• 25 Απριλίου 2024,

Ο Πόλεμος μας – Our War

 Ο Πόλεμος μας – Our War

Ένας βετεράνος πεζοναύτης των ΗΠΑ, ένας Ιταλός αντικαπιταλιστής ακτιβιστής, ένας Σουηδός σωματοφύλακας. Στην αρχή αυτοί οι τρεις χαρακτήρες μπορεί να μην έχουν τίποτα κοινό, αν και μοιράζονται την απόφαση να δώσουν την ίδια μάχη. Όλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή, στη βόρεια Συρία για να πολεμήσουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Το ντοκιμαντέρ έχει πρωτότυπα πλάνα από το πεδίο της μάχης, δείχνει τους βασικούς χαρακτήρες στην καθημερινότητά τους στις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Σουηδία και αποκαλύπτει πώς η επιλογή τους επηρεάζει εμάς και το μέλλον μας.

Ο Καρίμ είναι 27 ετών και θεωρεί τον εαυτό του κομμουνιστή. Η μητέρα του είναι Μαροκινή και ο πατέρας του Ιταλός. Επικεντρώθηκε στις κλασικές σπουδές κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Είναι λάτρης του σκακιού και αγαπά την πυγμαχία. Πέρασε χρόνια ως ακτιβιστής στο ιταλικό αριστερό κοινωνικό κέντρο και στο αντιρατσιστικό κίνημα. Όλα άλλαξαν όταν αποφάσισε να συμμετάσχει σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για να βοηθήσει τους αμάχους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Έφτασε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας όπου παρέδωσε βοήθειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Suruc της Τουρκίας. Ενώ βρισκόταν στο Suruc, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να κάνει περισσότερα από το να βοηθά τους πολίτες. Έτσι αποφάσισε να περάσει στο Κομπάνι της ΣυρίαςΤον Ιανουάριο του 2015 εντάχθηκε στο YPG ενώ το ISIS πολιορκούσε την πόλη. Σε λίγες μέρες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και για τέσσερις μήνες συμμετείχε στην προέλαση του YPG, φτάνοντας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη. Αναπτύχθηκε αρχικά στην ομάδα επίθεσης και στη συνέχεια ως ελεύθερος σκοπευτής. Στους τέσσερις μήνες του στη Συρία χρησιμοποίησε τη δική του κάμερα για να καταγράψει τη σύγκρουση και συγκέντρωσε τρεις ώρες πλάνα που μας έδωσε για αυτό το ντοκιμαντέρ. Γύρισε πίσω στην Ιταλία για λίγους μήνες και μετά επέστρεψε στη Συρία για να πολεμήσει. Το 2016 δημοσίευσε για τον Rizzoli, «IlCombattente» («Ο Μαχητής») μια αυτοβιογραφία της εμπειρίας του στη Ροζάβα.

Ο Τζόσουα γεννήθηκε το 1985 στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το γυμνάσιο πήγε στο κολέγιο για να σπουδάσει κοινωνιολογία αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν για αυτόν. Εντάχθηκε στους πεζοναύτες. Ενώ βρίσκονταν στην υπηρεσία έκανε τρεις περιοδείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Μετά την αποχώρησή του από το Σώμα, άλλαξε πολλές δουλειές. Συμμετείχε επίσης στο «Naked and Afraid, Γυμνός και φοβισμένος» ένα ριάλιτι που προβλήθηκε από το DiscoveryChannel. Ποτέ δεν συνήθισε πραγματικά την πολιτική ζωή.
Στη συνέχεια, το ISIS εισέβαλε στη Μοσούλη του Ιράκ, όπου πολέμησε μόλις λίγα χρόνια πριν. Ήθελε να αγωνιστεί ξανά. Τον Νοέμβριο του 2014 πέταξε στο Ιράκ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο YPG στη Συρία. Ήταν ένας από τους πρώτους ξένους μαχητές που προσφέρθηκαν εθελοντικά στους Κούρδους. Ήταν στη Συρία για εννέα μήνες: διοικούσε ένα οπλοστάσιο, κατασκεύαζε βόμβες, οδηγούσε τανκς και υπερασπίστηκε χωριά στην πρώτη γραμμή. Έφυγε από τη Συρία για έρωτα και πήγε στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Εκεί δεν είχε πολλή τύχη και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς χρήματα και μια σημαία YPG στην τσέπη του.

Ο Ραφαέλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία από Ιρακινούς Κούρδους γονείς
Στα νιάτα του ήταν θερμοκέφαλος. Εγκατέλειψε το σχολείο για να ακολουθήσει το πάθος του στη μουσική και εγγράφηκε στο επαγγελματικό σχολείο. Την ίδια περίοδο αρραβωνιάστηκε και απέκτησε ένα παιδί. Σήμερα εργάζεται ως σωματοφύλακας. Προστατεύει μάρτυρες για να πάνε σε δίκη καθώς και θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Του αρέσει η ζωή του στη Σουηδία.
Αφού είδε ένα προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS στο οποίο σκοτώθηκαν παιδιά, αποφάσισε να πάει στη Συρία και να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Ήταν Νοέμβριος του 2014. Ήταν από τους πρώτους δυτικούς στο Kομπάνι. Πήγε και επέστρεψε πολλές φορές από τη Συρία και έγινε διοικητής ενός tabur (μονάδα μάχης) που αποτελείται κυρίως από ξένους μαχητές
Κατά το πέμπτο ταξίδι του στη Συρία συνελήφθη στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ήταν στη φυλακή για τρεις εβδομάδες, όπου ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε ποτέ κατηγορίες για εγκλήματα. Μέσα από την εμπειρία του με το YPG μαθαίνει για τη δική του καταγωγή και τους ανθρώπους του. Ωστόσο, το σπίτι του είναι στη Σουηδία και σχεδιάζει να συνεχίσει να ζει στη Στοκχόλμη. Το 2016 δημοσίευσε με τη Fischer& Co: «Mylifeatstake, Η ζωή μου σε κίνδυνο», μια αυτοβιογραφία της εμπειρίας του στη Ροζάβα.

a film by
BenedettaArgentieri
Bruno Chiaravalloti
Claudio Jampaglia

με τους
Joshua Bell
Karim Franceschi
Rafael Kardari

produced by
PossibileFilmRaiCinema and Lorenzo Gangarossa
in association with Start
music byVittorioCosma
the song “Our War”
by Vittorio Cosma and Eugenio Finardi
is played by Eugenio Finardi

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης