οποίο τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τους δύο με μεγαλύτερη θέαση πολέμους αυτή τη στιγμή, με μια πολύ έντονη ενσυναίσθηση στην Ουκρανία, και προς τον λαό και προς το στρατό. ενώ ως προς τη Γάζα, εάν οι δημοσιογράφοι δείχνουν κάποια ενσυναίσθηση, αυτή είναι μόνο προς τους ισραηλινούς, και αμφισβητούν ακόμη και τον τρομακτικό αριθμό θανάτων και τραυματισμών παλαιστινίων, παρά τις εικόνες της καταστροφής που μιλούν από μόνες τους.

Συγκριτικά, λαμβάνοντας υπ’ όψη τους δύο πολέμους που αναφέρθηκαν, το δίμηνο από τις 7 οκτωβρίου έως τις 9 δεκεμβρίου 2023, οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν 286, δηλαδή πάνω από τρεις φορές περισσότεροι από τους ουκρανούς (78) που σκοτώθηκαν σε ολόκληρο το έτος 2022. Και σταμάτησα στις 9 δεκεμβρίου, αλλά ξέρουμε ότι η σφαγή συνεχίστηκε, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, με αιματηρές επιθέσεις σε όλα τα νοσοκομεία.

Αυτές τις ημέρες, εκείνο που συμβαίνει στο νοσοκομείο Shifa θα πρέπει να προκαλέσει την αποστροφή και την οργή όλων των διεθνών θεσμών, αλλά αυτοί, αντίθετα, είτε σιωπούν είτε το πολύ γκρινιάζουν. Ακόμη χειρότερα κάνουν διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής, οι οποίες, χωρίς ίχνος ντροπής, επαναλαμβάνουν την απαράδεκτη ισραηλινή αφήγηση και δηλώνουν την αμετάβλητη υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Βλέπετε, είμαι γιατρός και δεν είναι δουλειά μου να μπαίνω σε πολιτικά ζητήματα, αλλά μπορώ να πω ότι τον φεβρουάριο το τελευταίο νοσοκομείο που εξακολουθεί να λειτουργεί πλήρως ως τέτοιο, το νοσοκομείο Nasser, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε εντελώς εκτός λειτουργίας. Ένας άγνωστος αριθμός ασθενών έχει πεθάνει λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπής λειτουργίας αναπνευστήρων και θερμοκοιτίδων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας είπε ότι το νοσοκομείο μετατράπηκε από τον ισραηλινό στρατό σε «στρατιωτικό στρατώνα». Την περίοδο μεταξύ 7 οκτωβρίου 2023 και 11 φεβρουαρίου 2024, 30 νοσοκομεία τέθηκαν πλήρως εκτός λειτουργίας. αυτά που λειτουργούν ελάχιστα περιορίζονται σε «κλινικές πρώτων βοηθειών». 53 κέντρα υγείας κατεδαφίστηκαν και 150 υπέστησαν ζημιές. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 123 ασθενοφόρα. Σκοτώθηκαν 340 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 99 συνελήφθησαν. Αυτό είναι μόνο μέχρι τις 11 φεβρουαρίου και σήμερα βρισκόμαστε στις 22 μαρτίου και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Γιατί έχουν σκυλιάσει τόσο πολύ κατά των υπηρεσιών υγείας;

Διότι οι επιθέσεις στις υπηρεσίες υγείας δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το προσωπικό, αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό που εξαρτάται από αυτές για την υγειονομική περίθαλψη. Κάτω από ένα χαλάζι βομβών, η Λωρίδα της Γάζας φιλοξενεί επί του παρόντος έναν πληθυσμό ασθενών και όσων χρειάζονται περίθαλψη που αποτελείται από: 10.000 καρκινοπαθείς χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα, 350.000 με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη χωρίς φάρμακα. Πάνω από 218.000, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών, με διάφορες μορφές διάρροιας, κυρίως λόγω της τρέχουσας κατάστασης υγιεινής και διατροφής. Περίπου 50.000 έγκυες γυναίκες χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, περίπου 183 παιδιά γεννιούνται κάθε μέρα και πάνω από 5.000 γεννήθηκαν τον περασμένο μήνα, όλοι χρειάζονται επαρκή φροντίδα και διατροφή. 388.000 περιπτώσεις οξειών αναπνευστικών ασθενειών, 8.000 περιπτώσεις ιογενούς ηπατίτιδας, 55.000 με ψείρες και ψωρίαση, 42.000 διάφορες μορφές δερματικών λοιμώξεων. Επιπλέον, η βία καταστρέφει τις υπηρεσίες υγείας ακριβώς όταν τις χρειάζονται περισσότερο. Σκεφτείτε μόνο τις πληγές που δεν έχουν υποστεί θεραπεία οι οποίες μολύνονται, τις καισαρικές τομές και τους ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθητικά ή παυσίπονα.

Μια ειλικρινής, έντιμη πληροφόρηση θα πρέπει να παρέχει αυτά τα δεδομένα, αντί για τις τηλεοράσεις μας, και μιλάω για την τηλεόραση διότι είναι η τηλεοπτική επικοινωνία που «δημιουργεί» κυρίως την κοινή γνώμη, αποφεύγει προσεκτικά να το κάνει και εδώ επιστρέφουμε στο διπλό μέτρο το οποίο ακόμη και οι λιγότερο προσεκτικοί αντιλήφθηκαν. Πώς μπορεί η κοινή γνώμη να κατανοήσει την όχι μόνο αριθμητική αλλά και εσκεμμένα απάνθρωπη έκταση αυτής της εξόντωσης;

Ο χειρουργός του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Tom Potokar έστειλε μήνυμα τον περασμένο μήνα από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στο Khan Younis με αυτό τον τρόπο: «Αν μπορούσα να φέρω έναν άνθρωπο που έχει αμφιβολίες εδώ, να τον βάλω εδώ μέσα και να τον κάνω να μυρίζει σάπια σάρκα, να βλέπει τα σκουλήκια να σέρνονται από τις πληγές ενός ανθρώπου που έχει νεκρωτική σάρκα και ακούει τις κραυγές των παιδιών επειδή δεν υπάρχουν αρκετά παυσίπονα, και τα οποία θέλουν τη μητέρα τους, που δεν είναι εκεί επειδή είναι νεκρή – νομίζω πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκεφτούν λίγο «διαφορετικά» την κατάσταση.

Δεν θα έπρεπε το διεθνές δίκαιο να αποτρέπει αυτή την θηριωδία κατά των υπηρεσιών υγείας;

Φυσικά, οι υπηρεσίες υγείας προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και τα πρόσθετα Πρωτόκολλα, το ψήφισμα 2286 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης (που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο), οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό δεν μπορούν να δεχθούν επίθεση εκτός εάν χρησιμοποιηθούν για να διαπράξουν μια «πράξη επιβλαβή για τον εχθρό». Σε περίπτωση αμφιβολίας, θεωρείται ότι ΔΕΝ χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Ακόμα κι αν ένα νοσοκομείο χάσει την προστατευόμενη ιδιότητά του, λέει το διεθνές Δίκαιο, κάθε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία ασθενών, προσωπικού και άλλων πολιτών.

Σύμφωνα με τον βρετανοπαλαιστίνιο χειρουργό Δρ Ghassan Abu Sitteh, ο οποίος επέστρεψε μετά από 43 ημέρες στο χειρουργείο στη Γάζα, και με την επαγγελματική εμπειρία προηγούμενων πολέμων, σε ποσοτικούς όρους η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των προηγούμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και των σημερινών είναι αυτή που υπάρχει ανάμεσα σε απλές πλημμύρες και ένα τσουνάμι. Επιπλέον, στην παρούσα περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο στόχος των βομβαρδισμών δεν αντιπροσωπεύεται από μεμονωμένα, συγκεκριμένα κτίρια, αλλά από ολόκληρες γειτονιές. Η αναμφισβήτητα πιο σημαντική είδηση, το νέο ωστόσο, είναι ότι η επανεμφάνιση της ισραηλινής κατηγορίας πως οι σήραγγες και τα νοσοκομεία κρύβουν όπλα και κέντρα διοίκησης της Χαμάς κατέστησε σαφή την απόφαση του Ισραήλ να στοχεύσει τον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων. Μάλιστα, στις 3 νοεμβρίου 2023, μια συνοδεία ασθενοφόρων που αναχωρούσε από το νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, χτυπήθηκε, με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το νοσοκομείο στη συνέχεια περικυκλώνεται και αποκλείεται και μέσα του οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στοχεύουν τα πιο κρίσιμα και ευάλωτα μέρη, όπως το οξυγόνο στις θερμοκοιτίδες και το ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης. Ο Δρ. Abu Sitteh αποκαλεί αυτή τη συμπεριφορά «επιτελεστική βία», μια βία που «δεν περιγράφει ούτε συνταγογραφεί μια ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα την εκτελεί» και η οποία στέλνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα για το τι σκοπεύει να κάνει το Ισραήλ. Τα πτώματα των πρόωρων μωρών που εκτίθενται σκόπιμα, τα οποία στερούνται τη σωτήρια προστασία των θερμοκοιτίδων, έχουν το ίδιο νόημα: αποτελούν μέρος του παραστατικού χαρακτήρα της ισραηλινής βίας.

Αυτή η «παραστατική βία» αντιπροσωπεύει επομένως μια μη τυχαία απανθρωπιά ή απαραίτητο στρατιωτικό μέσο, ​​αλλά μια προκαθορισμένη αιμοβορία που είναι ήδη αυτοσκοπός;

Όσοι είναι στο χώρο, όπως ο δρ. Abu Sitteh πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε το είδος των τραυμάτων, είναι μια πτυχή που αξίζει περαιτέρω διερεύνηση και όχι μόνο από ιατρικής άποψης, διότι τα τραύματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε καθημερινή βάση βοηθούν να ριχθεί φως στο είδος της βίας που χτυπά την πληθυσμό της Γάζας.

Εγκαύματα που εκτείνονται πάνω από το 50% της επιφάνειας του σώματος χωρίς άλλους σημαντικούς τραυματισμούς, υποδεικνύοντας τη χρήση εμπρηστικών βομβών χωρίς θραύσματα, ένα είδος όπλου που έχει σχεδιαστεί για ανάφλεξη ή καταστροφή με φωτιά.

Τα εγκαύματα λευκού φωσφόρου είναι πολύ διακριτά γιατί χαρακτηρίζονται από πληγές που απελευθερώνουν λευκό καπνό. Ο λευκός φώσφορος είναι ένα στερεό καύσιμο που αναφλέγεται αυθόρμητα παρουσία οξυγόνου. σβήνει μόνο όταν στερείται τελείως οξυγόνο ή εάν έχει καταναλωθεί πλήρως. Σε επαφή με εκτεθειμένο δέρμα, προκαλεί επώδυνα νεκρωτικά, πλήρους πάχους χημικά εγκαύματα λόγω των δύο συστατικών, του χημικού και του θερμικού. Επειδή ο λευκός φώσφορος έχει υψηλή διαλυτότητα στα λίπη, τα τραύματα συχνά επεκτείνονται βαθιά στους υποκείμενους ιστούς, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη επούλωση των πληγών, αν όχι αργό θάνατο. Ο λευκός φώσφορος μπορεί επίσης να απορροφηθεί από όλο το σώμα, με συστηματικές επιδράσεις στο αίμα, τα νεφρά, το ήπαρ και την καρδιά.

Φρικιαστικοί ακρωτηριασμοί, που μοιάζουν από γκιλοτίνα, λόγω των βομβών που δοκιμάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Al-Ahli, μια νέα γενιά πυραύλων R9X Hellfire Ηπα, γνωστών και ως «βλήματα Ninja», εξοπλισμένα με περιστρεφόμενες λεπίδες που εκτοξεύονται παντού γύρω την ώρα της έκρηξης.

Έτσι, εάν αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Al Ahli, η διαμάχη για την ευθύνη σχετικά με τον βομβαρδισμό του πρώτου νοσοκομείου θα πρέπει να διευκρινιστεί και η υπόθεση ότι επρόκειτο για ένα τεστ παίρνει ακόμη μεγαλύτερη μορφή.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η στόχευση στον τομέα της υγείας με τέτοια ένταση και συναισθηματική απήχηση υποδηλώνει την ύπαρξη μιας στρατηγικής που στοχεύει στην εξάρθρωση όλων των αναγκών της ζωής και, για κάποιους, είναι η απόδειξη της γενοκτονικής πρόθεσης όσων την επιδιώκουν. Από την καταστροφή των αποχετευτικών συστημάτων, των μονάδων αφαλάτωσης νερού, των μονάδων ηλιακής ενέργειας και των αρτοποιείων, μέχρι τη στόχευση ασθενοφόρων και ιατρικών ομάδων, την εκ προθέσεως δολοφονία εκατοντάδων γιατρών, παραϊατρικών και νοσοκόμων, αυτές οι επιθέσεις συμβάλλουν στις προσπάθειες των ισραηλινών να προκαλέσουν καταστροφή τέτοιου αντίκτυπου ώστε να συνεχίσει το έργο της εθνοκάθαρσης ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου. Είναι ένας πραγματικός ψυχολογικός πόλεμος μέσα από την ταλαιπωρία των σωμάτων, είναι ο ψυχικός πόλεμος ή, συνηθέστερα, η προπαγάνδα, δηλαδή «μια δράση που ασκείται με ψυχολογικές μεθόδους για να προκαλέσει μια προκαθορισμένη ψυχολογική αντίδραση σε άλλους ανθρώπους». Η καταστροφή βασικών δομών μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ηθικό και την ψυχική κατάσταση του πληθυσμού.

Μπορεί λοιπόν και η εξάπλωση των ασθενειών να αντιπροσωπεύει μια επιθυμητή στρατηγική;

Για αιώνες, οι ασθένειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο. οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την κατάσταση. Η UNICEF προειδοποίησε: «Η έλλειψη νερού, τροφής, φαρμάκων και προστασίας είναι μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα από τις βόμβες». Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα ποσοστά διάρροιας στα παιδιά, ήδη από τις αρχές νοεμβρίου, ήταν περισσότερα από 100 φορές τα φυσιολογικά επίπεδα. Στις 16 φεβρουαρίου, η UNFPA τόνισε ότι 500.000 περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας και της οξείας διάρροιας, είχαν αναφερθεί σε ολόκληρη τη Γάζα. Υπογραμμίζοντας τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες στη Γάζα, η UNFPA προειδοποίησε: «Αν οι βόμβες δεν σκοτώνουν τις έγκυες γυναίκες, εάν οι ασθένειες, η πείνα και η αφυδάτωση δεν τις φτάσουν, θα μπορεί να το κάνει ο απλός τοκετός».

Αναμένουμε μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας;

Υπολογίζεται ότι τα ακατέργαστα ποσοστά θνησιμότητας (δηλαδή ο αριθμός θανάτων ανά 1.000 άτομα ετησίως) είναι κατά μέσο όρο πάνω από 60 φορές υψηλότερα από ό,τι όταν ξεκίνησε κάθε σύγκρουση. Προεκτείνοντας αυτό στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα, όπου το ποσοστό θνησιμότητας πριν από τη σύγκρουση ήταν 3,82 τοις χιλίοις το 2021 (σχετικά χαμηλό λόγω του νεαρού πληθυσμού της), τα ποσοστά θνησιμότητας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 230 τοις εκατό το 2024 εάν οι κάτοικοι της Γάζας συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής-περίθαλψης. ιατρικές εγκαταστάσεις και μόνιμη στέγαση. Εν ολίγοις, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας –σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι με το όνομά τους, το δικό τους πρόσωπο, τη δική τους ιστορία– θα πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Θα επρόκειτο για μια «υπερβολή θνησιμότητας» που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αιτίες υγείας που μπορούν να προληφθούν και στην κατάρρευση του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Devi Sridhar του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, «Αυτή είναι μια πρόχειρη αλλά βασισμένη σε δεδομένα εκτίμηση που χρησιμοποιεί τον τρομακτικά πραγματικό αριθμό θανάτων σε προηγούμενες, συγκρίσιμες συγκρούσεις». Η σκόπιμη επίθεση στις υποδομές υγείας, η έλλειψη ιατρικών προμηθειών και καυσίμων και η έλλειψη πρόσβασης σε είδη πρώτης ανάγκης (συμπεριλαμβανομένου νερού, τροφίμων και ζωτικών προμηθειών) είναι όλα μέσα με τα οποία η εξόντωση ολόκληρου του συστήματος υγείας στη Γάζα χρησιμοποιείται ως ένα πολεμικό όπλο για να ενισχύσει την κλίμακα των ανθρώπινων απωλειών που προκλήθηκαν σε αμάχους στη Λωρίδα. Όχι μόνο αυτό, αλλά ετούτος ο πόλεμος καταδεικνύει την υποστήριξη της ισραηλινής κοινωνίας για μια «τελική λύση» στο παλαιστινιακό ζήτημα, προκαλώντας πρώτα θάνατο και καταστροφή, μετά εκτοπίζοντας τους επιζώντες, κάτι που σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Μια γενοκτονία, ή μια φρικτή εξόντωση αμάχων που πραγματοποιείται με συμπεριφορά που μπορεί να οριστεί ως παραστατική βία που ασκείται σε έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση;

Ναι, είναι τα γεγονότα που το αποδεικνύουν.

i Ιατρός, δούλεψε χρόνια με ΜΚΟ στην Αφρική. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Λιντς (Ηνωμένο Βασίλειο), του Makerere (Ουγκάντα) και της Μπολόνια, όπου ίδρυσε το Κέντρο Διεθνούς Υγείας (CSI). Στην κατεχόμενη Παλαιστίνη ήταν διευθυντής του ΠΟΥ (2002) και του ιταλικού προγράμματος υγείας (2008-2011). Από το 2015, ως εθελοντής του PCRF (Παλαιστινιακό Ταμείο Αρωγής για Παιδιά), πραγματοποίησε περιοδικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον αύγουστο του 2023, συνεργαζόμενος για την ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας.

Σχόλια

  1.  η Gemma λέει 25 Marzo 2024 alle 12:36 Αυτές οι πολύ λεπτομερείς και τρομερά ακριβείς πληροφορίες για τη γενοκτονία του λαού της Γάζας με κάνει να σκέφτομαι ότι ο λεγόμενος δυτικός «πολιτισμός» μας έχει γίνει παλιά κουρέλια και μούχλα που πρέπει να πεταχτούν. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!!
  2.  η ANNA λέει 25 Marzo 2024 alle 13:51 Συμφωνώ απόλυτα με την Gemma. Ο ευρωπαϊκός «πολιτισμός» και «δημοκρατία» είναι όροι που με αρρωσταίνουν και όποιος τα καμαρώνει είναι αποκρουστικός υποκριτής και υπηρέτης.
  3.  ο Ireo λέει 25 Marzo 2024 alle 17:40 Αυτή η συνέντευξη της Patrizia Cecconi με τον καθηγητή Stefanini, κατά τη γνώμη μου, υπογραμμίζει την επιθυμία της κυβέρνησης Netanyahu να εφαρμόσει, χωρίς όρια στη στυγνότητα, το σιωνιστικό σχέδιο ενός εβραϊκού Κράτους με παλαιστινιακή εθνοκάθαρση, με μια απόπειρα γενοκτονίας που, σύμφωνα με τον ιστορικό Ilan Pappé, ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, από τότε που έγινε η Νάκμπα.
    Ireo Bono
  4.  η Anna Torelli λέει 25 Marzo 2024 alle 22:16 Δεν υπάρχει έλεος για κανέναν/α! Είναι απλώς ντροπή και ο ισραηλινός λαός σιωπηρά ένοχος μιας εξόντωσης, όπως και ο γερμανικός λαός απέναντί ​​του! Ντροπή μόνο ντροπή σε όσους παρακολουθούν και σιωπούν ή αποστασιοποιούνται! Να σταματήσει αμέσως το πυρ

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    Comune-info

Διαβάστε επίσης